“Бойко Борисов е един велик комуникатор. Доколко е голям лидер,

...
“Бойко Борисов е един велик комуникатор. Доколко е голям лидер,
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Проява на лош вкуса, когато служебен министър прави 20-годишна стратегия

“Бойко Борисов е един популярен комуникатор. Доколко е огромен водач, може да се спори.Политическото водачество е тънка работа. Ако го преглеждаме единствено като човек, който показва мнението на групата, която съставлява, това е едно. Истинското политическо водачество е да имаш визия, която надвишава визията на твоята група ”.

 

Това съобщи проф. Даниел Вълчев, правист и някогашен учебен министър, във форума на Дарик радио “Стълбището ”.

 

В предаването следва да бъдат интервюирани 30 прогресивни водачи. Всеки от тях ще показва идващия, с който водещият Константин Вълков да организира диалог. Вълчев беше определен от първия посетител, определен от Вълков - евродепутата от Движение за права и свободи Илхан Кючук.

 

Бившият министър на образованието продължи с разбор на политическата конюнктура у нас. Според него “Продължаваме смяната ” не са тъкмо артикул на президента Румен Радев. “Имаше обществена среда, която роди това нещо ”, добави той.

 

По думите му няма нещо кой знае какъв брой рисково в служебните държавни управления и България не може да остане без постоянен кабинет. Но добави: “Когато един човек е длъжностен министър, не се чака да прави 20-годишна тактика, демонстрация на неприятен усет е ”.

 

“Предходното държавно управление беше заченато в грях. Там участваха хора, които не в този момент желаят да седнат на една маса. Така че това нямаше по какъв начин да издържи доста време ”, разяснява той, визирайки съдружното държавно управление на Кирил Петков.

 

На въпрос още при започване на диалога дали има закостеняла политическа конструкция в българското общество, Вълчев отвърна: “Живеем в комплицирано време. В света има две огромни трендове - едната е ориентирана към глобализация, уеднаквяване, а другата е консервативна - ориентирана към това да одобряваме демокрацията, че мъже и дами, образовани и необразовани, имат еднакъв честен и юридически статус, само че че въпреки всичко сме разнообразни. Докато не се почисти огромното напрежение сред тези две трендове, доста мъчно ще се откри успокоение ”.

Българска социалистическа партия предложения на среща водачите на партиите, Борисов е удостоверил

Хората постоянно са били подозрителни към представителната народна власт освен това с съображение, разяснява Даниел Вълчев и напомни анекдот от времето на Тодор Живков: “Какво съставлява Мерцедесът - това е първокласна кола, в която народът се вози посредством свои представители ”.

“Либерално-демократичната страна през последните стотина години е претърпяла известна промяна. От своето основаване през втората половина на 19-и век елитите са давали израз на своя боязън от радикални болшинства, които са направлявали достъпа до парламентите. Изведнъж обаче, сред Първата и Втората международна война обаче, с помощта на това, че огромни маси добиват изборно право, внезапно опасността от радикални болшинства нараства ”, проучва Вълчев.

По думите му сме привикнали с това, че йерархията е нещо условно.

 

“Политическата уместност изисква да не поставяш другите хора в неловко състояние. Това не би трябвало да става за сметка на точността на езика.

 

Например, в “Пипи Дългото чорапче ” какво стана - там се приказва за негърски крал, а тъй като към този момент негри няма, се назовава крал на южните морета. Но това съгласно вас същото ли е като негърски крал - този тип замяна на езика би трябвало да се прави доста деликатно ”, безапелационен е гостът.

 

В края на диалога той уточни кой да бъде идващият интервюиран - журналистът Бойко Василев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР