Боян Радев, двукратен олимпийски шампион, чества 81-годишнина днес.През 1966-а той

...
Боян Радев, двукратен олимпийски шампион, чества 81-годишнина днес.През 1966-а той
Коментари Харесай

Двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев чества 81-годишнина

Боян Радев, повторен олимпийски първенец, празнува 81-годишнина през днешния ден.

През 1966-а той ликува и със международната купа, три пъти е избиран за състезател №1 на България - 1964г., 1967г. и 1968 година

Един от запаметяващите се моменти в блестящата кариера на славния герой е спечелването на първата олимпийска купа в Токио 64.

Веднага след награждаването и българинът е повлечен на ръце от втория и третия на стълбичката. Така шведът Свенсон и германецът Кил триумфално обикалят цялата зала под възторжените възгласи на публиката. А феновете са в транс, сходно нещо опонира на олимпийския протокол при церемониите по награждаването. Но никой не стопира тази спонтанна проява на великодушие и респект към първенеца.

През 2009 година Боян Радев получава най-високото отличие на Международната федерация по битка „ Златна огърлица “, признат е и в Залата на славата на най-древния спорт в Оклахома (САЩ).

Той е и първият притежател на премията на МОК " Пиер дьо Кубертен ", а по-късно получава и премията " " Спорт и изкуство ".
 Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция " Домът на почитателите "
Боян Радев е и един от най-големите колекционери на България.

Пожелаваме здраве и дългоденствие!

Честит празник!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР