Бойко Борисов обяви, че е готов да се откаже от

...
Бойко Борисов обяви, че е готов да се откаже от
Коментари Харесай

Има ли защо да се притеснява Борисов, ако е без имунитет?

Бойко Борисов разгласи, че е подготвен да се откаже от депутатския си имунитет, пожелан от прокуратурата поради " Барселонагейт ". С ангажимента, че решенията на Борисов нормално са предпоследни и подлежат на неочаквани проверки, доброволният му отвод от имунитет е добра вест за ръководещата коалиция.

Въпросът за този имунитет бе не просто неуместна тематика, а заплашваше да се трансформира във воденичен камък за ръководещото болшинство от ГЕРБ и ПП-ДБ. Особено за партиите на смяната, които в продължение на години се заричаха пред гласоподавателите си, че ще създадат всичко допустимо, с цел да осветят корупционните кавги, в които се замесиха ГЕРБ (всъщност в последните си дни като основен прокурор Гешев размрази освен делото за Барселона, а и за " кюлчетата и пачките ", за " Турски поток ", за Борисов с Мирослав Найденов, и прочие - бел. ред на Клуб Z)

Преди месец ГЕРБ и ПП-ДБ обаче си подадоха ръце за взаимно ръководство. Поради това стана малко евентуално Народното събрание да гласоподава свалянето на имунитета на водача на ГЕРБ.

В 49-тото Народно събрание бе основана специфична комисия за поисканите от прокуратурата депутатски имунитети. Но досега комисията не е свършила нищо и това ускорява съмненията, че нейната съществена цел е да протака.
На какво се дължи обратът?
Миналата седмица Народното събрание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия въпроса за имунитета на Борисов да бъде включен в дневния ред. " Против " предлагането бяха 68 депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи, 52 от ПП-ДБ се въздържаха; " за " с изключение на Българска социалистическа партия, бяха " Възраждане " и Има Такъв Народ.

Някой би споделил, че ПП-ДБ не смеят да закачат Борисов, с цел да не се разпадне " сглобката " - кабинетът " Денков ". Фактът, че Движение за права и свободи гласува  " срещу " пък дава още един аргумент в поддръжка на тезата, че и придвижването е част от управническата формула.

Досега Борисов упорстваше и отхвърляше да даде имунитета си самичък. Ако в този момент извърши обещанието си и го направи, от ПП-ДБ ще могат да си отдъхнат: няма да им се постанова повече да играят непредпазливо във кино лентата " Спасяването на водача Борисов ".

Разбира се, главният въпрос е на какво се дължи обратът в позицията на лидера на ГЕРБ за имунитета. Може би повода е, че краткотрайният основен прокурор Сарафов още преди две седмици е наредил на Върховната касационна прокуратура да изземе следствието за " Барселонагейт ".
В българската правосъдна система всичко ще остане постарому?
Има учредения да се счита, че зад Сарафов стоят ползите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Преди да бъде отхвърлен от Висш съдебен съвет, някогашният основен прокурор Гешев изиска вкупом няколко депутатски имунитета, в това число този на Бойко Борисов. Тогава Гешев съобщи, че има " политически график " за неговото незабавно премахване от поста основен прокурор - график на Борисов и Пеевски. Междувременно Сарафов внезапно се обърна против Гешев и стартира да го нападна.

Ако Сарафов фактически е конфигуриран във Висш съдебен съвет от хората на ГЕРБ и Движение за права и свободи, Борисов няма от какво да се тормози в съда - Сарафов сигурно си е направил изводите от ориста на предшественика си.

ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи ще са удовлетворени от такава развръзка. Борисов, несъмнено, също ще е удовлетворен. А Темида за следващ път ще би трябвало да преглътне горчивия хап на действителността: в правосъдната система на България всичко е и ще продължава да бъде постарому.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР