Борбата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в

...
Борбата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в
Коментари Харесай

Възходът на Тръмп притеснява американските съюзници, САЩ може да спрат кранчето на Украйна

Борбата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в Съединените щати наесен едвам стартира, а Доналд Тръмп към този момент се трансформира в суперфаворита в конкуренцията. По всичко наподобява, че точно предходният президент на Съединени американски щати ще се изправи на 5 ноември във евентуално повтаряне на дуела против демократа Джо Байдън, който го победи през 2020 година.


Евентуалното връщане на Тръмп в Белия дом буди безпокойствие у доста американски съдружници, че Съединените щати може да се съсредоточат върху вътрешните си проблеми, да поемат по пътя на изолационизма и да оставят свободни ниши за свои геополитически съперници като Китай и Русия.

Президентският мандат на републиканеца в интервала 2017-2021 година мина под мотото " Америка преди всичко ". Тръмп, който бе упрекван от демократите, че надали не е спечелил, ненапълно изненадващо, с помощта на интервенция на Русия в президентските избори през 2016 година, загърби обичайните съюзи на Съединени американски щати и сподели, че с НАТО е свършено. Милиардерът отхвърля да е получил помощ от Москва.

 

След като Байдън стана президент, той стартира да поправя връзките на Съединените щати с техните западни съдружници и да открива нови партньорстви, най-много в Азиатско-тихоокеанския район, където Китай е все по-активен. Нещо повече, той трансформира Вашингтон в най-големия финансов и оръжеен донор на Украйна, която бе нападната от Русия преди близо две години. Връщането на войната в Европа - до неотдавна нещо немислимо, възроди НАТО и сподели образно какъв брой е значим западният боен алианс.

С протакането на войната в Украйна, чийто край сякаш не се вижда, обаче стартира да се вижда отмалялост у съдружниците на Киев. Политически изборни сметки, преди всичко в Съединените щати, започнаха да се отразяват на помощта за Украйна. В Киев и Москва наблюдават изключително деликатно хода на предизборната конкуренция в Съединени американски щати, защото мнозина чакат Доналд Тръмп да спре основните оръжейни доставки за Украйна, в случай че се върне в Белия дом.

В миг, когато Тръмп затвърждава преднината си в конкуренцията за номинацията на републиканците, някои американски съдружници са разтревожени, че Съединените щати може да поемат по пътя на изолационизма, отбелязва Ройтерс.

Бившият президент на Съединени американски щати завоюва безапелационно първите първоначални избори на републиканците, които бяха създадени в понеделник предходната седмица под формата на партийни събрания в щата Айова. Нещо повече, през вчерашния ден губернаторът на Флорида Рон Десантис, който бе считан за главен противник на Тръмп, освен че се отдръпна от битката - два дни преди психически значимите първоначални избори в Ню Хемпшър, само че и разгласи поддръжката си за него.

Още преди този ход на Десантис профилираният уебсайт " РиълКлиърПолитикс " оценяваше възможностите на милиардера да завоюва номинацията на републиканците на близо 85 %. Тръмп е и любимец в общата конкуренция. От " РиълКлиърПолитикс " пресмятат възможностите му на близо 42 % против съвсем 32 % за Байдън.

Асошиейтед прес показва, че след отдръпването на Десантис конкуренцията за номинацията на републиканците на процедура се е свела до двубой сред Тръмп и Ники Хейли. Постоянен представител на Съединени американски щати при Организация на обединените нации точно по времето на престоя на милиардера в Белия дом, Хейли наподобява тъкмо претендент, за какъвто се надяваха съперниците на Тръмп в партията. Тя е считана за конкурентоспособна и се радва на поддръжка измежду умерените и самостоятелните гласоподаватели.

Все отново предходният президент на Съединени американски щати си остава любимец. Предусещайки опцията да нанесе нокаутиращ удар, Тръмп прикани възходящата през последните дни войска от свои известни поддръжници да му оказват помощ да показва силата си, обобщава АП.

Един завой от външната политика към вътрешни въпроси би отразявал измененията в настройките на американските гласоподаватели, които значително са съсредоточили вниманието си точно върху вторите, отбелязва Ройтерс.
Проучване на публичното мнение, извършено от социологическата организация " Едисън рисърч " в Айова, сподели, че външната политика е приоритет номер едно едно едвам за 10 % от участниците в партийните събрания в щата. За съпоставяне четирима от всеки 10 са показали стопанската система, а трима - имиграцията.

Проучванията в народен мащаб дават сходни резултати. Само 6 % от участниците в анкета, извършена предишния месец от института " Ипсос " за Ройтерс, са определили задграничните спорове като най-належащия проблем пред Съединените щати. За съпоставяне, 10 % са показали престъпността, 11 % - имиграцията, а 19 % - стопанската система.

Вътрешните въпроси от дълго време преобладават в американската политика, само че изолационизмът се ускори през последните години, изключително в редиците на републиканците. Тръмп и други водачи на партията подлагат на критика помощта за Украйна, като някогашният президент предизвестява, че Съединените щати може да бъдат въвлечени в международна война, отбелязва Ройтерс.

Нещо показателно: 53 % от републиканските респонденти в изследване, извършено през септември от мозъчния концерн Чикагски съвет по световни въпроси, считат, че Съединени американски щати би трябвало " да стоят настрани от международните каузи ". Това значи, че болшинството от последователите на някоя от двете огромни американски партии са изолационистки настроени за първи път от 1974 година.

На този декор задграничните дипломати във Вашингтон се пробват да се доберат до външнополитическите проекти на любимеца в конкуренцията при републиканците. Съветници на предходния президент на Съединени американски щати приказват за орязване на помощта за Европа в областта на защитата, по-нататъшно ограничение на икономическите връзки с Китай и потребление на наказателни мита като основен външнополитически инструмент.

" Тръмп повдига сполучливо въпроси за нашите съюзи и роля в света, които значително бяха одобрявани за даденост ", разяснява Дайна Смелц, която е специалист по публичното мнение в основания в Чикаго мозъчен концерн.

В такава конюнктура задгранични дипломати се тревожат от съпротивата на републиканците в Конгреса против настояването на президента демократ за разпределяне на повече средства за Украйна, за воюващия против палестинското ислямистко придвижване " Хамас " Израел и за Тайван, който е изправен пред един все по-агресивен Китай.

След успеха на Тръмп в Айова редица немски политици показаха безпокойствие и приканиха федералното държавно управление да се приготви за възможен негов нов мандат в Белия дом, съобщи ДПА.

По-рано този месец французинът Тиери Бретон, който е европейски комисар за вътрешния пазар, довери, представен от Ройтерс, че до момента в който към момента е бил президент на Съединени американски щати, милиардерът е дал да се разбере през 2020 година, че в никакъв случай няма да помогне на Европа, в случай че бъде нападната.

По време на ръководството си Тръмп подлагаше на критика европейските съдружници от алианса, че не харчат задоволително за защита и разчитат напълно на Съединените щати за своята защита.

" Първия път не бе елементарно, и в случай че има повторно, също няма да е елементарно ", заключи настроенията един от най-близките американски съдружници - канадският министър председател Джъстин Трюдо.

Антъни Скарамучи, който за малко бе шеф на Белия дом за връзките през 2017 година по време на ръководството на Тръмп, от своя страна предвижда, че възможен нов президентски мандат на милиардера би бил сериозен проблем за Европа.

Тръмп " ненавижда НАТО и повече от всичко желае да го отстрани. Той харесва (руския президент Владимир) Путин ", увери Скарамучи в изявление за немското списание " Шпигел ". В същото време финансистът добави, че не има вяра в успеха на някогашния президент на изборите през ноември.

Все отново Скарамучи предвижда, че Тръмп ще подложи на напън американските институции и народна власт при предполагаем собствен нов мандат.

Очакванията са при подобен сюжет милиардерът да назначи свои правилни хора на основни позиции в Пентагона, Държавния департамент и Централно разузнавателно управление на САЩ, което би му разрешило да води изолационистка политика, показва Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски призна, че е обезпокоен от вероятността Тръмп да се върне в Белия дом, като дефинира изказванието му, че може да спре войната на Русия против Украйна за 24 часа, като " доста рисково ", съобщи Асошиейтед прес.

В Съединените щати, където за " чужбина " употребяват думата " оттатък моретата " (overseas), постоянно е имало доста последователи схващането, че това, което се случва на няколко хиляди километра, на другия бряг на Атлантическия и на Тихия океан, не е значимо. Това обаче е доста рискова заблуда в един взаимносвързан, глобализиран свят.

Нападението на Русия против Украйна сподели образно какъв брой несъстоятелно е изказванието на Тръмп, че НАТО е изгубила своето значение.

Освен това историята дава два доста съответни образеца през предишния век какъв брой илюзорна и рискова е визията, че Съединените щати могат да съществуват независимо: Ако Съединени американски щати не се бяха намесели на страната на западните демокрации през Първата и Втората международна война, то цялото човечество можеше да поеме по доста друг път...

Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР