Бойко Борисов на среща с президента на Египет Държавният глава

...
Бойко Борисов на среща с президента на Египет Държавният глава
Коментари Харесай

Смесена комисия ще затвърждава приятелските отношения между Египет и България

Бойко Борисов на среща с президента на Египет Държавният глава на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският министър председател Бойко Борисов се срещнаха в президентския замък в Кайро.

Със срещата с Ас Сиси завърши тридневната аудиенция на Борисов в Абу Даби, Дубай и Кайро.

Акцент по време на срещата с президента , както и преди този момент с министър-председателя на Египет Мустафа Камал Мадбули , е желанието на българското държавно управление да поддържа натоварен политически разговор на всички равнища с обичайните сътрудници на България в Близкия изток и Северна Африка .
 Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският министър председател Бойко Борисов Пресслужбата на Министерския съвет
По време на срещата е контрактувано да се засилва работата на Смесената комисия за икономическо , научно и техническо съдействие, както и работата на отрасловите министри точно в сферите от съвместен интерес, измежду които са също опазването на здравето, строителството и туризма.-->

Българският министър председател посочи сферите, които имат капацитета да бъдат „ мостове “ на съдействие сред двете страни – образованието и науката, осведомителните технологии и нововъведенията. Борисов означи и готовността на египетската страна да се направи университет, който да може да поеме това, което нашите университети, учебни заведения и Българска академия на науките основават.

„ Запознах президента с опциите на България , на Балканите , за създаване на хранителни хъбове. Можем да осигурим доста повече издръжка за местата, където хората живеят в Африка в огромна беднотия “, добави Борисов .

Българският министър-председател подчертава още върху съдействие в битката с миграцията, с противозаконния експорт на културно-исторически полезности, с транснационалната престъпност, в областта на сигурността и битката с тероризма.
 Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският министър председател Бойко Борисов Пресслужбата на Министерския съвет
Премиерът Борисов благодари за изключителното гостолюбие и означи смисъла на програмата на президента Ас Сиси за това Египет да бъде постоянна, сигурна и безвредна страна, тъй че да се усили туристическия поток. Министър-председателят съобщи на египетския президент поздрави от името на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, като означи, че се приготвя Срещата ЕС-Египет през февруари. По думите на Борисов актуалната аудиенция е извънредно навременна на фона на световното решение на Европейски Съюз да работи все по-близо с Египет.

Благодаря на България, че дава опция гласът на Египет да доближи до Европейски Съюз и да се чуе посланието, че Египет е значим фактор на непоклатимост в района, означи от своя страна президентът Абдел Фаттах ас Сиси. Той изрази вяра, че Смесената комисия за икономическо, научно и техническо съдействие ще се събере още при започване на идната година. „ Разговорите ни протекоха прелестна атмосфера “, означи египетският президент и добави, че са били наранени редица тематики като миграцията и трансграничната престъпност: „ Разбрахме се за съдействие във всички сфери. Имаше цялостно съгласие и политическа воля от двете страни “.

Абдел Фатах ас Сиси е президент на Египет от 8 юни 2014-а, а година по-рано взе участие интензивно във военния прелом, довел до свалянето на предходния президент Мохамед Морси.

Само преди няколко дни Абдел Фатах ас Сиси се завърна от Русия, където бе возен на писта на Формула 1 от съветския държавен глава Владимир Путин в новата президентска кола, локално произвеждане.
 Владимир Путин лимузина БГНЕС
„ Поздравих го за водача, който имаше неотдавна. Казах му, че аз до момента съм возил министър председателите на Англия, на Унгария, президента Ердоган, Доналд Туск, Юнкер “, сподели с усмивка Бойко Борисов .

Абдел Фатах ас Сиси е извънредно забавен държавен глава. На пръв взор е въздържан, изслушва събеседниците си и в никакъв случай не покачва звук. За някои той остава тоталитарен водач, само че в очите на доста от египтяните е и избавител. За свалянето на предходния президент Морси се приказва в разнообразни направления. Самият Морси до последния миг не е очаквал, че Ас Сиси ще се обърне против него, а египтяните не престават да одобряват държавния прелом тогава като позитивен епизод в историята, предотвратил революция. В момента президентът няма опция в Египет, а последните стопански данни в страната демонстрират, че има напълно малко възкръсване в позитивна посока. Обучаван във Англия и Съединени американски щати Ас Сиси продължава да се радва на известна поддръжка на великите сили, въпреки спазването на човешките права в страната да е извънреден проблем за интернационалната общественост.
 Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският министър председател Бойко Борисов Пресслужбата на Министерския съвет
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР