Болката при сблъсъка на тялото с ледените кристалчета, които се

...
Болката при сблъсъка на тялото с ледените кристалчета, които се
Коментари Харесай

Петър Стойчев: При температура на водата минус 1,2 градуса влизането е много тежко

Болката при конфликта на тялото с ледените кристалчета, които се образуват при топенето на айсбергите, е неописуема поради студа. Това разкри по 11-кратният притежател на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев.

Миналата седмица българинът завоюва първото проведено съревнование на Антарктида. Стойчев преодоля най-бързо дистанцията от 1000 метра, откакто трябваше да се приспособява към извънредно тежки условия.

„ При такава ниска температура на водата, когато се топят айсбергите и ледовете, има доста дребни късчета, които плуват във водата и към момента не са се разтопили. Това основава чувството, че водата е като масло, доста по-гъста от естествената, с която си привикнал да плуваш. И тези кристалчета като се удрят в кожата, е пъклен мъчително и неприятно. Защото колкото и студено да бъде първоначално още до момента в който чувствителността изчезне, болката е неописуема от този мраз “, показа първенецът.

Той добави, че формалната температура на надпреварата е била минус 1,2 градуса. Тя е под нулата, тъй като водата е по-солена от тази в Черно море.

В началото на надпреварата е завалял сняг и духал мощен вятър, а температурата на въздуха е била минус 4 градуса. „ Командите са две. Първата е „ Съблечете си облеклата ”, което всички ние, шестимата участници, вършим по най-бързия метод. Втората команда е „ Влезте във водата “. Задължително е всеки да се хване за лодката, с цел да имаме еднакъв старт. Самото влизане във водата е супер неприятно и доста тежко – както си загрят се получава доста внезапна смяна. Но аз се пробвах да се притежавам, направлявах обстановката, тъй като за мен беше значимо да направя тази победа, да развея българското знаме и на седмия континент “.

Стойчев показа, че се тормозил, че не чува сигнала за старта. Именно това са били най-неприятните за него 10 секунди. „ Цялото плуване ми мина като насън и сега, в който видях финалната лодка, имах още доста сили в себе си да продължа. След това видях, че има доста хора на палубата на кораба, които ни приветстваха, и взех решение, че със силите, които ми остават, мога да завърша по-различно от различен път “, разясни Стойчев по отношение на това за какво е минал финалните метри на бътърфлай.

Според него, в случай че играч не може да се приспособява в първите 15-30 секунди във водата, ще му се наложи да тръгне по-бавно, тъй като няма да може да се климатизира. Плувецът показа, че терзанието му от надпреварата изчезнало, когато се е потопил в ледената вода, както и че всички ограничения за сигурност са били на високо равнище.

Той добави, че експедицията е срещнала доста пингвини, няколко фамилии китове, в далечината видели и косатки, имало е и доста птици. Плувецът сподели още, че след края на надпреварата българската група са провела забава с родна музика. „ Последната вечер на търга бях свикан да си продам банските, шапката и очилата като победител, само че ние взехме решение, че би трябвало да ги дарим на Музея на спорта в България, а не продадени на търг “, сподели Стойчев.

Следващото ледено предизвикателство, което му следва, е международното състезание през март в Мурманск в Северния полярен кръг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР