Борсите по света масово реагират с бързо разпродаване на акции

...
Борсите по света масово реагират с бързо разпродаване на акции
Коментари Харесай

Руската рубла се срина до невъобразимо ниво

Борсите по света всеобщо реагират с бързо разпродаване на акции и други рискови активи след нападението на Русия над Украйна, предава Reuters. Руската рубла се срина до историческо дъно, а търговията в Москва и Санкт Петербург бе прекъсната за няколко часа след огромна първичната ликвидация.

Руската валута поевтиня с близо 8% и съвсем мина границата от 90 за $. Спрямо еврото надвиши 100 за първи път в историята.

Брокери и анализатори разясняват, че явно се случва най-лошият вероятен сюжет – сухопътна офанзива на Путин против Киев и предстоят огромни наказания на Запада против Русия. Владимир Путин оправда дейностите си, наричайки нашествието „ специфична военна интервенция “. Той направи изказване разно тази заран, след което стартира ракетен обстрел по стратегически военни обекти в Киев и други градове на Украйна, а към този момент има данни за нахлуващи танкове оттатък Донбас.

В рамките на извънборсовата търговия съветските банки внезапно покачиха обменните курсове и обезцениха с повече от 10% рублата – до най-слабите ѝ позиции в историята. Най-голямата финансова институция в страната – „ Сбербанк “, предложи да купува евро за рекордните 116 рубли, оповестява организация РИА.

MOEX Group, която ръководи Московската борса, спря търговията малко след отварянето на пазарите в 6.00 ч. българско време и я възобнови в 9.00 ч. Нито един съветски актив не остана незасегнат. Акциите и облигациите се сринаха, защото вложителите калкулират военното навлизане и вероятността за западни наказания, които ще последват.

Всички американски и европейски фондови фючърси се търгуват на алено, а цените на петрола скочиха и надвишиха за първи път от 2014 година 100 $ за барел от вид Брент. Еврото падна с 0.9% до 1.1209 $, което е най-ниското равнище от 31 януари.

Ситуацията в Украйна бързо се утежнява и е мъчно да се потвърдят съответни вести от страната. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви малко след 7.00 ч. българско време, че Русия е почнала натоварен обстрел на украинските елементи в източната част на страната.

Путин е избрал пътя на заличаване “, сподели английският министър председател Борис Джонсън
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР