Болест по доматите в Кюстендилско вдигна цената на пазара в

...
Болест по доматите в Кюстендилско вдигна цената на пазара в
Коментари Харесай

Лоша болест порази доматите, удариха 3 лева за килограм

Болест по доматите в Кюстендилско подвигна цената на пазара в регионалния град и магазините за плодове и зеленчуци. В момента 2,50 лв. за кг е най-ниската цена на доматите, която се предлага от търговците, а качеството е релативно положително. Розовите домати се търгуват по 3 лв. на кг. Само преди една седмица доматите в регионалния град държаха цената сред 1,30 и 1,50 лв. за кг., написа Струма бг.

„ Някаква болест ни атакува доматите. През последните дни им направих две пръскания. Иначе ситуацията по никакъв начин не е положително. В нашето семейство по това време към този момент на трапезата ни имаше салата от домати лично произвеждане. Направи ми усещане, че болестта стартира от долните листа на доматите и бързо минава към по-горните етажи. Ако нападението е във висока степен, листната маса прегаря и растенията добиват тип на опърлени.

По плодовете петната са огромни, кафяви, грапави и сухи. Отидох с едно листо в аптеката и там ми дадоха препарат, не коства доста скъпо. Дано да даде резултат ”, споделя Николай Драганов, производител от кюстендилското село Жиленци. Човекът към този момент е пенсионер, само че дружно със брачната половинка си се занимават със зеленчукопроизводство от години. „ Доставя ми наслаждение като отида в градината. През два дни вървя и обливам, любувам се на всичко, което пораства ”, разяснява Драганов

„ Голяма част от болесттите по доматите са породени от патогени – бактерии, вируси и гъби, само че съществени вреди предизвикват и доста неинфекциозни болести, които се дължат на абиотични фактори. Те се дефинират от дефицит или остатък на хранителни детайли и неподходящи почвени условия като висока или ниска почвена мокрота, високи или ниски температури. Предозирането на препаратите за растителна отбрана и съществуването на доста токсични субстанции в почвата могат да бъдат причина за влошеното физиологично положение на растенията ”, споделя собственичка на фитосанитарна аптека в града.

„ Цената на доматите е фактически висока, и то за края на юли. Останахме неприятно сюрпризирани, като видях цени от 2 лв. нагоре, и то единствено за седмица. Докато се върнем от море, бяхме 7 дни, и като видях, че за съвсем четири лв. купих едвам кило и половина домати. А преди да заминем, за тези пари напазарувахме съвсем три кг ”, споделя кюстендилска стопанка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР