Борис Джонсън наредил да се воюва, Москва била готова да

...
Борис Джонсън наредил да се воюва, Москва била готова да
Коментари Харесай

Депутат на Зеленски: Русия предложи мир на Украйна в замяна на неутралитет

Борис Джонсън наредил да се води война, Москва била подготвена да върне целия Донбас
Войната в Украйна можеше да завърши още напролет на 2022 година, в случай че Украйна се беше съгласила на неутралитет. Това сподели Давид Арахамия, началник на парламентарната група на партията на Зеленски „ Слуга на народа “, в свое изявление за Ютуб канала „ Мосейчук+ “.

Арахамия, който ръководеше делегацията на Киев в договарянията с Русия (първият кръг се организира на 28 февруари 2022 година в Беларус, а вторият - в края на март в Истанбул), съобщи, че съветската делегация е предложила да приключи войната, в случай че Украйна поеме ангажимент да не се причислява към НАТО. 

„ Те в действителност се надяваха до последно, че ще ни накарат да подпишем такова съглашение. Бяха подготвени да прекратят войната, в случай че ние приемем - както в миналото Финландия - неутралитет и поемем ангажимент, че няма да се присъединим към НАТО. Всъщност основният миг беше това “, споделя с огромна ненаситност Арахамия пред журналистката Наталия Мосейчук.

Попитан за какво Киев е отказал да се съгласи, той изясни, че най-малкото щяло да се изисква смяна на конституцията. Освен това решението е било повлияно и от тогавашния английски министър председател. „ Когато се върнахме от Истанбул, Борис Джонсън пристигна в Киев и сподели, че няма да подписваме нищо с тях и просто да си водиме война “, посочи също депутатът.

Изявлението на Арахамия, че войната е можела да завърши напролет на 2022 година, повдига голям брой въпроси, написа от своя страна украинското издание „ Страна “. 

Въз основа на наличната в медиите и от други източници информация, по това време Русия в подмяна на неутралния статут на Украйна е била подготвена да напусне без пердах всички територии, завзети след 24 февруари 2022 година Нещо повече, в случай че имаме вяра на някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер, Русия е била подготвена да върне целия Донбас на Украйна при изискванията на необятна автономност по модела на Южен Тирол в Италия.

Тоест Украйна щеше да освободи съвсем всички свои територии (с изключение на Крим) в действителност без пердах. Много хиляди цивилни жители и военнослужещи, които починаха след април 2022 година, щяха да са живи.

Украйна, без да загуби нито един боец, щеше да си върне районите, които ВСУ се опита да освободи тази година с тежки загуби и без необикновен триумф по време на контранастъплението. Що се отнася до НАТО, Украйна към момента няма гаранции за присъединение към Алианса, показва още „ Страна “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР