Борисов отново пробва с автократичен чар, който мнозина погрешно вземат

...
Борисов отново пробва с автократичен чар, който мнозина погрешно вземат
Коментари Харесай

И замириса на власт: Борисов с оферта за всекиго по нещо

Борисов още веднъж опитва с автократичен сексапил, който мнозина неправилно вземат за разсъдък и непоклатимост

И още веднъж на ГЕРБ им замириса на власт: в търсене на сътрудници за ръководството Борисов услужливо не помни какво е правил дотук и насочва неприлични оферти към Политическа партия и Демократична България. Но има вяра ли му някой още, пита Емилия Милчева в

В опит да притегли сътрудници за тройна управническа коалиция след предварителните избори, водачът на ГЕРББойко Борисов прави оферта “за всекиго по нещо”. Никой не е пропуснат, а президентът Радев даже още не е насрочил вота.

Изпреварващият ход има няколко цели. От една страна той омаловажава митингите против мутризацията на страната - повикали, поскачали едни хлапетии на площада, след това си поиграли на държавно управление, но… Бате Бойко им прости. От друга, Борисов още веднъж опитва с автократичен сексапил, който мнозина неправилно вземат за разсъдък и непоклатимост.

(Не)прилични оферти

Предложенията са великодушни и изпреварващи от вида: “Каквото желаете, такова предлагаме”. За “Демократична България” (ДБ) - правосъдна промяна. Както го сподели Борисов: “В момента, в който рекат, че ще вършим същинска правосъдна промяна, която да облекчи правосъден развой, съдиите, прокурорите, следователите, служителите на реда, ние сме подготвени да приказваме на една кръгла маса, имаме задоволително експерти”. Нито дума за контрола върху неограничената власт на основния прокурор и неговата отчетност. Същият, за който един глас, толкоз еднакъв с бойкоборисовия, споделяше: “Гешев вика: “Аз обичам да се пра'им на вманиачен, но вие, господин министър председател, се вършиме доста сполучливо ". Не, бе, крещя, брат ми - елементарен съм и ми е елементарно. То е кофти да си сложен”.

За “Продължаваме промяната” (ПП) е законът за 100% диверсификация от “Газпром” - която партия го одобри, ГЕРБ с нея ще ръководи. И това идва от Бойко Борисов, който беше по този начин верноподанически угодлив към “Газпром”, че да построи за година продължението на “Турски поток” през България. Резултатът е заобикаляне на Украйна, съветски газ за Сърбия и Унгария и над 3 милиарда лв. обществени средства, изхарчени за тръба, на чийто вход и излаз е “Газпром”. По-късно вдън земя потъна и пътната карта за този план.

Но в този момент водачът на ГЕРБ е подготвен даже да поучава по какъв начин да стане диверсификацията - като разгласи служебното държавно управление търг за доставки на полутечен газ за 10 години. “Има мощни могъщи български компании, които могат да доставят газ”. И това го споделя същият Борисов, който се хвалеше, че е премахнал медиаторите в лицето на “Овергаз” при доставките от “Газпром”. (Наскоро стана известно, че “Овергаз”, който към този момент си партнира с американски компании, договаря за 10 години напред 1 милиарда куб. м. полутечен газ от Съединени американски щати годишно през бъдещия терминал в албанското пристанище Вльора).

Наред с това предлага “съсредоточаване” в добива на български газ, в това число шистов - тъй като “вече технологиите са нови, не се употребяват химикали”. И това от някогашен министър председател, чието държавно управление наложи неопределен мораториум върху добива на шистов газ с.

Евроатлантиците също не са забравени - на тях Борисов оферира контракт със Съединени американски щати за доставка на още осем изтребителя F-16 блок 70. Все отново неговото държавно управление подписа договора за първите осем. А за всички българи е таванът на цените на горивата от 2.70 лева./л. Той пък е препоръчан от индивида, през чието ръководство “Лукойл” по този начин и не плащаше налог облага, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се правеше, че не вижда слона на един окончателно свободен пазар.

Да си спомним за един дядо

Тия шмекерувания са като убития от комунистите дядо на Борисов, пускан в приложимост, с цел да се подчертае антикомунистическия вътък на водача на ГЕРБ. За първи път репресираният дядо бе възпят на изборите през 2009 година, извоювани за първи път от ГЕРБ и с най-вече гласове. Борисов посвети успеха на убития си от комунистите дядо, само че година по-късно - към този момент министър председател, по този начин и не се появи на откриването на паметника на жертвите на тоталитаризма в България. Не се появи никой от ГЕРБ, въпреки че точно 41-ото Народно събрание одобри 23 август за възпоменателна дата.

Плочата с дядото към този момент се изтърка. Но отракан политик като Борисов усеща, че може да се възползва от недоволството и ропота измежду гласоподавателите на градската десница от обединението с Българска социалистическа партия. Неслучайно представителите на ГЕРБ хвърлят въдици към тях, в това число с доводи за принадлежност към едно и също европейско семейство - това на ЕНП. 15 месеца след третия кабинет на Борисов и чегъртане на бойковщината, ГЕРБ не качва утвърждение, само че и не бележи спад - и поради локалните избори следващата година се готви за рестарт. “Бойко Борисов и ГЕРБ се борят за корупционна прошка, задачата е да се пробие изолацията”, съобщи през вчерашния ден в предаването “Неделя 150” на БНР ген. Атанас Атанасов, съпредседател на Демократична България. Лидерът на ДСБ съпостави идните избори с “битка сред силите на реформацията” и тези на реставрацията”.

Липсата на ясна управническа стратегия и на синергия в обединението, свалена от власт след малко ръководство, спомогнаха за “избелването” на ГЕРБ. Останалото свършиха войната в Украйна, рецесиите и прокуратурата. Кабинетът на Кирил Петков се отхвърли от съветския газ, само че не и от съветския нефт. Подкрепи Украйна и глобите на Брюксел против Русия, само че публично склони единствено за военно-техническа помощ - поради съдружните съдружници от Българска социалистическа партия. Даде газ за повдигане на ветото върху договарянията за участие в Европейски Съюз на Северна Македония, само че без помощта на ГЕРБ и Движение за права и свободи решение нямаше да бъде признато.

Вярва ли му някой още?

Всичко това дава опция на ГЕРБ да подлага на критика държавното управление, че сякаш се прави на евроатлантическо, само че работи за “Газпром” и “Лукойл”, а интерконекторът с Гърция не е завършен - макар хвалбите на премиера Петков. (Издаден е акт 14, занапред се чакат акт 15 и 16, с цел да бъде пуснат в комерсиална употреба. Б.а.) Така ГЕРБ поизпра имидж и в този момент изправя плещи. Но надали някой има вяра на Бойко Борисов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР