Бордът на компанията за изкуствен интелект изненадващо уволни популярния главен

...
Бордът на компанията за изкуствен интелект изненадващо уволни популярния главен
Коментари Харесай

Неочакваната раздяла на създателя на ChatGPT Сам Олтман с OpenAI и как тя стана възможна

Бордът на компанията за изкуствен интелект изненадващо уволни известния основен изпълнителен шеф. Макар че е един от създателите, Олтман няма акции в сдружението. Като се добави и особената конструкция на OpenAI, опциите на някогашния шеф за отбрана са били на практика нулеви.
Един от най-известните водачи в света на технологиите - основният изпълнителен шеф на компанията за изкуствен интелект OpenAI Сам Олтман, ненадейно и за самия него се раздели с поста си в петък. Официалното известие гласи, че той не е бил " поредно прям в връзката си с борда " и по тази причина е изгубил доверието му. Засега мястото му се поема от основния механически шеф Мира Мурати.

Новината за освобождението му изненада всички наблюдаващи. OpenAI, която се прави оценка на 86 милиарда $, и самият Олтман добиха голяма известност тази година, откакто чатботът на компанията ChatGPT се трансформира в международен шлагер и докара до активизиране на разработките в региона на генеративния изкуствен интелект. Макар че е един от създателите на OpenAI обаче, Олтман няма дял в компанията. Като се добави и характерната конструкция на сдружението, това го прави уязвим от решенията на борда и изяснява за какво по личните му думи се усеща " леко прецакан ", написа CNBC в собствен разбор. Особена конструкция Най-отгоре в структурата на OpenAI стои бордът на шефовете. Най-отдолу пък е Open AI Global - компанията, в която Microsoft неотдавна влага 13 милиарда $. По средата има други компании. Бордът на шефовете, който взима крайните решения, в това число за уволнението на Олтман, управлява организацията с идеална цел OpenAI Inc. Тя беше основана, " с цел да подсигурява безвредната разработка на повсеместен неестествен разсъдък (AGI) в интерес на цялото човечество ". Според уеб страницата на компанията задачите на OpenAI Inc. имат преимущество пред задължението за генериране на облага, т.е. бизнесът на Open AI Global е вторичен. Така на процедура компанията няма надзор, в противен случай - следена е от всички равнища нагоре. Това води до разумния въпрос за какво Open AI Global е на дъното на корпоративната конструкция, а всичко се ръководи от организацията с идеална цел. Ограничена облага Дъщерното Open AI Global беше основано през 2019 година като сдружение с лимитирана облага, а за таван беше избран множителят 100, т.е. вложителите могат да получат най-вече 100 $ за всеки вложен 1 $. Дори и компанията да направи милиарди, разликата се насочва към OpenAI, която е с приоритет.

Създаването на сдружението беше предизвикано от потребността да се привлекат качествени фрагменти и вложители - въпреки всичко, в случай че задачата е да се подсигурява безвредната приложимост на изкуствен интелект, човек има потребност от в действителност умни хора към себе си. Това значи да им бъдат препоръчани съответни тласъци, което пък изисква да има организация с комерсиална цел. Мястото на Олтман Тридесет и осем годишният Олтман основава OpenAI през 2015 година дружно с други бизнесмени, измежду които и Илън Мъск, който по-късно се отдръпва. В биографията му преди този момент има и други стартъпи като Loopt, Hydrazine Capital и Worldcoin. Бил е основен изпълнителен шеф на Reddit и сътрудник в YCombinator.
Реклама
В OpenAI Олтман има място в борда на шефовете, само че на практика няма дял в компанията (освен минимално присъединяване посредством фонд на YCombinator). Което значи, че той няма доста благоприятни условия за надзор, в случай че нещата се извърнат срещу него. Факт е, че неналичието на персонален стопански интерес на Олтман е тормозила някои вложители, макар че той постоянно е твърдял, че е предан на OpenAI, тъй като обича работата си.

По-напредналите стартъпи нормално се възползват от опцията за два класа акции - един за дяловите вложители и физическите лица и различен, с повече права, за създателите и от време на време за основни вложители. Главните изпълнителни шефове и създателите употребяват тази конструкция, с цел да се предпазят от възможна загуба на надзор над компанията.

Олтман обаче не се е радвал на такава отбрана. Бившият президент и съосновател на OpenAI Грег Брокман, който също напусна компанията в петък, разяснява, представен от CNBC, че Олтман се е оказал уволнен по време на онлайн среща. Единственият намек за това, което следва, е било известие " Горе главата! ", изпратено му от основния академик на компанията Иля Суцкевер в обществената мрежа X предходния ден.

Бордът на OpenAI е дребен за компания с подобен размер. До напускането на Олтман и Брокман в него влизаха трима външни шефове и трима изпълнителни шефове на OpenAI. Самият Брокман не е взел участие в уволняването на Олтман, което значи, че за решението са дали своят вот всичките останали членове - тримата външни шефове и Суцкевер.
Реклама
Засега не е ясно какво ще се случи с Олтман и OpenAI. Като се има поради бързината, с която той беше уволнен, обаче не е изключено да се стигне до обжалване в съда.
Свързани публикации OpenAI разгласи стартирането на персонализирани чатботове и GPT Store 9 ноември 2023, 09:07 Светът желае да контролира изкуствения разсъдък, само че не знае по какъв начин 1 ноември 2023, 07:57 Създателят на ChatGPT обмисля да прави лични AI чипове 6 октомври 2023, 12:43
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР