Борислав ЦековФейсбукКакви ще са контурите на новия световен ред в

...
Борислав ЦековФейсбукКакви ще са контурите на новия световен ред в
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Геополитическият провал на Путин прави от Русия суровинен придатък на Китай

Борислав Цеков
Facebook

Какви ще са контурите на новия международен ред в следствие от съветската експанзия против Украйна?
Борислав Цеков, Краткият отговор е: прекомерно разнообразни от фашизоидното геополитическо фентъзи на Дугин и дугинизма, в чийто плен е путинският хайлайф - за " нов международен ред ", в който някакъв " съветски свят " (разбирай съветска хегемония), ще бъде независим геополитически фактор за Евразия.

Ето няколко щриха:
Агресията против Украйна даде началото на края на геополитическото господство на Кремъл. След като затъна в Украйна, а блицкригът и множеството съществени цели на експанзията, оповестени от Путин, не се осъществят, срещайки героичната опозиция на народа на Украйна, Русия тихомълком снема от дневен ред немалка част от своите първични искания. С експанзията Путин унищожи даже и минималните шансове да осъществя бляновете си, че Русия и Украйна били " един народ ". Но какъвто и да е изходът от войната, от нея Русия ще излезе по-слаба и лишена от огромна геостратегическа вероятност.

В дълготраен проект Русия се обрича да бъде суровинен придатък на Китай. Русия е подвластна от продажбата на газ и петрол на Европа, най-малко толкоз, колкото Европа понастоящем е подвластна от тези доставки. Русия на процедура се устоя от продажбите в Европа. Но откакто към този момент и за политическите слепци в Европа е ясно, че силата и суровините се употребяват от Кремъл за политически цели, то това беше разпознато еднопосочно като опасност за сигурността на Европа. Вече са взети политическите решения до няколко години Русия да не бъде главен снабдител на газ за Европа. Ще се влага огромно, ще се изградят нови логистични вериги. Но Русия ще изгуби европейския пазар, тъй като на нейните първични материали към този момент ще се гледа в известна степен като на " конфликтни първични материали ", както се гледа на " конфликтните диаманти " - с тях търговията е токсична и неприемлива.

Губейки Европа и нейния енергиен пазар, Русия ще би трябвало да се обърне на Изток, с цел да продава. Няма вероятност Китай да замести изцяло Европа като консуматор на съветски газ. Дори и да стане, откакто се построи нужната инфраструктура, то ще е на цени, които няма да са толкоз преференциални за Русия. Постепенно през идващите десетилетия могъщата китайска стопанска система ще подчини немощната съветска стопанска система. Необятните пространства, на съветския Далечен изток, които са едва обитаеми и неразвити задоволително в икономическо връзки, евентуално последователно ще бъдат китаизирани по пътя на тихата китайска икономическа агресия и всички принадлежности на " меката мощ ", които Пекин все по-умело употребява.

Кремъл на процедура излиза от огромната геополитическа игра, за която елементарното владеене на нуклеарно оръжие не е задоволително - нужни са икономическо господство и социо-културно въздействие в света, с каквито Русия няма по какъв начин да разполага в изискванията на шокова икономическа изолираност и срутен интернационален престиж. Многополюсната геополитическа архитектура, която се откри през последните години към трите суперсили Съединени американски щати, Русия и Китай, през идващите десетилетия ще се трансформира в двуполюсна към Съединени американски щати и Китай.
Това ще бъдат контурите на новия международен ред след геополитическият неуспех на Путин. Те могат да бъдат изменени единствено в случай че и когато Путин и путинизма останат в историята.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР