Борисов ще се оттегли от изпълнителната власт след изборите, но

...
Борисов ще се оттегли от изпълнителната власт след изборите, но
Коментари Харесай

Коментатори: Борисов се оттегля, Радев иска власт

Борисов ще се отдръпна от изпълнителната власт след изборите, само че ще продължи да бъде фактор в политиката, без да бъде лице на ръководството. Мнението изрази в предаването " Беновска пита " по Канал 3 политологът доцент Стойчо Стойчев.

Стойчев опълчи това мечтано отдръпване от властта на Борисов с желанието на президента Румен Радев да бъде по-голям фактор в ръководството на страната. " Радев желае да ръководи. Всичко което прави, го прави тъй като е влюбен човек. Влюбен е в жена си и желае да я впечатли. Радев ще играе на изборите косвено посредством партия, която ще припознае или посредством предприемчив комитет ", изясни политологът.

" Много хора желаят да ръководят България. Виждаме на улицата нереализирали се през последните 10-15 година и имат искания. Трябва съществено да отговорим имаме ли опция на ГЕРБ. Имаме тежка, нападателна и безценностна предизборна акция, в нея от ден на ден играчите стават забележими ", разяснява от своя страна политическият психолог проф. Антоанета Христова.

" Не виждам опция, а изцяло руиниране на политическата система. Ние сме в извънредно сложна, безредна обстановка, в нея няма задоволително мощни политически сили, които да легитимират демократичното като развой, не предсказвам положително бъдеще в близка вероятност ", сподели тя.

" В българската политика политиците доста мъчно одобряват, че имат избран тайминг. Драмата от слизането от политическата сцена е голяма. Радев няма време за по кое време да прави партия. Какъв е вторият проект на неговото деяние. Можем да търсим интернационален интерес, можем да търсим отговор на най-различни ползи, геополитически. Когато имаме такива конспирации в главата си, политиците рискуват да бъдат намразени. Конспирацията храни подправените вести ", безапелационна бе Антоанета Христова.

По думите й от началото президентът е декларирал настояването за смяна в Конституцията и основаването на президентска република.

Що се отнася до митингите Стойчо Стойчев призна, че всеки има право да стачкува, само че би трябвало да се съблюдават разпоредбите на демокрацията.

" Нека всеки стачкува, стига да съблюдава регламента. Против съм деянията на безчинство, като блокирането на кръстовища. Блокираха " Ситняково ", с цел да се спре заобиколния трафик от „ Орлов мост ”. Всеки интерпретира законодателството както му изнася, по този начин не може да се построи нов модел на ръководство, да наложиш своя интерес без той да е по-добър от предходния ", уточни доцент Стойчев.

" Виждаме хора, които са работили за незаконен строй. Не е възпитано да желаят да вземат участие в политиката. Пожелавам на българския народ да върне разсъдъка си. Идеята за президентска република е простотия ", изрече мнението си математикът и политически коментатор проф. Михаил Константинов.

" Ако митингите имаха рационално ръководство, ГЕРБ щеше да има съществени проблеми ", счита Константинов.

Той поддържа мнението на Антоанета Христова, че Движение за права и свободи е доста значим фактор в българската политика, че са успявали тактически да си отиграят картите. " Движение за права и свободи с настояването на експертно държавно управление демонстрира, че държи картите. Много е значимо да се знае, че може да не се образува държавно управление след изборите ", изясни Христова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР