Болните от COVID-19 пренасят заразата в първите пет дни от

...
Болните от COVID-19 пренасят заразата в първите пет дни от
Коментари Харесай

Проучване: Болните от COVID-19 пренасят заразата в първите пет дни

Болните от COVID-19 придвижват болестта в първите пет дни от появяването на признаците, заяви Би Би Си, базирайки се на резултати от огромно изследване. То откри, че пациентите носят най-високи равнища на вируса при започване на болестта. " Жив " вирус, кадърен да се репликира, е открит при заболели до деветия ден от демонстрация на признаци.

Британските учени, направили изследването, акцентират, че ранната изолираност е основна за секване на разпространяването на болестта. Резултатите бяха оповестени в сп. " Лансет Майкроб ". Доколко заразни са пациентите зависи от доста фактори, в това число и какво количество от кадърен да се развъжда вирус носят, както и общото наличие на вируса в организма.

Имаше известия, че пациентите са най-заразни директно преди появяването на признаци и в първата седмица от заразяване с новия ковид. Учените са анализирали 79 световни изследвания на COVID-19, обхващащи приети в болница пациенти със признаци, които са дали позитивен тест за новия ковид. Те са съумели да разпознават и репликират витален вирус от пълнозвучен секрет, взет до девет дни от началото на болестта. Количеството витални РНК частици в тези проби доближава пик сега на демонстрация на признаците или в границите на идващите пет дни.

Неактивни витални фрагменти от РНК се откриват в тайни от носа и гърлото приблизително до 17 дни от демонстрация на признаци. Според учените макар съществуването на тези фрагменти, откакто не са открити витални частици от вируса, способни да се репликират след деветия ден, не е евентуално болшинството от хората да са към момента заразни след деветия ден на болестта.

" Трябва да поддържаме хората да се изолират незабавно, откакто получат признаци, даже и леки. Докато излязат резултатите от тестванията им, те може да са минали към този момент най-инфекциозната фаза ", сподели доктор Мюге Чевик от университета " Сейнт Андрюс " пред Би Би Си. Проучването не визира хора без признаци, само че създателите му припомнят за други проучвания, открили, че хората могат да бъдат заразни преди демонстрация на признаци и да предават вируса, даже в случай че нямат никакви признаци. Британските управляващи поучават хората да се изолират неотложно за интервал от най-малко 10 дни, в случай че имат някакъв признак на COVID-19. 

Друго проучване пък откри, че преболедувалите от COVID-19 е доста евентуално да не бъдат инфектирани наново от новия ковид в продължение на идващите шест месеца, съобщи Ройтерс.

Изследването се съсредоточило върху здравните служащи от първа линия, борещи се против пандемията. Резултатите от проучването ще внесат известно успокоение измежду към 51 милиона души, които се пребориха със болестта. Проучването било извършено в 30-седмичен интервал сред април и ноември 2020 година. От всичките 11 052 участници от медицинския състав, 89 души без антитела развили нова зараза със признаци и нито един от 1246 участници с антитела, не развили симптоматична зараза. Медицинските служащи с антитела също по този начин по-рядко давали положителни проби за Коронавирус без проявена симптоматика.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР