Бородянка, градче с 12 000 души население на 40 км

...
Бородянка, градче с 12 000 души население на 40 км
Коментари Харесай

Мястото на най-жестоките зверства на руската армия

Бородянка, градче с 12 000 души население на 40 км северозападно от Киев, претърпя най-тежките опустошения, следени в хода на войната на Русия против Украйна. Ужасяващи фотоси, оповестени в " Киев Индипендънт ", демонстрират Бородянка в руини, съобщи БГНЕС.

Повече от 10 жилищни здания в центъра на града са разрушени от съветските бомби при започване на март. Едва неотдавна, когато Украйна си върна контрола над Бородянка, стана допустимо да се стартира почистване на руините. Месец след нападението вярата да се намерят оживели е дребна. Очаква се стотици хора да бъдат открити заровени под руините. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че разрушенията в Бородянка са " доста по-ужасяващи " от тези в Буча.

Украйна заяви, че е извадила 26 тела отдолу под две разрушени жилищни здания в град Бородянка, северозападно от Киев, като още веднъж упрекна Москва, че нанася удари по цивилни региони. " Разрушенията в центъра на Бородянка са най-тежките, които съм виждал в някой от градовете към Киев, в това число Ирпен и Буча, за които се водеха доста борби ", твърди сътрудник на Би Би Си. По основната улица от кръговото кръстовище на входа на града има големи вреди. Разрушени и опожарени здания, къщи, превърнати в отломки, изкъртени остатъци от коли, а по-късно още срутени здания.
Снимка: БГНЕС/ EPA  Мястото на най-жестоките зверства на съветската войска

Бородянка, която се намира близо до границата с Беларус и е на основната ос на съветското нахлуване към Киев, е била доста мощно обстрелвана, съобщи кореспондентът. " Това не е обстрел, който се случва с няколко бомбардировки. Това лишава доста време ", споделя той. " Само в руините на два жилищни блока бяха открити 26 тела ", съобщи основният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова във Фейсбук. " Целта е била единствено цивилното население: тук няма боен обект ", сподели тя и добави, че е " невероятно да се планува " какъв брой още починали има на мястото.

Вадим Шандренко е измежду хората, които търсят останките на свои другари и родственици. Неговият другар Владимир е бил в дома си в срутена жилищна постройка, когато тя е била ударена от съветските въздушни удари. Шандренко споделя пред CBS News, че съветските бойци не му разрешават да търси. Няколко очевидци описват пред Би Би Си, че съветските войски са спирали опитите за изкопаване на оживели от разрушените здания, като са заплашвали с оръжие хората, които са желали да го създадат. Местните поданици описват, че руснаците са взривили и мост, до момента в който са се изтегляли от града.

В момента обаче към момента не е явен обсегът на осъщественото по отношение на цивилното население в Бородянка по време на съветската окупация. Причината е, че отломките от бомбардировките към момента не са преместени. Живеещите в града считат, че под тях лежат трупове на цивилни, само че броят им не е прочут. Най-големите убийства в Бородянка може би са станали при разрушаването на няколко огромни жилищни блока. В редицата от огромни здания в кремав цвят няколко са изравнени със земята. Почернелите от огъня празнини, които са заемали, са като зеещи пасти. Тонове бетон и стомана са се срутили в мазетата под жилищата. Няколко души споделиха, че десетки цивилни лежат мъртви под руините. Полицията съобщи, че те може да са стотици. Те чакат кранове и тежка подемна техника, с цел да стартират да реалокират големите количества парчета, с цел да извадят телата.

Жителката на Бородянка, Мария, и доста други хора описаха, че съветските войски са разграбили имуществото им. " Руснаците откраднаха всичко, което блестеше ", сподели тя. " Взеха даже бельото ми. Избиха всичко, изпотрошиха всичко... всичко е разрушено ". Много хора напущат Бородянка, когато на 24 февруари стартира нашествието. Малцина, които са се върнали, се разхождали из руините, зашеметени и обезпокоени от видяното. Светлана Гонтар, която се е върнала едвам във вторник сутринта, се просълзила, когато видяла какво е станало с родния ѝ град. " Беше толкоз зелено. Беше в действителност хубаво. Децата учеха тук. Имахме три учебни заведения, колеж и музикален лицей. Сега нямаме нищо. Децата изгубиха детството си, спомените си, всичко. "
Снимка: БГНЕС/ EPA  Мястото на най-жестоките зверства на съветската войска

Пред украинска православна черква със златни куполи локалният духовник, отец Дмитро, следи раздаването на самун. Той споделя, че е станал очевидец по какъв начин съветски снайперисти убиват цивилни. " Това беше на 2 март покрай бензиностанцията. Пътувахме по пътя, следвани от две цивилни коли. Те просто ги гръмнаха - това беше екзекуция. Откакто руснаците си потеглиха, ние се опитваме да предоставяме филантропична помощ - най-вече доставки от Западна Украйна. Но това би трябвало да е храна, която ще се резервира. Повечето хора към момента нямат ток или отопление ". В близкото село Термаховка локалните поданици описват, че съветските бойци са разграбили всичко - от облекла и сребърни принадлежности до хладилници и перални машини. Николай Олексиенко, кмет на селото, сподели, че руснаците са нахлули в клиниката на селото и са я оставили разрушена.

Термаховка се намира на към 30 благи от нуклеарната площадка в Чернобил, откъдето бяха изтеглени съветските войски. Украйна твърди, че руснаците са изкопали окопи в една от най-замърсените елементи на зоната на изключване, като са се изложили на обилни дози радиация. Говорител на Кремъл призна в четвъртък, че Русия е изгубила забележителен брой бойци в Украйна, като назова това " голяма покруса ", само че не сподели какъв брой са починалите. Отец Дмитро не се съмнява в дейностите на Русия в страната му. " Руснаците направиха всичко допустимо, с цел да унищожат страната Украйна ", заключава той. " Това не е война сред армии - тази война е против цялата страна Украйна. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР