Бомбардировачът Би-21 Рейдър (B-21 Raider) днес направи първия си изпитателен

...
Бомбардировачът Би-21 Рейдър (B-21 Raider) днес направи първия си изпитателен
Коментари Харесай

Новият ядрен стелт бомбардировач на американските ВВС направи първия си изпитателен полет

Бомбардировачът Би-21 " Рейдър " (B-21 Raider) през днешния ден направи първия си изпитателен полет и по този начин футуристичният боен аероплан направи още една стъпка към поемането на ролята на идващия въоръжен с нуклеарни оръжия стелт бомбардировач на Съединени американски щати, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Бомбардировачът хвърча над Палмдейл, Калифорния, където го създава и тества компанията " Нортроп Груман ".

Военновъздушни сили на Съединени американски щати имат намерение да построят 100 такива самолета, които имат форма на летящо крило и доста наподобяват на предшественика си Би-2 " Спирит ", само че ще бъдат издигнати от модерни материали с съвременни мотори и стелт технологии, което ще ги направи по-способни да оцеляват в бъдещи спорове, показва АП. Планира се да бъдат създавани пилотирани и безпилотни разновидности на самолета.

" Провеждат се летни тествания на Би-21 " Рейдър ", съобщи говорителката на американските Военновъздушни сили Ан Стефанек. Тези тествания са основна стъпка в акцията да бъдат предоставени " издържливи качества за нанасяне на проникващи удари с огромен обхват, с цел да бъде възпирана експанзията и стратегическите офанзиви против Съединени американски щати, съдружниците и сътрудниците им ", добави Стефанек.

Би-21 " Рейдър " е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години и съвсем всички аспекти на програмата са класифицирани, отбелязва АП. Както " Нортроп Груман ", по този начин и Военновъздушни сили на Съединени американски щати се пробват да попречат на Китай да придобие достъп до детайлностите за технологиите, употребявани в програмата и да построи своя версия, както към този момент се е случвало с съвременни американски оръжейни системи като изтребителя Ф-35.

Би-21 е част от напъните на Пентагона да модернизира трите стълба на нуклеарната си триада, в която се включват и изстрелваните от силози балистични ракети и изстрелваните от подводници бойни глави, показва АП. Съединени американски щати влагат в нови оръжия, с цел да отговорят на бързата военна рационализация на Китай.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР