Бомбените заплахи в училищата в цялата страна повдигат и въпроса

...
Бомбените заплахи в училищата в цялата страна повдигат и въпроса
Коментари Харесай

Изборите под риск: Каква е реакцията при евентуална извънредна ситуация в секциите?

Бомбените закани в учебните заведения в цялата страна повдигат и въпроса има ли риск за провеждането на изборите в неделя.

Тъкмо в учебните заведения ще се обитават по-голямата част от секциите за изборите за 49-ото Народно заседание.

Имат ли вид на държание ангажираните с изборите и какви ограничения могат да се вземат при възможна изключителна обстановка?

Риск има, безапелационни са от районните изборни комисии. Причината е, че при сходна бомбена опасност следва евакуация. Ако тя продължи час, то изборният развой може да се възвърне.

Снимка: bTV

Ако обаче е по-дълга може да провали гласуването в съответните изборни пространства и хората да останат без право на глас.

Какъв е изходът - да се реагира както при пожар. Това значи хората да се изтеглят, а урната с бюлетините да остане в секцията и да бъде заключена.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че ще се преценя във всеки съответен случай какъв брой действителна е опасността.

Снимка: bTV

Над 90%от секциите в София са ситуирани в учебни здания. Затова районните комисии гледат доста съществено и с паника към бомбените закани, в случай че ги има в изборния ден.

Посолството на Русия излезе с остра позиция и отхвърли съществуването на „ съветска диря “

„ Поне при пожар всичко остава в изборното помещение и се изтеглят единствено лицата в него. Предполагам, че е допустимо най-малко да се заключат изборните пространства. Повечето имат ключове, дори всички “, разяснява Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

Снимка: bTV

Вътрешният министър изясни, че изборният развой ще се прекъсва единствено в случай че има действителна заплаха, каквато досега не е установена нито в София, нито в страната.

Засега Централната изборна комисия не е коментирала тематиката.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР