БОРОВА ПРОЦЕСИОНКА В ЛЕСОПАРК ГРАДИЩЕ“ТП Държавно горско стопанство Габрово информира,

...
БОРОВА ПРОЦЕСИОНКА В ЛЕСОПАРК ГРАДИЩЕ“ТП Държавно горско стопанство Габрово информира,
Коментари Харесай

 Нов вид вредител в лесопарк “Градище“ 

БОРОВА ПРОЦЕСИОНКА В ЛЕСОПАРК „ ГРАДИЩЕ “

Търговско предприятие Държавно горско стопанство Габрово осведоми, че са подхванати дейности след получените сигнали за нападнати от Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa Schiff.) площи от лесопарк „ Градище “,община Габрово. 

Необходимо е посетителите на лесопарк „ Градище “ да внимават и заобикалят контакт с вредителя. Гъсениците от този вид са покрити с дребни косми , които съдържат провокиращ протеин, наименуван тауметопоеин. Ако тези космивлязат в контакт с хора и животни, те могат да причинят мъчително раздразнение на кожата, очите, гърлото и обриви, а в редки случаи и алергични реакции. 

Служители на горското стопанство и на Лесозащитна станция- София са направили взаимна инспекция на 4 януари т.г. Резултатите от нея показват обезлистване на насажденията под 10%. Територията на лесопарка е с социална значителност, по тази причина приоритет е предпазването на посетителите и недопускане разпространяване на вредителя. За ограничение на повредите, Лесозащитна станция – София предписа на Търговско предприятие ДГС Габрово да извърши лесозащитно мероприятие в горските територии държавна благосъстоятелност – механична битка посредством залагане на феромонови уловки и периодически наблюдения върху засегнатите насаждения. Феромоновите уловки ловят мъжките пеперуди, което води до понижаване на числеността – част от женските екземпляри остават с неоплодени яйца. Ще се прави разбор – периоди на летеж на пеперудите и мониторинг на динамичността на числеността на вредителя в даденото насаждение.

Боровата процесионка атакува всички типове борове от р. Pinus, главно черния и белия бор. Вредителят е изцяло нов за нашия район – следи се за първа година. Появата му евентуално се дължи на настъпващите климатични промени и аномалии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР