Бойци на ВагнерБивш командир от руската наемническа група Вагнер“, който

...
Бойци на ВагнерБивш командир от руската наемническа група Вагнер“, който
Коментари Харесай

„Във взвода ми от 30 души оцеляха само трима“. Избягал командир от „Вагнер“ разказва

Бойци на " Вагнер "
Бивш пълководец от съветската наемническа група „ Вагнер “, който е потърсил леговище в Норвегия, споделя по какъв начин се е страхувал за живота си в изявление за „ The Guardian “, обещано предишния месец в Русия.

26-годишният Андрей Медведев споделя, че в Украйна е станал очевидец на безразборното ликвидиране на бойци на „ Вагнер “, упрекнати от личните си командири в несъблюдение на заповеди, от време на време по двойки.

След като избягал от подразделението си, той пресякъл границата с Норвегия покрай долината Пасвикдален малко преди 2 ч. локално време предишния петък, където бил задържан и арестуван от граничните чиновници.

„ Той е подал молба за леговище в Норвегия “, съобщи Таржей Сирма-Телефсен, шеф на щаба на полицията във Финмарк, Северна Норвегия.

Медведев е първият прочут боец от група „ Вагнер “, воювал в Украйна, който бяга в чужбина, написа „ The Guardian “.

Преди да напусне Русия, Медведев е разговарял в няколко телефонни диалога, в които в детайли е описал времето, когато се е сражавал с Вагнер в Източна Украйна.

„ Сражавах се в Бахмут, като командвах първото поделение на 4-ти взвод на 7-ми щурмови отряд “, съобщи Медведев на 20 декември, като добави, че се е укривал в Русия, откакто е напуснал подразделението на Вагнер през юли.

Вагнер, ръководена от Евгений Пригожин, непосредствен съдружник на Владимир Путин, изигра основна роля в траялата месеци съветска атака против източния украински град Бахмут.

Медведев съобщи, че неговото поделение е формирано най-вече от някогашни пандизчии, които са били хвърлени в боевете като „ пушечно месо “.

За да укрепи редиците си, „ Вагнер “ е набрал до 40 000 наказани от пандизите в цяла Русия, съгласно оценки на западните разследващи служби и съветски групи за отбрана на човешките права.

„ Затворниците се употребяват като пушечно месо, като месо. Дадоха ми група наказани. Във взвода ми от 30 души оцеляха единствено трима “, споделя той. „ След това ни дадоха още пандизчии и доста от тях също починаха. “

Медведев, който е израснал в сибирско сиропиталище и е прекарал най-малко четири години в пандиза за обир, твърди също, че знае за най-малко 10 убийства на бойци на Вагнер, които не са се подчинили, а на някои от тях е бил очевидец персонално, написа изданието.

„ Командирите ги отвеждаха на стрелбище и ги разстрелваха пред очите на всички. Понякога застрелваха по един човек, а от време на време ги застрелваха по двойки “, споделя той.

Медведев разказва по какъв начин е станал очевидец на убийствата и неприятното отношение към съветските пленници, които са били доведени на фронта от Вагнер.

„ Това ни шокира до дъното на душата “.

Той сподели, че е решил да избяга при започване на юли, откакто договорът му е бил неведнъж удължаван от Вагнер без негово единодушие.

Медведев също по този начин съобщи, че е командвал Евгений Нужин, наказан палач, вербуван от Вагнер, който се е предал на украинските сили, само че по-късно, както се твърди, е бил предаден на Русия и екзекутиран.

Тогава Пригожин направи изказване, в което се споделяше, че клипът, показващ Нужин, погубен с удар с ковашки чук по главата, би трябвало да бъде озаглавен „ куче получава кучешка гибел “.

„ Страхувам се, че моята орис ще бъде същата като тази на Нужин за това, че проговорих. Страхувам се за живота си “, съобщи Медведев през декември, до момента в който се укриваше в Русия.

Той съобщи, че е подготвен да опише всичко, което знае за групата „ Вагнер “, нейната активност и Пригожин.

В изказване, оповестено в каналите му в обществените мрежи в понеделник, Пригожин удостовери, че Медведев е някогашен боец на Вагнер.

Групата за отбрана на човешките права Gulagu.net, която поддържа връзка с Медведев след пътуването му до Норвегия, също разгласява изявление с Медведев, в което той в детайли разказва трагичното си бягство. „ Когато бях на леда [на границата], чух кучешки лай, обърнах се и видях хора с факли на към 150 метра от мен, които тичаха в моята посока “, споделя Медведев в едно от видеата. „ Чух два изстрела, патроните профучаха около мен “.

Норвежкият юрист на Медведев, Брайнулф Риснес, съобщи пред Би Би Си, че Медведев е арестуван в Осло, където му е повдигнато обвиняване за нелегално влизане в страната.

Риснес съобщи, че клиентът му към този момент не е арестуван, а се намира на „ безвредно място “, до момента в който се проучва казусът му. „ Ако той получи леговище в Норвегия, това обвиняване [за нелегално влизане] ще отпадне автоматизирано “, сподели Риснес.

„ Той е декларирал, че е подготвен да опише за прекарванията си в Групата „ Вагнер “ на хората, които проверяват военни закононарушения “, добави юристът.

Интервюто на Андрей Медведев e оповестено от „ The Guardian “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР