Братята Аки и Мика Каурисмаки винаги са имали уважението на

...
Братята Аки и Мика Каурисмаки винаги са имали уважението на
Коментари Харесай

Гордият аутсайдер Мика Каурисмаки

Братята Аки и Мика Каурисмаки постоянно са имали уважението на киноманите, само че през последните години наличието им в България се ускори, най-много с помощта на " София филм фест ". След като Аки Каурисмаки през 2020 година, последното издание беше отредено на брат му - през есента Мика Каурисмаки получи Наградата на София, също беше почетен с гледка в " Дом на киното " и показа най-новия си филм, сниманата неподготвено и напълно в условия на локдаун камерна драма " Една спокойна нощ ".

Филмът е сниман в бара, който братята държат в Хелзинки, а няколкото артисти в него измислят разговора на момента по авансово заложени от Каурисмаки хрумвания и тематики. Така " Една спокойна нощ " се трансформира в един от прецедентите в киното - до момента в който снимачните процеси бяха стопирани за известно време през предходната година, Каурисмаки придвижва екипа си на лична територия. Към същия бар той постоянно се отбива, когато изолацията у дома дотегне.
Кадър от снимания в условия на локдаун филм " Една спокойна вечер "
Гостуването му в София по-рано тази година съответства и с пълноценното отваряне на киносалоните по света, мотив за размишления върху бъдещето на филмите и разпространяването им.

" Процесът по оттегляне на публиката от киносалоните стартира още преди пандемията, с възхода на стрийминг услугите. " Дали поради носталгията или разликата в поколенията, режисьорът изобщо не е последовател на тези промени. " Ако правиш филм единствено за дребен екран, това трансформира историята и режисьорските решения - няма доста смисъл от близки проекти, в случай че гледаш филм на телефона си ", споделя Мика Каурисмаки, който гостува в София по време на двата си свободни дни от фотосите в Германия на най-новия си филм, The Grump: In Search of an Escort. " Вече не виждам огромна разлика сред телевизионната и киноестетиката. Но признавам, че във формата на сериала има известна независимост , историята може да надвиши двата часа, в които хората в киното сме заключени. "
Реклама
Мика, по-големият брат от режисьорското дуо, е роден през 1955 година и към сегашен миг е създател на близо 40 кино лентата. Отвъд скандинавските истории със характерния за братята комизъм през десетилетията Бразилия оказва огромно въздействие върху режисьора. Мика Каурисмаки основава няколко документални филми в Южна Америка в това число " Мама Африка " (2011), който споделя за първата чернокожа изпълнителка, спечелила " Грами ", южноафриканката Мириам Макеба (1932 - 2008).
Документалният " Мама Африка " (2011)
С Аки навлизат в киното в самото начало на 80-те години, откакто се вземат решение да приложат всичко, научено от часовете на гледане на филми на Годар, и да бъдат смяната, която желаят да видят в страната си. " Никога не е имало възприятие на конкуренция сред нас. Винаги сме знаели, че в този сложен бизнес би трябвало да имаш опора. " Колко тъкмо е било мъчно първоначално? Д уелът сред киното и малкия екран се оказва част от целия живот на Мика Каурисмаки. " Финландското кино има мощен интервал през 50-те, само че следват стачки на актьорите поради неприятно възнаграждение, след това навлиза малкия екран, която предлага доста по-добри условия и скоро тя диктува всичко. Филмите през 60-те и 70-те бяха извънредно скучни - приказки, мудни исторически филми, биографии на обособени персони. До 80-те нямаше никакво авторско кино. "
" Ненужните " (1982), един от филмите, предизвикали началото на друг стадий в историята на финландското кино
Той признава без страст в гласа, че той и брат му са били основни в тази смяна - революцията им е просто факт. " Ако нямахме пари, снимахме кино лентата по този начин или другояче. Когато аз започвах, нямаше продуценти, нямаше съавтори, с които да работиш. " Сега ситуацията е друго, най-много поради устойчивото финансиране от финландския кино център и политиката на копродукции сред разнообразни страни. " Продуцентите в този момент имат доста по-важна роля, значително те са хората, които дефинират какъв вид история е необходим пред съответната аудитория и какъв екип е нужен. За да запазя независимостта си, постоянно съм копродуцент на филмите си. " Приносът им дава нескончаем подтик на локалното кино - финландските филми се радват на известност вкъщи, влизат и в по-широкия подтекст на интереса към скандинавското кино, а тази година " Гран при " в Кан завоюва финландският филм Compartment №6.

" Бяхме новобранци, ненапълно към момента се дефинирам като подобен. " В думите му проличава известна горделивост. " Аутсайдерството дава избрана креативна независимост. "
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР