Борис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19

...
Борис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19
Коментари Харесай

Защо Борис Джонсън не успя да се завърне триумфално на премиерския пост във Великобритания?


Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е се отдръпна от конкуренцията за лидерския пост на Консервативната партия. Това оставя пътя отворен за Риши Сунак, който има късмет да получи ключовете от " Даунинг стрийт " още през днешния ден. Бившият министър-председател съумя да си обезпечи формалната поддръжка на 59 депутати консерватори - надалеч по-малко от нужните 100, с цел да бъде включен в лидерската конкуренция, показва " Скай нюз ".

В последната си тирада като министър-председател през септември Джонсън се съпостави с ракета притежател, която е изпълнила задачата си, както и с римския деспот Луций Квинкций Цинцинат, който на напреднала възраст напуща фермата си, с цел да поеме контрола над страната и да отблъсне настъпление, след което непринудено се отхвърля от властта. " Подобно на Цинцинат, аз се връщам към плуга си ", съобщи той пред вратата на " Даунинг стрийт " номер 10. Но легендата за Цинцинат гласи, че той е бил свикан повторно, с цел да отблъсне друга рецесия - което накара някои наблюдаващи да предвиждат, че Джонсън още тогава е почнал да възнамерява да се завърне.

Това щеше да е неизмеримо политическо възкресение за някогашния публицист, който напусна поста си поради скандал, само че от самото начало твърдеше, че е бил свален от " стадото " - визирайки консервативните депутати, които се обърнаха против него, отбелязва Ройтерс. Джонсън обаче наподобява не съумя да убеди същите тези депутати, които го изоставиха, че в този момент точно той е личността, която може да сплоти партията и да върне доверието в нея, като завоюва английските гласоподаватели, все по-притеснени от растящите разноски за живот.

За някои консервативни депутати Джонсън щеше да е печеливш избор, кадърен да се хареса в цялата страна със непокътнатата си марка на деятелен оптимизъм. За други той е задължение за партията, човек, чиито дефекти бяха брутално разкрити по време на работата му като министър-председател, когато сътрудниците му от канцеларията на " Даунинг стрийт " нарушиха въведените поради КОВИД-19 ограничавания и се забавляваха, до момента в който Англия беше под строга карантина.

Поддръжниците му настояват, че Джонсън е единственият кандидат, който би имал поддръжката на гласоподавателите, защото той завоюва парламентарните избори през 2019 година. Но против него към момента се води парламентарно следствие за това дали е излъгал депутатите за скандалните празненства, показва Би Би Си.

Някои водещи фигури в Консервативната партия реагираха с смут на вероятността за втори премиерски мандат на Джонсън, като някогашният водач на партията лорд Хейг предизвести, че тя ще навлезе в " серпантина на гибелта ".

" Аз и доста от моите сътрудници имаме вяра, че той можеше и трябваше да оцелее след бурите около свадите " Партигейт " и " Крис Пинчър ", съобщи един от дългогодишните политически съдружници на Джонсън, визирайки незаконните празненства по време на локдаун на " Даунинг стрийт " и разкритията, че Джонсън е назначил заместник-началник, отговарящ за дисциплината на държавното управление, макар че е знаел за предходни обвинявания против него в полови похищения. " Изостреното внимание пристигна от медиите, а не от обществеността и се притеснявам, че личните му сътрудници в Народното събрание се огънаха под натиска. Мисля, че той към момента има незавършена работа ", добави съдружникът на Джонсън.

Обаче Джонсън сега просто не е подобаващият човек, който да сплоти Консервативната партия, страдаща от дълбоки вътрешни разделения, откакто за шест години смени четирима министър председатели, сподели някогашният му консултант Уил Уолдън. В свое изказване Джонсън сподели, че е " преодолял доста високото затруднение от 102 номинации ", само че е стигнал до заключението, че " в този момент просто не е подобаващият миг ". Той добави, че е " потърсил " противниците си за лидерския пост Риши Сунак и Пени Мордонт, с цел да разбере дали биха могли да работят дружно за националния интерес, само че това се е оказало невероятно. Джонсън съобщи, че въпреки да е бил " притеглен " да се кандидатира поради поддръжката на сътрудниците си, " не можеш да управляваш дейно, в случай че нямаш единна партия в Народното събрание ".

Така в последна сметка се оказа, че, по думите на един от основните съдружници на Джонсън, " анти-Джонсъновата " коалиция в Народното събрание е " доста шумна " и " доста стимулирана ", отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР