Бойци на ВагнерНаемник от руската военна компания Вагнер“, избягал в

...
Бойци на ВагнерНаемник от руската военна компания Вагнер“, избягал в
Коментари Харесай

Наемник на руската „Вагнер“ дезертира в Норвегия. Какво разказва?

Бойци на " Вагнер "
Наемник от съветската военна компания „ Вагнер “, избягал в Норвегия, описа пред правозащитници по какъв начин действа тази частна войска, заяви в. „ Дейли Телеграф “.

При бягството си Андрей Медведев е прескочил две огради с бодлива тел и пресякъл замръзналата река Пасвик.

Наемникът съумял да стигне до Норвегия, откакто се промъкнал около наблюдателни вишки по границата, не бил обиден от откритата по него пукотевица и бягайки от следови кучета, написа Българска телеграфна агенция.

„ Чух кучешки лай зад тила си, светнаха прожекторите и по мен бяха създадени изстрели “, споделя някогашният пълководец от „ Вагнер “. „ Просто побягнах към гората “.

Когато стигнал на норвежка територия, той се отправил към светлините на къщи, потропал на първата врата и помолил за помощ.

„ Толкова съм признателен, че съм тук, толкоз съм признателен на всички хора, които ми помогнаха “, сподели той.

Медведев попаднал в групата „ Вагнер “, която набира много хора от съветските затвори, през юли, когато излязъл от пандиза. Договорът му бил единствено за четири месеца, само че когато изминал, му споделили, че би трябвало да остане. Само че благодарение на бойци от неговото поделение Медведев съумял да избяга. Той се укривал в Русия и през декември разгласява видеоклип, в който разобличава жестокостите на „ Вагнер “.

Наемникът знаел, че шансът му няма да продължи постоянно, тъй като във „ Вагнер “ работи особено поделение, наречено „ Мед “, чиято задача е да търси дезертьори и по-късно да постанова правораздаване в жанр „ Вагнер “. Схемата за деяние на „ Мед “ явно е заимствана от известната с бруталността си СМЕРШ („ Смерть шпионам “/ “Смърт на шпионите “), работила през Втората международна война.

В изявление за правозащитната група Gulagu.net от центъра за задържане на мигранти в Осло Медведев споделя, че в случай че е бил хванат щели да го убият „ или даже по-лошо “. Наемникът несъмнено е знаел какво го чака, в случай че бъде хванат, защото е командвал поделение на „ Вагнер “, което се е сражавало към Бахмут в региона на Донбас.

Един от бойците под негово командване е бил Евгений Нужин, някогашен пандизчия, който е дезертирал. През ноември Нужин е предаден назад на „ Вагнер “ при замяна на пленници. След това той е погубен от различен наемник от групировката, който разрушава главата му с чук.

„ Дейли Телеграф “ напомня, че съветската частна военна компания закупи популярност тази година, откакто набра хиляди наказани от пандизите и ги изпрати в Украйна, с цел да поддържат съветската инвазия. Сред искащите да се причислят към „ Вагнер “ е и Михаил Попков, именуван „ Маниакът от Ангарск “. Като служител на реда и охранител в Сибир и Далечния изток на Русия той изнасилва и убива към 83 дами в интервала 1998-2010 година Той изрази желанието си да влезе в редиците на частната военна компания през вчерашния ден в ефира на съветската телевизия, показва английският вестник.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР