Бойко Величков има богата кариера като футболист с отборите на

...
Бойко Величков има богата кариера като футболист с отборите на
Коментари Харесай

Бойко Величков: ЦСКА превъзхожда Левски във всичко, да не се пипа формата на първенството

Бойко Величков има богата кариера като футболист с тимовете на ЦСКА, Левски, Локомотив Сф, Литекс, Велбъжд, Спартак Вн, Рот Вайс Оберхаузен (Германия) и Илисиакос (Гърция). Треньорският му път минава през Вихрен, Локомотив Мездра и Ботев Враца, а през 2017 година основава футболната академия "АБВ ". Специално за Gong.bg Величков проучва мачовете от 26-ия кръг в efbet Лига. Безспорно най-чаканият мач у нас е Левски - ЦСКА, само че този път интригата бързо бе убита. Закономерното се случи - завоюва по-добрият тим, с по-добрите играчи и по-добрият треньор. Нерядко сме виждали и противоположното, само че този път изненада нямаше. Левски даде отпор единствено в първите десетина минути, когато държеше наситена междинна зона и малко разстояние сред обособените линии. За неприятен шанс на "сините ", ЦСКА поведе с първата основана обстановка. Не подценявам положителната офанзива по левия фланг на "червените ", само че главната причина за попадението бе самостоятелната неточност на Файсал Рерас. След влизането на Георги Йомов лъсна още повече недоброто положение на мароканския бранител. Представянето на Рерас, който разумно бе заменен на почивката, за следващ път повдигна въпроса каква е ролята на чужденците в нашите тимове и за какво българските играчи не се употребяват със същото доверие. Защото този футболист в нито един мач до момента не е оправдал наличието си на терена със "синята " фланелка.

Първият гол даде психическо преимущество на ЦСКА и бързо се стигна до второ попадение. Ако би трябвало да кажем нещо хубаво за Левски, това е играта през втората част. Хареса ми и гъвкавостта на Живко Миланов, който не се поколеба на три пъти да промени тактическата сграда в опит да реализира добър резултат. Връщането на притежващия положителни механически благоприятни условия Даске сред двамата централни бранители оказа помощ за основаването на численото предимство в средата на терена и за разбъркването на халфовата линия на противника. Което беше в основата на по-доброто лице на Левски след почивката. И не го одобрявам като признание на неточност, а като самоуверено решение. Ще дам за образец в тази връзка Диего Симеоне, който при една загуба на Атлетико Мадрид в Шампионска лига смени 4 пъти тактическата система на игра в границите на 90 минути. Футболът не е компютърна игра, не може да се планува всичко, случват се непредвидени неща на терена. И тъкмо по тази причина е толкоз забавен. Червеният картон на Илия Димитров в края не беше решителен, само че е индикативен. Това е момче, което е прочувствено обвързван с Левски и не му е безразлично от загубата. Още повече, че той рядко получава късмет и прегоря. Не извинявам постъпката му, само че го разбирам. Промяната в играта на ЦСКА е забележима, само че единствено спечелването на Купата на България може да осмисли сезона. Бих споделил, че философията на Любо Пенев е съответна с тази на ЦСКА - нещо, което не можеше да се каже за Бруно Акрапович. Изчаквателната му тактичност, която преди време наблюдавахме и в Левски при Делио Роси, е доста старомодна и не отива на грандовете.

Мачът ЦСКА 1948 - Локомотив Пд е още едно доказателство какъв брой е прекрасен сегашният формат на efbet Лига. За "червените " беше предопределен - от него зависеше мястото на тима в първата шестица. Победа за гостите пък щеше да им обезпечи комфоретн задатък от пет точки пред ЦСКА за второто място. Затова не разбирам устрема на някои хора да се избяга от такива забавни дуели. ЦСКА 1948 сподели, че може да се съумява и единствено с българи. Радвам се, че в тима играят много млади момчета, които справедливо завоюваха място в топ 6. Тимът играеше много по-добре при започване на сезона, само че след тези необясними треньорски смени се получиха много съмнения в играта. В тази връзка бих споделил, че футболистите у нас са на неприятно равнище, треньорите също. Но най-слаби са футболните ръководители. Срещу Ботев Пд тимът на Лудогорец сподели, че когато е освободен душевен, може да бие всеки и то с лекост. Проблемът при разградчани е, когато играе под напрежение, какъвто беше мачът с ЦСКА за Купата на България. Друг проблем е отстъплението във връзка с бързината. Не на обособените играчи, тъй като и в този момент Лудогорец разполага със скоростни футболисти като Десподов да вземем за пример. Имам поради бързината на прехода в двете етапи на играта. Това се дължи на неналичието на състезател като Дяков, който знае по кое време и по какъв начин да изостри играта. Сега в халфовата линия се залага на физически здрави състезатели, които обаче нямат това качество да усещат играта. Пловдивчани цялостен сезон са загадка и в никакъв случай не се знае какво да се чака от тях. Мнозина споделят, че Азрудин Валентич е добър треньор, само че по разнообразни аргументи не съумя да го покаже. Благодарение на другите тимове обаче Ботев има спокойствието да си подреди къщичката и да мисли овреме за идващия сезон във връзка с тактиката и селекцията.

Царско село изненада не толкоз с успеха си над Арда, колкото с безапелационния метод, по който я реализирана. Отборът направи доста сполучливи мачове против тимовете в първата шестица - равенства с Лудогорец и ЦСКА 1948, победи над ЦСКА и Берое. Единствено загуби на два пъти от Локомотив Пд. След напускането на Любо Пенев мнозина се съмняваха, че тимът ще продължи постоянното си показване. Но при Тони Здравков и Вальо Илиев се вижда надграждане и доказателството са освен резултатите, само че и играта. Футболът не е часовник - да го навиеш и той да звънне в 6 часа сутринта. Нужна е ежедневна работа, няма значение какво е било преди 1 или 2 седмици. Основата, положена от Любо Пенев, се доразвива и това е в основата на триумфите на Царско село. Умората при Арда не е единствено физическа, само че и прочувствена - от натрупването на положителни резултати. В отбора има добър микроклимат и това е в основата на триумфите. Контузиите са част от футбола и ги има във всеки тим. Двубоят Етър - Славия е другия ослепителен образец за какво не би трябвало да бъде пипан форматът на шампионата, който е забавен, оспорван, непредсказуем. Двата тима до последно преследваха успеха, която да им подсигурява оставането в елита, само че в последна сметка и двата тима бяха губещи, а от равенството завоюва Ботев Пловдив. Търновци бяха по-добри, заслужаваха да завоюват, само че не съумяха. Държаха мача в ръцете си, само че желаеха да стигнат до триумфа по сантименталния метод вместо по практичния. В последните минути можеха да убият темпото с фаулове, с влизане на медицинския екип и още сходни нелицеприятни способи, каквито сме виждали доста пъти. Едва ли някой би ги упрекнал, имайки поради значимостта на срещата. Не го направиха и заслужават поздравления. А най-вече Томаш и екипът му - освен за този мач, а за цялата работа в Етър. Израстването на тима под тяхно управление е голямо. Славия също заслужава похвали, тъй като не се отхвърли до края. А най-вече Митко Рангелов, който сподели, че и на тези години може да взема решение мачовете.

Около мача Монтана - Берое няма по какъв начин да подмина тематиката към треньорския пост на старозагорци. Димитър Димитров-Херо ми е бил треньор, а с Петър Колев бяхме съотборници. Призовавам ги да не си вадят кирливите ризи, а да седнат и да си поговорят. Липсата на връзка е в основата на получилата се неприятна обстановка. Колев трябваше първо да обясни събитията с Херо, а не да чака благословията му. Сега съм сигурен, че има мъка и в двамата. По принцип не одобрявам един асистент да наследява поста от старши-треньора. Не е вярно, тъй като не трябва да се излиза от някои неписани правила като праволинейност и тактичност. Бих дал свеж образец с Вальо Илиев, който отхвърли да наследи Тони Здравков в Ботев Враца. Трябва повече морал в сходни случаи. В Монтана тимът на Берое реализира задачата си - взе точка и резервира мястото си в топ 6. Очаквах обаче повече от играта на старозагорци, най-много поради треньорската промяна. Домакините за следващ път не убедиха, че са на равнището на останалите тимове в шампионата. Искаха да излъжат противника - нещо, което вършат от много мачове. В началото на сезона тимът залагаше на нападателния футбол, само че след това заложи на защитната игра. Сега на дневен ред излиза логиката на психиката и в оставащите срещи футболистите на Монтана ще имат опцията да се преборят за мястото си в елита. Черно море хвърли доста старания да стигне до успеха във Враца, само че в последна сметка тя се оказа незадоволителна и тимът не съумя да влезе в първата шестица. Варненци заслужават поздравления, тъй като направиха всичко, което зависи от тях. Непостоянството е най-точната дума за представянето на домакините през целия сезон. Можеха да спасят сезона в този мач, само че не съумяха. Веско Великов пое тима в доста сложен миг и заслужава да успее поради смелостта си.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР