Боледуват най-често децата и няма в морския град случаи на

...
Боледуват най-често децата и няма в морския град случаи на
Коментари Харесай

Бургас пред грипна епидемия, 207 на 10 000 души е вече заболеваемостта

Боледуват най-често децата и няма в морския град случаи на грип от вид Б, съобщи доктор Мирослава Киселкова

Увеличават се заболелите от грип и остри респираторни болести в област Бургас, само че към момента сме в предепидемичен интервал. Това сподели пред NovaNews доктор Мирослава Киселкова от РЗИ – Бургас.

Тя заяви, че от 112 проби, които са изпратени от РЗИ-Бургас от началото на 1 ноември до момента за разбор, 25 са позитивни за грип. Всички доказани случаи са за вид А. Нямаме грип Б в Бургас, акцентира доктор Киселкова. 

„ 20 души са признати в болница от началото на годината. Нямаме обаче тежко протичащи случаи на грип “, добави тя. 

„ От началото на годината със заповед на кмета в община Бургас са въведени превантивни ограничения – филтър във всички образователни заведения. В детските градини и ясли, както и в учебните заведения, децата влизат след премерване на температурата и се откри дали имат признаци на остри респираторни болести “, напомня кореспондентът Цеца Алексова. 

„ Всяка мярка, въведена на място, може да даде нужния резултат. Данните през първата седмица от грип и ОРЗ в региона е 173 случая на 10 000, а от предходната заболеваемостта, която е записана е 207. Това демонстрира, че епидемиологичният развой е доста динамичен. Имаме нарастване, само че към момента сме в предепидемичен интервал във връзка с стойностите “, разяснява специалистът от РЗИ-Бургас. 

Превантивните ограничения работят, защото нямаме пик на заболеваемостта, задържаме я в едни предепидемични стойности, изясни тя. 

„ От данните на Регионалното ръководство по обучение би трябвало да се види какъв брой отсъстващи възпитаници има и да се ревизира дали се усилват признатите в лечебните заведения или не. Когато се обобщят стойностите може да се подхващат стъпки за събиране на регионалният щаб, който да вземе решение дали да бъде оповестена грипна зараза или не “, съобщи доктор Киселкова.
 
Тя предлага постоянно миене на ръцете. „ Когато влизат в затворени пространства, е желателно да сте с маска. Не се събирайте с хора, които кашлят и кихат! Нужна е и по-честа стерилизация на повърхности, на които може да е попаднал вируса и при пипане да бъдете инфектирани “, сподели още Мирослава Киселкова.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР