Борислав Гуцанов заяви на пресконференция днес, че, според устава на

...
Борислав Гуцанов заяви на пресконференция днес, че, според устава на
Коментари Харесай

Гуцанов: Нинова не може да ме смени като председател на БСП във Варна, това е прецедент за саморазправа с несъгласните

Борислав Гуцанов съобщи на конференция през днешния ден, че, съгласно устава на Българска социалистическа партия, няма по какъв начин да бъде свален по този метод от председателското място на градската организация. Тази вест бе оповестена в понеделник от водача на партията Корнелия Нинова, която разкри, че краткотрайно изпълняващ тази служба ще бъде Христо Боев.

``
реклама

" Българска социалистическа партия е единствената политическа партия в България през последните 25 години, която прецизно съблюдава всичките си уставни разпореждания и несъмнено е най-демократичната партия. От една тоталитарна партия се превърнахме в мощно демократична партия. И това, което се случи тази седмица във Варна, в действителност мина всички вероятни граници. Не може по подобен метод да бъде неспазван и погазван устава на Българска социалистическа партия. Не може да не се организират диалози авансово с организацията за това кое по какъв начин би трябвало да бъде направено, а да се спуска решение, препоръчано от ръководителя на Националния съвет Корнелия Нинова до Изпълнителното бюро и пред медиите да се споделя, че ето това е решението, в случай, че, по правилник, Изпълнителното бюро няма такива пълномощия - да сменя ръководител на която и да е организация. Изпълнителното бюро не може и да санкционира. То постанова мярка влияние събаряне на доверие, която към този момент я няма в устава. Да, госпожа Нинова може към този момент да няма доверие към мен, аз го одобрявам в случай че е по този начин, само че не може да се споделя, че има такова наказване да се отстранява ръководител, и да се споделя, че еди си кой е към този момент назначен за нов ръководител. Единственият орган, който може това да го направи, е органът, който те е избрал - това е Градската конференция. През месец септември ще има Градска конференция във Варна. И аз нито съм се женил за този пост, нито ще го държа с цената на всичко. За мен най-важно е БСП-Варна да направи добър резултат на идните локални избори. Заявявал съм го неведнъж, че във Варна стана пробивът през 1999 година и отсам се обърнаха трендовете в България. И огромна част от това управление, един от хората, които стоеше отпред, бях аз, сме тези, които прокарахме тази линия. И не мога да си обясня за какво не можем да се концентрираме върху това. За мен най-важното е спечелването на локалните избори. И това би трябвало да бъде задачата на Българска социалистическа партия, а не да има вътрешно партийни противоборства, без значение дали те идват от ръководителя на партията или на друго равнище ", сподели Гуцанов.

Той бе безапелационен, че желае да отбрани името си. " Аз съм в тази партия от 32 години - от най-ниското ходило като елементарен член на комунистическата партия още като курсант във ВВМУ и след това през всички стъпала - член на Градски съвет, ръководител на Градски съвет, член на Национален съвет, два мандата член на Изпълнително бюро на Национален съвет, депутат, ръководител на Регионалната комисия в Народното събрание, два мандата ръководител на Общинския съвет на Варна, два мандата ръководител на Сдружението на ръководителите в Република България. Не знам какъв брой хора от управлението сега имат подобен партиен стаж по цялата верига на партията и дали познават в елементи структурата. Не мога да позволи някой да опетнява моето име, името на фамилията ми. Не го позволих преди 9 години, когато направиха всичко допустимо да не стана кмет на Варна, няма да го позволи и в този момент. Името на дядо ми, на татко ми. Защото всички тези хора от моето семейство сме свързани с тази партия, и никой не е бил в друга политическа партия. Избрали сме умишлено този път и сме го вървяли. Дали сме доста на варненската организация и не считам, че по този метод могат да бъдат съобщавани решения от ръководителя на Националния съвет, взети от Изпълнително бюро ", добави той.

Гуцанов разкри, че оттук насетне продължава да си работи настоящето управление, на което той е водач. " Ако на конференцията пред септември би трябвало да бъдат направени промени, аз съм склонен в случай че това е за положителното на варненската организация, и за положителното показване на локалните избори. Но би трябвало да се съблюдават уставни правила, и в последна сметка да има приятелство в тази партия ", съобщи някогашният народен представител. 



Зам.-председателят на Градския съвет на Българска социалистическа партия по организационните въпроси Димитър Чутурков също взе отношение по тематиката: " Въпросните решения повдигат повече въпроси, в сравнение с дават отговори. Защо се цитира член 35, в който няма такива пълномощия. Изпълнителното бюро извършва решения на Националния съвет. И неговите функционалности са механически и организационни сред съвещанията на Националния съвет. Следователно няма такива пълномощия и няма такава дефиниция - " снемане на политическо доверие ". Тази дефиниция е от остарелия правилник, а новия бе признат през 2017 година и там подобен израз няма. Освен това ние нямаме протокол и кореспонденция от решението. Не знаем какъв брой хора са участвали на това изпълнително бюро. Според мен хората от София и от Варна не бяха повече от половината на Изпълнителното бюро. Друг открит въпрос е кои са аргументите за това решение? Казаха, че е поради резултатите от локалните избори. Но те бяха преди 4 години. Ако беше за това трябваше тогава да създадат смяната. За последните европейски избори ние даваме най-високите резултати ".

Борислав Гуцанов оприличи решението на " разпра с хора, които не са съгласни с всички визии на управлението ": " Лошото е, че в случай че бъде признато, това ще е казус, с който може да бъде свалян всеки един ръководител отттук нататък. Така че аз считам, че това е огромният въпрос, на който ние би трябвало да дадем отговор и би трябвало да сложим край. Защото мине ли това през Варна, оттук насетне всеки един сътрудник с друго мнение е подготвен да бъде заменен ".

" Аз поех организацията малко преди локалните избори. Преди това 2,5 години не бях ръководител, само че за вота се реши аз да поема управлението. Но тогава през 2015 година Българска социалистическа партия няма извоюван нито един регионален град. Така че не резултатът във Варна е проблематичен. След това има 3 избора, в които аз съм бил ръководител и на предизборния щаб, и на Градския съвет. В първите президентски избори събрахме малко над 32 000 гласа, което беше равно на най-високия резултат, който бяхме постигнали по времето на Пламен Орешарски. Тогава имахме петима народни представители. Веднага по-късно на идващите избори направихме още по-висок резултат  - над 36 000. И на тези избори вдигнахме резултата с 6000 - от 13 на 19 хиляди, а цялото Българска социалистическа партия подвига резултата си с към 50 000. Така че какъв е дялът на Варна - съвсем 20 %. Докато главният ни конкурент пада с 11 000 гласа надолу. На 3 избора вършим добър резултат, само че тъкмо преди локалните избори споделяме, че сме имали доста слаби резултати преди 4 години. Може би трябваше да се върнем преди 20 години ", ядосва се още Гуцанов.

Той добави, че неговият мадат е четири годишен и по този начин или другояче изтича скоро и няма да го държи " със зъби и нокти ". Идеята му е да се оказва помощ за развиването на Градската организация и и да има подобър метод на живот в града. " Не нярвам някой да оспори нещата, които съм направил за града. Няма и човек, който да е влизал допълнително разногласия с представителите на ГЕРБ. Няма по какъв начин да влезе в деяние това решение, тъй че би трябвало аз да не преставам да съм на тази позиция като ръководител на Градския съвет. С господин Боев сме в естествени връзки. Виждате какъв е уставът на партията. Оттук нататък в случай че някой счита, че той е ръководител, значи няма правилник на партията. Няма и такава форма " краткотрайно изпълняващ длъжността ", сподели още Гуцанов.

Председателят на групата общински съветници на Българска социалистическа партия Милена Георгиева насочи съществени въпроси към Корнелия Нинова. " Не съм съгласвна с обвиняванията на другарката Нинова. Никой от районните препоръки не ни е потърсил да подлага на критика нашите решения. Да, подкрепяли сме оферти на ГЕРБ, само че по-скоро свързани с разпределяне на финансови средства на обществено слаби, за лекуване, за поправки на учебни заведения и детски градини, за обществени действия, за закупуване на уреди и ремонт на здравни заведения. Подкрепили сме и реализацията на значими инфраструктурни планове за града ни - за построяването на бул. " Левски ", за отварянето на пристанището, построяването на яхтеното пристанище. Но това са си наши хрумвания, откраднати от наши стратегии от съперниците ни. Подкрепяли сме ги, само че постоянно сме повдигали въпроси и подозрения за това по какъв начин ще бъдат осъществени. Ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, не сме оплетени в схеми и бизнес ползи. Кои са компаниите и бизнес ползите зад нас запитвам аз и упорствам за отговори от другарката Нинова. Уж сме неверни, а един от нас се оказа заслужен за краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител. Кой подвежда ръководителя?
Възразявам против спекулациите и опитите на някои да се очернят нашите имена ", съобщи Георгиева. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР