Болезнената менструация е позната на много жени по света. Медицинският

...
Болезнената менструация е позната на много жени по света. Медицинският
Коментари Харесай

Хранене при болезнена менструация

Болезнената менструация е позната на доста дами по света. Медицинският термин се назовава дисменорея, която стартира при увеличаване на контракциите на матката.

Това положение се характеризира със мощни конвулсии, само че може да има и болежка и чувство за тежест, повръщане, гадене, главоболие, виене на свят, изнемощялост, загуба на вкус, меланхолия.

Един от определящите фактори за съществуване на дисменорея е неприятното хранене. Рискови храни са синтетични консерванти, мазни и пържени ястия, кофеин и всички тези бързи храни, които ни заобикалят отвред.

За да понижим риска от мъчителна менструация, би трябвало съществено да обърнем внимание на метода на хранене.

При пронизващи болки най-ефикасни са студените зелени храни, като спанак и салати. Бобовите култури, зърнените и овесени храни, задушените зеленчуци и маслото от ленено семе работят успокояващо.

Някои риби като сьомга, пъстърва и риба звук също са потребни при менструалните болки.

 Хранене при мъчителна менструация

Според някои експерти, менструалните конвулсии с прочувствен генезис могат да бъдат успокоени с потреблението на тофу. За цялостна релаксация на тялото и разпределяне на нервите, хапнете топло тофу със сладостен сос.

Наблегнете на потреблението храни с богато наличие на фибри, като плодове и зеленчуци и пълнозърнести артикули.

За да се предпазите от подуването преди менструацията и след нея намалете солта и ограничете алкохолните и газирани питиета. Пийте повече вода и поддържайте физическа интензивност. Спортът дава добър резултат освен върху физическата форма, само че и поддържа в добра форма прочувственото положение.

При по-тежки случаи на дисменорея от изгода могат да бъдат питателните добавки, съдържащи калций, магнезий и витамин Е.

Всеизвестно е, че по време на менструация дамите имат податливост да прекаляват с храни като шоколад, сладолед и чипс. Направете всичко допустимо да замените тези нездравословни храни с авокадо, ядки и сьомга. Така освен ще си набавите нужните витамини и аминокиселини, само че и ще си спестите непотребните калории.

При по-тежки случаи на дисменорея консултацията с доктор е целесъобразна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР