Браншът е категорично против предложените промени в законаТърговци на горива

...
Браншът е категорично против предложените промени в законаТърговци на горива
Коментари Харесай

Отговорност за чужда вина в сделки с горива

Браншът е изрично срещу препоръчаните промени в закона


Търговци на горива да носят отговорност за непозната виновност, предлага Министерски съвет с промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, които към този момент са импортирани в Народното събрание и през днешния ден ще бъдат прегледани в пленарна зала на първо четене. Предложението е да се вкара солидарна отговорност от страна на лицензирания складодържател за внасянето в хазната на дължимия данък, в случай че е употребено освобождение от заплащането на данъка, само че крайният консуматор не е извършил някое от изискванията за това. Най-често става въпрос за гориво, предопределено за зареждане на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, само че е употребявано за други цели.

Категорично срещу приемането на тези промени се оповестиха от сектора. Причина е, че по този начин ще се наруши главен принцип в правото – без виновност няма отговорност. Освен това текстът е написан по този начин, че акцизът ще се дължи назад в държавния бюджет, в случай че крайният консуматор не е извършил “условие във връзка с крайното предопределение на енергийните артикули, за което е употребено освобождение от възнаграждение на данък ”. Този текст не засяга ползване, друго от откритото в закона (използване на горивото за коли вместо за плавателни съдове), а несъблюдение на “условие ” – да вземем за пример погрешно сформиране на документ. В нито един нормативен акт за администриране на акцизите в страните от Европейски Съюз няма сходен текст за солидарна отговорност, безапелационни са от сектора.

Пакетът от промени в данъчните закони през вчерашния ден беше утвърден от парламентарната Комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата. Сред разискваните от депутатите текстове беше въвеждането на специфичен ред за известяван на митничарите за бутилки с алкохол и лимитирани серии пури с колекционерска стойност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР