Братът на легендарния топполицай Никола Гешев - Емануил, не успява

...
Братът на легендарния топполицай Никола Гешев - Емануил, не успява
Коментари Харесай

Комунистите задигат над $2 млрд. пенсии, натрупани до 1944 г.

Братът на именития топполицай Никола Гешев - Емануил, не съумява да избави пенсионните вноски, насъбрани до 9 септември 1944 година Въпреки че е началник на пенсионното ръководство, той не може да спре комунистите да отмъкнат насъбраните досега над 2 милиарда $.

Емануил Гешев се ражда през 1897 година и има голяма заслуга за развиването на пенсионното дело у нас. Талантлив правист и обещаващ юрист, Емануил за малко време се издига до висши държавни постове - шеф на Сметната палата, а след това шеф на Държавния списък. По-късно е назначен за шеф на пенсионното ръководство. По това време службата се е намирала в днешната постройка на Министерство на вътрешните работи на ул. " 6 септември ".

Като шеф на значимото обществено ведомство Емануил Гешев напълно се отдава на построяването на постоянна пенсионна система у нас. Обичал доста специалността си и се стремял

да вкара най-хубавите международни практики у нас.

Негови съвременници разказвали, че бил толкоз съзнателен към отговорностите си, че всеки ден след работа ходел на Женския пазар да пита за цените на продуктите, с цел да може да съобрази размера даже и на най-ниската пенсия, тъй че да стига за издръжка.

Стига се до такава степен, че уменията му на талантлив актюер са оценени даже от новата комунистическа власт.

И въпреки да е брат на най-големия съперник на Българска комунистическа партия, поради неналичието на квалифицирани фрагменти тя е принудена да го остави като началник на пенсионния фонд чак до 1947 година

Гешев е измежду създателите и поддръжниците на една от най-модерните пенсионни системи както тогава, по този начин и в този момент. Той е отстоявал правото всеки да има самостоятелна партида и съгласно осигуровките му да се образува и пенсията. Имало е разнообразни пенсионни фондове и против импортираните осигуровки те са давали специфични марки. Така всеки е бил наясно каква пенсия ще получи, когато показа събраните марки.

По този метод напълно заслужено хората, които работят повече и внасят по-големи осигуровки, получавали по-високи пенсии. Системата била по този начин конструирана, че

подтикнала работещите да внасят повече пари,

с цел да обезпечат старините си.

На процедура 30-те и 40-те години сме имали пенсионно обезпечаване, за каквото през днешния ден можем единствено да мечтаем. Всеки е натрупвал своите вноски и е знаел тъкмо каква пенсия ще получи.

За разлика от в този момент, когато страната месец за месец субсидира пенсиите и никой не е стимулиран да внася повече вноски, тъй като е наясно, че като пенсионер няма да получи съвсем нищо от тях.

Благодарение на отстояваната от Емануил Гешев система в пенсионния фонд към 1944 година е имало 2 милиарда $. Тази цифра с доста условности попада в Държавния списък, сподели инспекция на " 168 часа ". Всъщност от записа там не се схваща ясно дали тя в действителност е толкоз, или е три пъти по-голяма.

Проблемът е, че комунистите усърдно са заличили всички писмени документи за финансовото положение на страната.

Сигурно е единствено едно. Цар Борис оставя на новата власт стопанска система в цветущо положение. Да, тя е изтощена от войната, само че все пак до 1939 година ние сме били деветата най-развита страна в Европа.

Само за 2-3 години комунистите и отечественофронтовците

съумяват извънредно чевръсто да източат всички фондове, сметки и запаси.

Справки на " 168 часа " в архива на Българска народна банка от 1948 година сочат, че по това време страната не е имала никакви запаси и пари в банките. И също както правела шайката на Ленин, която заграбва активите на Русия, комунистите у нас стартират да конфискуват спестяванията на хората и капиталите на притежателите на предприятия.

" 168 часа " не откри писмени доказателства каква част от пенсионния фонд комунистите са предали на руснаците, само че в Държавния списък има един протокол, който подсказва, че точно това се е случило. Може би като признателност за преврата на 9 септември.

" 168 часа " към този момент писа, че в съветските архиви са открити много доказателства, че бандата към Ленин и Троцки не е желала нищо друго, с изключение на да овладее съветската банкова система и да заграби активите и. След което стартира да спонсорира революционни придвижвания на всички места по света, с цел да вършат преврати.

Целта им е една - да заграбят фондовете и запасите на обособените страни.

Протокол 10 от 10 ноември 1944 година за стопанското и финансовото състояние у нас подсказва, че и тук точно това се е случило.

На съвещанието на политбюро са участвали тогавашните първи хора в комунистическата партия Трайчо Костов, Цола Драгойчева, Титко Черноколев и Вълко Червенков. Този мозъчен концерн установи, че " в земеделието ситуацията е относително положително. В обращение има 54 милиарда лева в банкноти. Селяните държат доста пари и в случай че бъдат пуснати, ще залеят пазара. Да се спре нарастването на цените, инфлацията взема застрашителни размери. Ние би трябвало да я овладеем. "

И тук идва най-важното изречение: " Също не знаем какви суми ще вземат русите. Ако те вземат доста, ситуацията ще стане пагубно. Да се организира национален заем. Има заплаха София и Горна Джумая поради дефицит на вагони да останат без самун. "

Може би по тази причина някои историци до през днешния ден са уверени, че парите от пенсионния фонд са отишли точно като

заплащане на 500-хилядната съветска войска,

с помощта на която комунистите завземат властта у нас.

На същото съвещание на политбюро Б. Симов споделя, че " може да се каже, че сме обезпечени с храни, единствено в случай че знаем какво ще желаят от нас руските войски ".

Така единствено за няколко месеца деветата най-развита стопанска система в Европа е докарана до такава степен, че да не може да подсигури изхранването на популацията.

Мизерията е обезпечена и поради още едно решение на тогавашното управление на Българска комунистическа партия, което се чуди по какъв начин да се отблагодари на руснаците, откакто към този момент е източило фондовете на страната.

" 168 часа " откри в Държавния списък протокол на управлението на партията от 1946 година, с който е разпоредено стопанската система да спре да изнася за Русия количествата артикули, които е експортирала досега. Целта е братушките да стартират да внасят у нас повече, в сравнение с до тогава ние сме изнасяли за Съюз на съветските социалистически републики.

" Политбюро реши: дейното салдо за България би трябвало да се ликвидира колкото се може по-скоро, като се заобикаля струпване на доста интензивно салдо през 1946 година " Решението е взето от Георги Димитров, Трайчо Костов, Вълко Червенков, Антон Югов, Цола Драгойчева и Титко Черноколев.

Така стопанската система е сложена на колене, промишлеността стопира да работи, чакайки национализацията, и по никакъв метод не могат да се генерират пенсии, откакто

пенсионният фонд от дълго време е липсващ в Москва.

Затова незабавно след преврата през 1944 година комунистите като истински фокусници излизат с ексцентрично решение. Те афишират, че не могат да изплащат пенсиите, обещани от фашисткия режим. При новата власт на такива имат право единствено заслужилите в битката с хитлеризма.

Разбира се, това са 9-те хиляди партизани и техните близки до трета степен на роднинство и сватовство. Интересното е, че след 9 септември

броят на заслужилите стремглаво стартира да се усилва.

И като гъби изникват знайни и незнайни борци с фашизма от 1923 до 1944 година Понеже в действителност няма пари за пенсии, е направена спестовност и по още една чудовищна линия.

Спрени са тези хонорари за всички безследно изчезнали сред 9 септември 1944 година и 30 март 1945 година А те са били десетки хиляди. От тях са лишени над 9 хиляди души, наказани от Народния съд. Както и множеството елементарни хора, за които комунистите са подозирали, че под една или друга форма са работели за структури на предходната власт. Това са кметове, зам.-кметове, служители на реда и доста други, работили за държавни организации преди 9 септември. От пенсии са лишени и околните на убитите сред 20 септември и 6 октомври 1944 година, когато

отрядите на аления гнет избиват над 20 хиляди души.

Как е приел тази неправда Емануил Гешев, може единствено да се гадае. Пред погледа му е разрушена фондовата система, която е подсигурила събираемост и пенсии, осигуряващи почтена напреднала възраст.

На процедура пенсионният фонд е източен, а прибираните от страната осигурителни вноски вместо да отиват за тези, които ги заплащат се пренасочват към околните на партизаните. Ясно е, че новият модел няма дълго да издържи и най-хубавият актюер в страната - Гешев е претрупан със задачата да напише нов закон за пенсиите, защото комунистите си нямат и разбиране от тази активност.

През 1947 година той е подготвен и тъкмо в деня, в който Народното събрание приема новия закон, Емануил Гешев е уволнен.

Отнето му е жилището на ул. " Гладстон " в София и в него се настанява полковник от милицията, а самият Емануил незабавно е изселен със брачната половинка си и двете им деца в Нова Загора. Там в търсене на прехранване работи като юрист най-вече по трудови каузи, само че поради сполучливата отбрана на клиентите още веднъж си докарва неприятности. Все отново след многочислени премеждия в края на живота си съумява да си върне жилището в столицата.

Единствената наследница на Гешеви - Анна, споделя, че прародител и Емануил я е виждал, когато е била бебе на пет месеца.

" Малко по-късно той е умрял - през януари 1988 година в жилището си на ул. " Гладстон " 65 (бившата улица " Вл. Поптомов " ) - описа тя пред " 168 часа ". - В публикация за него прочетох, че бил загаснал самичък в дома си. Това не е истина, защото до края на живота му за него са се грижели моят дядо Емануил и баба ми Райна (неговата сестра). В спомените на околните ми той е останал като

непретенциозен и

обективен човек

с доста избистрен разум. "

Бащата на Анна и разказвал, че прародител й бил ослепителен правист и имал много приноси при съставянето на законодателните текстове за трудовите компенсации и пенсиите.

" Работил е в държавната администрация като шеф на пенсионното ръководство. А също по този начин е и един от създателите на футболен клуб " Славия ". Дори след изселването му през 1947 година той докрая остава почетен член на клуба ", добавя Анна./168chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР