Болниците в страната масово се задъхват да плащат сметки за

...
Болниците в страната масово се задъхват да плащат сметки за
Коментари Харесай

Заради сметките за ток: Болницата в Свищов може да намали приема или да затвори


Болниците в страната всеобщо се задъхват да заплащат сметки за ток в пъти по-високи от миналогодишните, както и увеличени разноски за горива след скока на енергоносителите.

Общинската болница в Свищов сега е претъпкана с пациенти. В момента там се лекуват се 39 заболели с ковид, измежду които и две кърмачета. Още толкоз са и пациентите с белодробни и сърдечни проблеми. Разходите за ток, нафта, О2 и консумативи обаче са се удвоили спрямо предходната година, оповестява БГНЕС.

„ За декември имаме 54 600 лв. ток. Странното е, че миналата година сме имали 19 000 лв. ток, само че сме изразходили повече киловатчаса електрическа енергия. За ноември ни е 41 хиляди, предходната година е била 17. Това са едни тежки икономически разноски, постройката се отоплява на нафта, там са съществени числа отново., разяснява шефът на лечебното заведение Илиян Венков.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Това е непостижима сума за лечебното заведение, с което ще се затрудни един от главните проблеми със снабдяването с лекарства за ковид. Няколко дни изпитвахме проблеми точно с такива препарати. В противоположен случай няма да бъдем единствената болница, която ще се задъха и да понижи приема или даже и да затвори “, разяснява кметът на Свищов Генчо Генчев.

Управителят на болничното заведение отбелязва, че тези лечебни заведения не могат да устоят без намесата на страната или общините. Общините обаче са в патова обстановка, защото още не са приели новите бюджети.

„ Общините нямат подготовка към този миг за бюджета за 2022 година, защото няма признат държавен бюджет, а според условията на закона, можем да изразходваме единствено една трета от средствата, с които разполагаме “, споделя кметът Генчев.

Ако не получат финансови обезщетения, в свищовската болница могат да понижат приема на пациенти. Всеки миг в кварталите на града и обитаемоте места пък ще бъде въведен режим на уличното осветяване поради икономии.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР