Борисов нареди на министрите си да се хвалят със смаляването

...
Борисов нареди на министрите си да се хвалят със смаляването
Коментари Харесай

ГЕРБ наложи табу на темата за външния дълг

Борисов подреди на министрите си да се хвалят със смаляването на борчовете

ГЕРБ изненадващо поде през вчерашния ден тематиката за външния дълг на страната ни - с цел да се похвали, че България е измежду отличниците в Европейски Съюз, което в действителност не е оригиналност от години, отбелязва в. „ Сега “.

България е в челната тройка по ниска задлъжнялост, след нас са единствено Естония и Люксембург, оповестиха в синхрон през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов и националният представител от ГЕРБ Менда Стоянова, цитирайки новите данни на Евростат за 2017 година Стоянова даже изчете от парламентарната естрада декларация с апел да се " затвори " тематиката, че България има проблем с дълга, и упрекна Българска социалистическа партия, че популяризира " подправени вести ".

" От години се бяхте заели със задачата да внушите трайно на обществото, че дългът на страната ни пораства, само че след вчерашния ден мисля, че би трябвало да замълчите и да затворим тематиката един път и вечно, че България има проблем с дълга. Опорната точка на БСК се спука ", обърна се към левицата Стоянова. " От числата е видно, че провежданата от държавното управление благоразумна фискална политика слага България в едно от челните места в Европейски Съюз по невисок размер на консолидирания дълг. Съотнесен към Брутният вътрешен продукт, той бележи спад до равнище 25.4%, при 29% в края на 2016 година ", означи Стоянова.

Вчера и министър председателят Бойко Борисов подхвана тематиката, като прикани министрите си отсега нататък, когато регистрират триумфите на ръководството, да натъртват и на ниския дълг. " Преди година слушахме по какъв начин сме задължили страната, по какъв начин външният дълг пораства, по какъв начин генерации напред ще заплащат. Излезе отчетът на Евростат. В тройката на отличниците сме в Европа ", натърти Борисов. И пресметна, че с темпото, с което работи държавното управление, " до края на мандата дългът ще падне до 20% от Брутният вътрешен продукт ".

Според данните на Евростат в края на 2017 година с най-хубаво съответствие на държавния дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт е Естония - 9%, следвана от Люксембург с 23%. България е трета с 25.4 на 100.

Факт е, че отговорностите на България са спаднали - от 27.321 милиарда лева на 25.064 милиарда лева Но е реалност също, че имаше години, когато страната ни беше втора след Естония - да вземем за пример през 2011 и 2014 година Сухата статистика демонстрира също, че множеството страни от Европейски Съюз понижават задлъжнялостта си. Това в действителност е напълно естествен развой за интервали на стопански напредък, какъвто Европа и светът претърпяват в този момент.

По тези аргументи не е ясно за какво ръководещите ненадейно взеха решение да стартират " рекламна акция " за триумфите си в ръководството на дълга. И раздвоението на Българска социалистическа партия е необичайно, защото левите от време на време подлагат на критика ГЕРБ за сериозните 2014-2015 година, когато дългът бе изтърван от надзор, а в това време застъпват визията, че страната би трябвало да поема повече отговорности и да харчи повече, с цел да подтиква икономическия напредък. Според левицата политиката на невисок дълг и нулев недостиг не носи изгоди за българската стопанска система, с изключение на да се хвалим, че сме първенци в Европа.

РЕКОРДИ

Средното равнище на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз за предходната година е 81.6%, а за страните от еврозоната - 86.7%. Най-задлъжнели са Гърция - 178.6%, Италия - със 131.8% и Португалия - със 125.7%. Най-забележимо са свили дълга си Кипър, Малта, Австрия, Холандия, Словения, Португалия, Ирландия и Германия - с сред 9 и 4 процентни пункта.

ТЕНДЕНЦИЯ

Данните на Евростат демонстрират, че всички страни членки, като се изключи Люксембург и Франция, са свили държавния си дълг, съотнесен към националните брутни вътрешни артикули. Възстановяването на европейските стопански системи и ускоряването на икономическата интензивност в света е съществена причина за по-доброто показване на страните. Това важи и за България. Страната ни за трета поредна година бележи растеж на Брутният вътрешен продукт над 3%. Управляващата коалиция разгласи още с идването си на власт, че няма да натрупа задължения и ще се стреми към бюджети без дефицити. Целта от 20% съответствие на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт в края на мандата (2020 г.) е елементарно изпълнима при предстоящ растеж на Брутният вътрешен продукт през идващите две години от към 3% и нулеви дефицити, както е планувано в тригодишната бюджетна прогноза.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР