Бойко Василев, Николай Дойнов, Милен Цветков, Виктор Николаев и Горан

...
Бойко Василев, Николай Дойнов, Милен Цветков, Виктор Николаев и Горан
Коментари Харесай

Иван Гарелов: Разследващата журналистика е трудна и опасна работа

Бойко Василев, Николай Дойнов, Милен Цветков, Виктор Николаев и Горан Благоев са измежду номинираните за тазгодишните награди за телевизионна публицистика “Свети Влас ”. Церемонията по връчването на медийните оценки ще се организира на 2 юни на брега на морето в едноименния курорт. Според ръководителя на сдружението, което връчва наградите, Иван Гарелов , селекцията отразява усложнената политическа конюнктура в международен мащаб и в страната, и процесите, протичащи в българската публицистика.
Надпреварата и тази година ще бъде за “Голямата премия ” за достижения в българската телевизионна публицистика и “Специални награди ”, които се присъждат за истински хрумвания и самостоятелно наличие. Отличията ще бъдат присъдени от 5-членно жури с ръководител проф. Ивайло Знеполски. През годините спечелили в другите категории са били Дияна Найденова, Мартин Карбовски, Емил Кошлуков, Елена Йончева, Димитър Цонев, Добрина Чешмеджиева, Ани Цолова и Виктор Николаев, Миролюба Бенатова, репортерите на “Господари на ефира ”, Иво Никодимов, Мая Костадинова, Нери Терзиева, Тома Томов, Милена Милотинова и други Повече за телевизионния пейзаж в България споделя ръководителят на сдружението, което връчва премиите, Иван Гарелов. Неговата коментарна графа TV Панорама излиза всеки понеделник във вестник “Труд ”.

– Г-н Гарелов, какви са критериите, по които сте подбрали претендентите за награди?
– Критериите не са променяни- висок професионализъм, открояващи се достижения, гражданска храброст. Разбира се, номинациите отразяват усложнената конюнктура в света, процесите, които протичат у нас, проблемите в българската публицистика. Присъстват такива настоящи тематики като тестванията пред европейската интеграция, вероятностите пред Западните Балкани, последствията от мигрантската вълна, отчуждението, обществената правдивост. Мога да разкрия, че някои от достиженията са на високо интернационално ниво. За страдание не ни задоволява наличието на проверяващата публицистика.

– Какви са аргументите?
– Разследващите кореспонденти са мощно разочаровани от отношението към тяхната работа. Ясно е, че това е доста, доста сложна, даже рискова работа. Но никой не ги брани. Дори редакциите не застават зад тях. Не виждат смисъл да вземат участие в някаква конкуренция, което е знак и за самите нас. Трябва да се има поради също, че към тях има насъбрани, заслужено или не, разнообразни съмнения – че са оръдия на нечии ползи, че са “пощенски кутии ” и други сходни. Никой не разисква този проблем. Говорят единствено по отвлечени медийни тематики, които не засягат действителната реалност.

– Какви са връзките ви със спонсорите?
– Както на всички места по белия свят. Спонсорите внасят финансовото си подаяние в обща сметка и нямат никакво отношение на кого ще бъдат връчени премиите. Спонсорите ни са разнообразни. Що се отнася до братя Диневи, те оферират своето гостолюбие при започване на сезона и ние сме им доста признателни. Никога не са имали някакъв интерес към премиите. Техният интерес е да се чува името на курорта Свети Влас. Както на Кан или Албена.

– Вече имате конкуренция в лицето на фондация “Димитър Цонев ”. Притеснява ли ви това?
– Митко Цонев заслужава тази чест. Между другото, той е един от първите носители на нашата премия. Особено скъпа е концепцията им да предизвикват студенти по публицистика. Аз бях посетител на тяхната гала, а те са поканени на нашата. Що се отнася до конкуренцията, нашето мнение е, че колкото повече награди, толкоз по-добре за специалността. Ще напомня, че през 90-те години имаше няколко състезанието и се радваха на триумф. Освен това ние се ръководим от разнообразни критерии. При тях номинациите са от самите малките екрани, в някакъв смисъл те са служебни. Докато при нас вземат решение самостоятелни медийни специалисти и интелектуалци.

– А имате ли спорове в журито?
– Всеки от нас е заслужил името си и не би рискувал да го компрометира пред обществото. Имаме разногласия, само че стигаме до общо единодушие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР