Болниците в северната част на палестинския анклав, включително комплексът Аш

...
Болниците в северната част на палестинския анклав, включително комплексът Аш
Коментари Харесай

Най-голямата болница в Газа е извън строя насред израелския щурм

Болниците в северната част на палестинския анклав, в това число комплексът Аш Шифа - в северната част на Газа, са блокирани от израелските сили и едвам съумяват да се грижат за пациентите си, като три новородени починаха и други са изложени на риск от спирания на тока на фона на интензивни боеве в близост, съгласно медицинския личен състав.

" За страдание, болничното заведение към този момент не действа като болница ", сподели снощи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция, в своя обява в " Екс " (доскоро " Туитър " ).

СЗО въпреки всичко е съумяла да възвърне връзките със здравните чиновници в болничното заведение. Връзката беше изгубена в събота, а министерството на опазването на здравето в следената от " Хамас " линия Газа съобщи, че най-големият болничен комплекс в палестинския анклав е прекратил работа, откакто е свършило горивото.

Началникът на " Аш Шифа " нощес отхвърли изказванията на Израел, че болничното заведение му е отказала доставка на гориво под натиска на " Хамас " и назова обвиняването " неистина и клюка ", съобщи ДПА.

Израелското външно министерство по-рано заяви, че групировката " Хамас ", която ръководи Газа, е попречила на болничното заведение да употребява 300 литра гориво, което израелски бойци са сложили в контейнери до болничното заведение в събота вечерта.

Директорът на болничното заведение Мохамед Абу Саламия не отхвърли информацията за контейнерите, само че съобщи, че количеството не би било задоволително, с цел да действат генераторите на болничното заведение " петнадесет минути ". Той също по този начин сподели, че хората му се опасяват да не бъдат обстрелвани, в случай че изоставен болничното заведение, с цел да вземат контейнерите.

Ако Израел в действителност искаше да достави гориво, можеше да го изпрати в съдействие с Червения кръст или друга интернационална организация, сподели шефът.

Говорителят на Израелските сили за защита Ричард Хехт съобщи, че израелският орган, който дава отговор за контактите с палестинците, е разговарял с болничното заведение, преди контейнерите да бъдат доставени. " Те към момента не са взели горивото, може би (групировката) " Хамас " им е попречила да го създадат ", сподели той.

Групировката " Хамас " отхвърли да е попречила на болничното заведение да одобри горивото. " Предложеното количество омаловажава болката и страданието на пациентите които са в капан без вода, храна и електричество. Това количество не е задоволително, с цел да работят болничните генератори за повече от тридесет минути ", се споделя в изказване на " Хамас ".

В изказването се прибавя също, че групировката не е обвързвана с управлението на болничното заведение " Аш Шифа ", " нито пък ( " Хамас " ) е част от нейните структури за взимане на решения. (Болницата) е напълно подчинена на палестинското министерство на опазването на здравето ".

Израел упреква " Хамас ", че злоупотребява с медицинските заведения в линията Газа за военни цели, което " Хамас " отхвърля, отбелязва ДПА. СЗО твърди, че изискванията в болничното заведение са пагубни. Със своите 700 кревати болничното заведение бе най-важният медицински комплекс в линията Газа. Директорът ѝ съобщи, че десетки деца са в сериозно положение и всеки миг могат да умрат.

Междувременно Европейският съюз осъди потреблението от " Хамас " на " лечебни заведения и цивилни като живи щитове " и в същото време прикани Израел за " оптималната въздържаност ", с цел да отбрани цивилните.

В неделя Израел още веднъж разгласи неколкочасово прекъсване на интервенции на израелските сили, с цел да се даде опция на жителите на северните елементи на линията Газа да избягат на юг, съобщи ДПА. Времевият прозорец е от 7 ч. по Гринуич до 14 ч. по Гринуич (9 ч. до 16 часа).

Същевременно министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху изрази подозрения по отношение на бъдещето на линията Газа, като допусна, че Палестинската власт в настоящия си тип не трябва да поема ръководството на крайбрежния анклав. И призова хората в Съединени американски щати да възприемат войната на Израел против " Хамас " и като тяхна война.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР