Борислав Гуцанов постави въпроса пред енергийния министър и в присъствието

...
Борислав Гуцанов постави въпроса пред енергийния министър и в присъствието
Коментари Харесай

Депутат от БСП настоява негова съпартийка да бъде уволнена като шеф на „Булгаргаз“

Борислав Гуцанов сложи въпроса пред енергийния министър и в наличието на директорката - Деница Златева

Депутатът Борислав Гуцанов потърси сметка от енергийния министър за какво към момента не е уволнил съпартийката му Деница Златева като изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “.

Това се случи по време на съвещание на (Комисията „ Боташ “), чийто ръководител е бургаският народен представител от ГЕРБ Жечо Станков.

В четвъртък на чуване в комисията се явиха министърът на енергетиката Румен Радев, Деница Златева, ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов и други

Борислав Гуцанов уточни, че и преди са повдигали тематиката, че договорът с „ Боташ “ „ очевидно не е най-изгодното нещо за България “ и че „ най-малко натам вървят нещата “.

„ Но Вие не сте подхванали никаква промяна на управлението на „ Булгаргаз “. Загубите, които се натрупат на „ Булгаргаз “, са над 10 милиона на месец “ , съобщи Гуцанов. Липсата на „ кадрови разбърквания “ будели много въпросителни и подозрения. Подобно било ситуацията и с „ Булгартрансгаз “.

„ Аз не споделям кой е отговорен ни минимум – дали е госпожа Златева, дали е предният министър, тъй като предният министър много си е превишил пълномощията, най-вероятно, с това, което е направил, само че и от Ваша страна също няма никакви кадрови разбърквания “, съобщи още депутатът от Българска социалистическа партия. 

Румен Радев реагира, като изясни, че е чул единствено констатации, а не въпрос от страна на народния представител.

„ Въпросът е за какво няма никакви дейности от Ваша страна по промяна, господин министър “ , настоя обаче Борислав Гуцанов.

Радев не отговори доста съответно. Той изясни, че откакто преди девет месеца станал министър на енергетиката, се стремял да сътвори екипи, които да обезпечат дейностите на министерството в разнообразни посоки. Едно от първите неща, които той направил, е да извърши инспекция в „ Булгаргаз “ във връзка със подписания контракт с „ Боташ “. Логиката, която следвал и досега, е да се подхващат ограничения за изчистване на проблемите и тогава да се вземат решения за фрагментите . От самото начало той споделил на хората от управлението на „ Булгаргаз “, че министерството ще им помогне, в случай че те добросъвестно желаят да поправят контракта с „ Боташ “ в по-добра посока.

Борислав Гуцанов репликира: „ Някак си при 10 милиона на месец загуба, Вие сте от девет месеца министър... Един контракт, който е подозрителен, и никакви промени... И отново неслучайно въвличам и „ Чирен “ с „ Булгратрансгаз “, тъй като това, което се прави там, е на ръба на закононарушението. Става въпрос за сондажите, Вие го знаете. И нито на едното място има промени, нито на другото място има промени. Разбирам етиката в връзките, само че в случай... “

Жечо Станков прикани Гуцанов да се придържа към тематиката на чуването.

Депутатът от Българска социалистическа партия обаче настоя: „ Еми по тематиката е! При такива големи загуби в „ Булгаргаз “ и да няма никакви дейности... малко или доста това стартира да наподобява на занемареност , като одобрявам, нали, и Вашата логичност също. Но при такива загуби... те към този момент надвишиха 100 милиона! Вие можете ли да си визиите при такива загуби да няма никакво деяние... “

Румен Радев не пожела да разяснява повече тематиката. Вместо него думата обаче взе самата Деница Златева, която реагира на обвиняванията на съпартиеца си Борислав Гуцанов.

Тя изнесе данни за финансовите резултати на сдружението за последните години, с цел да изясни, че казаното от Гуцанов не е правилно. Тук с нея в спор обаче влезе различен народен представител – Йордан Тодоров от „ Възраждане “, който изнесе други цифри, с цел да потвърди, че държавното сдружение търпи съществени вреди, които се заплащат и от българския бизнес.

Деница Златева стана изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “ през август 2022 година - незабавно след рухването на държавното управление на Кирил Петков. Тя получи поста по време на служебния кабинет на Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев.

Златева от няколко години е в спор с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Както е известно, президентът също към този момент е одобряван от Нинова за политически зложелател.

Деница Златева обаче не е изключвана от Българска социалистическа партия. Не се е и чуло тя да е напускала партията. Според уеб страницата на соцформацията тя даже към момента е член на необятното управление – на Българска социалистическа партия.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР