Бойко Борисов е разпоредил на земеделския министър Десислава Танева да

...
Бойко Борисов е разпоредил на земеделския министър Десислава Танева да
Коментари Харесай

Проверяват ВЕЦ на Златеви край Ботевград

Бойко Борисов е разпоредил на земеделския министър Десислава Танева да ревизира дали Водноелектрическа централа " Бебреш " - благосъстоятелност на фамилията на Валентин Златев, работи отвън обсега на разрешителното си от " Басейнова дирекция ". Това разгласи самият министър председател на срещата си с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, който преди дни сигнализира за водна рецесия до 6 седмици поради нерегламентирано източване на язовира от частната Водноелектрическа централа на Златеви.

Борисов подреди още " Напоителни системи " да следи равнището на язовира, а на Министерство на регионалното развитие - да спомага на локалната администрация на Ботевград за ВиК мрежата, откакто кметът се оплака, че е амортизирана. Няма непосредствена заплаха от режим в Ботевград, водоподаването е обезпечено най-малко за 4 месеца, твърди министър председателят.

Разпоредил съм наблюдението на бент. " Бебреш " да продължи всекидневно, с цел да се подсигурява вода за жителите на региона, е декларирал Борисов на срещата с Гавалюгов, представен от пресслужбата на Министерския съвет. Градоначалникът срещна премиера с проблемите и действителната обстановка с водата в региона, която идва главно от бент. " Бебреш ", за който дава отговор държавното сдружение " Напоителни системи ". Борисов бил наредил на Танева Водноелектрическа централа " Бебреш " да бъде тествана, а на районния министър Петя Аврамова - да спомага на локалната администрация на Ботевград за ВиК мрежата.

Припомняме, че някогашният началник на " Лукойл " Валентин Златев в миналото беше непосредствен другар на Борисов. Преди дни Гавалюгов разкри, че въпросната дребна Водноелектрическа централа, която черпи повече от позволените количества вода от питейния водоем на Ботевград, е записана на компания на Васил Златев, някогашен кмет на Правец и татко на дългогодишния някогашен шеф на " ЛУКойл България ".

Борисов успокои, че все още няма непосредствена заплаха за воден режим в Ботевград. Полезният размер на водата в язовир " Бебреш " бил съвсем 1,5 млн. куб. метра, като приблизително на ден от него се черпели към 14 хиляди куб. метра. Водоподаването за Ботевград е обезпечено за най-малко близо 4 месеца, счита министър председателят.

Преди дни Гавалюгов се оплака и от многото течове по водната мрежа, която по думите му била остаряла и амортизирана. От ВиК пък твърдят, че " са подхванали дейни дейности по ремонт на водопреносната мрежа в града, вследствие на което за последния месец загубите на вода са намалели с 6% ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР