Борислав Нинов, който заши сърце, разрязано от циркуляр, има около

...
Борислав Нинов, който заши сърце, разрязано от циркуляр, има около
Коментари Харесай

Докторът, който прави животоспасяви операции с поредна успешна – спаси сърце, срязано от циркуляр

Борислав Нинов, който заши сърце, разрязано от циркуляр, има към 13 400 интервенции – прави всекидневно по 300 за година. Не брои избавените под скалпела – доста са. През 2004 година той се подреди измежду достойните българи на в. “24 часа ”. “Той е хирургът със златни ръце, посветил се на това да избавя човешки живот ”, предложиха го признателни пациенти.
Като началник на Втора хирургична клиника към университетската болница в Плевен и в този момент доцент Нинов оперира всеки ден, разполагаем е нощем, в събота и в неделя. Тези дни дружно с сътрудници неонатолози той се бори за живота на бебе с вродена особеност на хранопровода (атрезия). “Новороденото не може да се храни, обречено е, в случай че не му помогнем “, споделя хирургът.Лечителката Славка Пенева подвига на крайници заболели, отписани от докторите. Всеки може да се свърже с неяСлавка Пенева съумява да вдигне на крайници хора, които лекарите към този момент са отписали!
Лечителката Славка Пе…Jan 30 2019vijti.com

Признава, че към този момент е на пенсионна възраст. Обемът на работа е понижен – оперира най-вече деца, чиновници на болничното заведение и техни близки.
“Работя, тъй като няма нови фрагменти. Младите избират да заминат в чужбина. Мои студенти споделят, че не желаят да облекат бялата престилка в България. В Плевен в курс по немски език половината са бъдещи медици от нашия университет.
При мен има добър доктор експерт, само че го изпускаме – стяга се за Германия ”,
тревожи се доцент Нинов. Той е с европейска тапия по детска хирургия. В България от всичките 25 детски хирурзи с влиятелното самопризнание са удостоени едвам 10-15.

“Освен в София, Пловдив и Варна би трябвало във всеки регионален град да има по двама-трима детски хирурзи. И защото страната не прави нищо, наклонността е те да понижават. Как да ги задържим и увеличим, като у нас за втора компетентност “Детска хирургия ” лекарят взема 20 лв. над заплатата. Затова, вместо да треперят непрекъснато за детски живот за тия 20 лева, някои млади сътрудници в петък хващат самолета, отиват в Германия, дават наряди в събота и неделя и се връщат. За 2 наряди те изкарват към 1400 евро, а тук за какъв брой време ще ги вземат? ”, наскърбен е доцент Нинов.

От няколко месеца той към този момент не управлява университетската катедра, само че остава посетител учител по хирургия. “Преподаването беше наслаждение за мен, липсва ми, само че е обикновено да отстъпиш на по-младите ”, разсъждава Нинов. Съжалява обаче, че не е описал в учебник по-необичайното в дългата си процедура. Въпреки успеха над операционната маса хирургът не приема случаите си като неповторими, само че счита, че много измежду тях са странни, редки, а някои – неповторими.
Вместо учебник за млади хирурзи “24 часа ” събра по-особени интервенции на доцент Нинов.
В един късен следобяд в университетската Втора хирургия в Плевен докарват 14-годишно момче с разрязано сърце. Както режело дърва под сайванта на село, циркулярът се счупил. Летящото острие раздрало гърдите му, пробило белия дроб и минало през сърцето. Пораженията са като при инфаркт, можем да загубим детето, произнасят се кардиолозите след ЕКГ.
“Операцията беше извънредно рискова, продължи 4 часа. Зашихме сърцето с български конци. След време научих, че пациентът ми е татко на 3 деца и работи тежък физически труд ”, удовлетворен е доцент Нинов.
Посред нощ доцент Нинов вкарва в операционната млад мъж, който едвам дишал, подозренията били за солиден инфаркт. Скенерът разкрил възпалена кучешка тения на черния дроб. Огромната киста с диаметър 20 см изглеждала като изопната футболна топка, изпълвала я жълтеникава гноевидна течност.
“Беше пробила перикарда на сърцето и то можеше да спре всеки миг.

Дотогава не познавах сходен случай в здравната литература. Взех неотложно решение. Когато отворих гръдния панер, сърцето не пулсираше, притискаше го течността в перикарда. След отваряне на перикарда и евакуация на излива там анестезиологът възкликна: “Какво направихте, сърдечната активност внезапно се усъвършенства! ”. Изчистихме кистата и индивидът се върна в живота, при фамилията си, потегли на работа ”, регистрира следващия триумф хирургът.
Грамадна киста, само че в яйчника едвам не умъртвила ученичка на 16 година Тийнейджърката изумила медиците – първо помислили, че е бременна най-малко в 8-ия месец, след това скенерът видял 6-килограмова киста. Фаталният излаз щял да настъпи за минути, в случай че образуванието се спука в корема. С съвършената интервенция доцент Нинов дал късмет на момичето да стане майка.

Под скалпела на хирурга Нинов във втория си живот влезнали още няколко деца. Като това 5-годишно момченце, доведено измежду нощ в клиниката. Превивало се от болки и постоянно повръщало, а незабавният рентген посочил преплитане на червата. Състоянието било обезпокоително – червото можело да загине и за часове да стане най-лошото. Оказало се, че дребният ял сушени сливи, само че май не ги сдъвкал както би трябвало и плодовете се слепили в монолитна сплав с размера на кокоше яйце. Топчето запушило тънките вътрешности. Изваждането криело риск, по тази причина лекарят избутал твърдата заварка в дебелото черво да си замине по натурален път.

Подобно приключение претърпяло и 6-годишно хлапе. „ Беше глътнало батерия за отдалечено. Опасявахме се, че в случай че се разпадне в червата, ще настъпи отравяне. Проследихме я – спуснала се в сляпото черво, само че си стоеше цяла. Отрязах апендикса, през отвора изтиках батерията и я изхвърлих.
С един патрон уцелихме 2 заека – хем махнахме непознатото тяло, хем със единодушието на майката имунизирахме детето против апендицит ”, разказва доцент Нинов.
Както въртяло педалите на велосипеда си, 10-годишно момче паднало в река. След рисковия скок дребният бил изваден от водата с прерязана предна коремна стена, а всичките му тънки вътрешности излезли на открито.

“За нас детето беше с двоен шанс – не се е удавило, а пострадванията му бяха “щастливи ” – макар раздраната коремна стена нямаше провали по червата и черния дроб, мина без кръвозагуба и перитонит. Прибрахме червата, зашихме го и детето си отпътува по живо, по крепко ”, изяснява хирургът.
Преди време ортопеди поставили 3 игли, дълги сред 12 и 18 сантиметра, в счупената раменна кост на стара жена. На 40-ия ден лекарите обаче открили, че едната игла я няма. “Сякаш електрически ток минава през мен ”, оплакала се дамата.

“Скенерът сподели, че иглата се е забила в черния дроб.
По знамение нямаше разкъсвания. Направих дребен прорез, улових иглата и я измъкнах. Операцията не беше проблем, само че си остана мистерия по какъв начин иглата се е провирала, без да дупчи ”, чуди се доцент Нинов.
Той е създател на 95 научни изявления, задоволителни за професура. “Не искам да депозирам документи, тъй като съм отчаян от метода на хабилитация – високи трофеи, а се раздават с лекост. Обидно е ”, стимулира отхвърли от професура доцентът.
“Хирургията за мен е метод на живот ”, призна през 2011 година доцент Нинов пред “24 часа ”. Днес обаче той счита, че животът не е единствено хирургия и като човек има право на персонални прекарвания. Понякога върви на лов.
Наскоро повалил два глигана с един изстрел.

“Стана инцидентно – глиганите бяха доста, нямаха броене. Прицелих се в един – падна, виждам и този откъм гърба не мърда. Бяха 70-килограмови, оказа се, че патронът минал през единия и умъртвил и другия. В ловуването обаче по̀ ми подхожда да скитам из природата. Харесвам и разтоварващата атмосфера на авджийските лакърдии към масата ”, споделя Нинов.

Кои са нашите съвременници, създали положително, избавили човек, показали жестове на внимание към страдащите – концепцията да ги покажем, да разкажем техните истории стартира с акцията “Достойните българи ” на вестник “24 часа ” през 2003 година Оттогава до през днешния ден повече от 500 българи, а и чужденци станаха носители на високото звание. В огромния тим на достойните има най-различни хора – възпитаници и студенти, спортисти, лекари, архитекти, публицисти, многодетни родители, свещеници, политици, банкери, строители, компютърни експерти, адвокати, земеделци, пенсионери, бойци и пожарникари, служители на реда и планински спасители, водачи, машинисти на трен, кондуктори и ватмани. Общото, което ги сплотява, е, че са хора с огромни и смели сърца, които не се опасяват да се раздават. Днес ви припомняме историята на един от достойните българи.

Инфо: За дамата

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР