Болестта на Шагас е инфекциозно заболяване, причинено от протозойния паразит

...
Болестта на Шагас е инфекциозно заболяване, причинено от протозойния паразит
Коментари Харесай

Предава се чрез храна и може да доведе до смърт: Колко опасна е болестта на Шагас

Болестта на Шагас е инфекциозно заболяване, породено от протозойния паразит Trypanosoma cruzi, кръстено на Карлос Рибейро Жустиниано Шагас, бразилски доктор, който за първи път го диагностицира през 1909 година Това заболяване е засегнало най-много към 6-7 милиона души и се е популяризирало по света, заразявайки хора в 44 страни към този момент, в това число Съединени американски щати, Канада и разнообразни европейски страни. Това заболяване може да докара до съществени затруднения, в това число сърдечни проблеми и евентуално гибел - то убива към 12 000 души всяка година, според Световната здравна организация.

Предаването на T. cruzi става по няколко метода. В Латинска Америка главният път са буболечки, които предават паразита по време на захапване и следваща дефекация покрай раната. Други способи на предаване включват консумация на нечиста храна или питиета, предаване от майка на дете по време на бременност, кръвопреливане, трансплантация на органи и лабораторни проучвания.

В началото инфекцията може да се прояви с леки признаци като температура или отичане, само че може да остане латентна в продължение на десетилетия и в последна сметка да засегне съществено сърцето и храносмилателната система.

Лечението на заболяването на Шагас е най-ефективно в ранните стадии и включва медикаменти като бензнидазол или нифуртимокс, които могат да смекчат или даже да излекуват болестта, в случай че бъдат приложени скоро след инфекцията. Въпреки това, тези медикаменти стават по-малко ефикасни, колкото по-дълго продължава инфекцията, и могат да имат обилни странични резултати, изключително при пациенти в преклонна възраст. Стратегиите за публично здраве имат за цел освен да лекуват заболявания, само че и да предотвратят предаването посредством надзор на векторите, като напръскване с инсектициди и деликатен скрининг на донорите на кръв и органи. Учените също по този начин продължават изследванията за намиране на нови медикаменти за битка с заболяването.

След като заболяването на Шагас беше класифицирана като подценявана тропическа болест през 2005 година, напъните за нейното управление се ускориха. Световната здравна организация си сложи за цел да отстрани предаването на инфекцията по разнообразни пътища до 2030 година и работи за възстановяване на световната съгласуваност и разширение на достъпа до нужните способи за лекуване. Въпреки провокациите, напредъкът е белязан от понижаване на предаването на заболявания в някои области и усъвършенствания в грижите и диагностиката.

Продължаващата битка против заболяването на Шагас акцентира нуждата от непрекъснати интернационалните старания и нововъведения в медицинските и екологичните тактики за управление и в последна сметка унищожаване на тази и доста други закани за обществото.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР