Браншът излиза на национален протест с блокада на пътища в

...
Браншът излиза на национален протест с блокада на пътища в
Коментари Харесай

Пътният бранш готви протестна блокада

Браншът излиза на народен митинг с обсада на пътища в сряда. Протест ще има и пред постройката на Народното събрание. Това оповестиха от браншова камара " Пътища ", представени от mediapool.bg

Причината е неналичието на решение за изплащането на над 1 милиарда лв. от страната на фирмите за ремонтни действия. Плащания за поддържане и ремонт на пътища не е имало от април 2021 година, съобщи Стефан Чайков, ръководител на Управителния съвет на браншовата камара.

Ще бъде платено на пътните компании, даде обещание Андрей Гюров, ръководител на парламентарната група на " Продължаваме промяната " (ПП), пред бТВ. Той не посочи по кое време ще се случи това.

Миналата седмица Народното събрание не взе решение по импортираното предложение половината от дължимите суми на фирмите да бъдат изплатени незабавно, а остатъкът след проверка на осъществената работа. Предложението беше импортирано от група депутати от Политическа партия, Българска социалистическа партия и " ИТН " (ИТН) отпред с ръководителя на парламентарната комисия по районна политика Настимир Ананиев (ПП). Вицепремиерът и министърът на районното развиване Гроздан Караджов, който е от квотата на Има Такъв Народ, разгласи, че парите за ремонт на пътищата са пленник на решението на избора за началник на Българска народна банка.

Национален митинг

Пътната камара разгласи, че компаниите ще стачкуват пред започнатите и незавършени пътни сектори, които са близо 300. Отделно ще има митинг и на жълтите павета пред постройката на Народното събрание в сряда от 9 часа.

Шуменската компания " Автомагистрали Черно море ", която стачкува от време на време независимо, разгласи, че в сряда ще блокират придвижването на Дунав мост в Русе, на Айтоски проход и Ришкия проход.

" Пътната ни инфраструктура от ден дневно става все по-зле. Много пъти съм казвала, че несменените мантинели ще доведат до тежък пътен случай и преди дни това се случи на автомагистрала " Струма " - 26-годишно момиче е починало на място. Подобни произшествия занапред ще зачестяват и не е инцидентно, че тази година имаме 38 жертви повече спрямо предходната - досега починалите на пътя са над 100 ", разяснява Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред Българска национална телевизия.

Тя разяснява резултатите от инспекцията, предоставена от Върховната административна прокуратура на Министерство на регионалното развитие и Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " след злополуката с рейс, при която починаха жители на Северна Македония.

Русинова сподели, че изненади в отчета няма, тъй като непрестанно се подават сигнали за рискови сектори, прави с голям брой проблеми - изчезнали маркировки, мантинели или ограничаващи системи, изчезнали или сбъркани пътни знаци, дупки, некачествени пътни маркировки.

" Засмях се, като прочетох, че прокуратурата е признала, че има проблеми. За нас това не е вест, от дълго време знаем, че има проблеми. Все отново е другото, когато е облечено в някакъв формален документ ", сподели Русинова.

Според нея нищо няма да последва след този отчет, тъй като " Министерство на регионалното развитие не може да разпореди да се оправи една дупка на пътя ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР