Болестта африканска чума по свинете не е зооноза, но причинява

...
Болестта африканска чума по свинете не е зооноза, но причинява
Коментари Харесай

Порожанов: Африканската чума не е зооноза, но причинява големи финансови загуби

Болестта африканска чума по свинете не е зооноза, само че предизвиква огромни стопански загуби. Те са свързани с индустриалните ферми, които са 62 на брой у нас и гледат близо 1 200 хиляди животни. По отношение на биосигурността стремежът ни е да изградим 20 км. зона към тези предприятия, която да бъде " чиста " от позиция на животните, тъй като в домашните дворове няма такава биосигурност. Това разяснява министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарния надзор през днешния ден. Засилен е контролът за недопускане на инфектирано месо от животновъдните обекти към месодобивните предприятия с всички нужни ограничения, уточни още министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

В Румъния случаите на открито заболяване в " заден двор " са над 1000 и унищожените животни - 62 хиляди. Над 260 хиляди са към този момент животните, унищожени в индустриалните ферми на северната ни съседка.

Болестта африканска чума по свинете влезе интензивно у нас още през май-юни т.г. и сега продължава да се популяризира. Румен Порожанов сподели, че от Русе в посока на запад от страна на Румъния към този момент има разпространяване на заболяването. В момента се организират ежедневни обходи на защитата и придвижване на животни не е записано, увери той.

На всички Граничен контролно-пропусквателен пункт са възобновени ямите за прекосяване и преминаващите транспортни средства се пръскат, засилен е контролът в заведенията за хранене в страната, всички туроператорски компании са предизвестени за недопускане на храни за персонална консумация на туристите, към популацията са публикувани препоръки при кръвопролитие на свинете за персонална консумация, понижени са цените за издаване на разрешителни за лов на дивя свиня по линия на ловния туризъм, с цел да се подтиква отстрела, построена е ограда на сухоземната граница от 133 км, подхванати са законодателни промени и за облекчение на самостоятелния лов. Това са част от ограниченията, планувани в Плана за надзор и предварителна защита на болестта африканска чума по свинете, поради усложнената епизоотична конюнктура в Европа и най-много в прилежаща Румъния, изброени от министър Порожанов.

Над 6 хиляди диви прасета са унищожени поради болестта и в Белгия. У нас са приложени всички ограничения, които Европейска комисия е наложила в сходни случаи. На първо време е унищожено огнището - село Тутраканци и в 3-километровата зона пробите там към този момент са негативни. По отношение на лова след среща с ловно-рибарските съюзи е взето решение за отпадане на рестриктивните мерки при груповия лов на диви прасета. Решението е на база взетите над 1100 проби от диви свине и негативните резултати до момента от тях за съществуване на болестта.

В зоните наоколо до сухоземната граница с Румъния ще се позволяват така наречен тихи гонки без кучета още от този уикенд. Във връзка с приключването на дейния летен туристически сезон отпадат и рестриктивните мерки към морските курорти. В регионите по река Дунав, против които няма открити огнища на заболяването в Румъния, ще се позволяват и общоприети гонки на диви прасета с кучета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР