Божидар Божанов, кандидат-депутат от Демократична България, за причините, довели до

...
Божидар Божанов, кандидат-депутат от Демократична България, за причините, довели до
Коментари Харесай

Резултатът на "Демократична България" е следствие от принципните й решения

Божидар Божанов, кандидат-депутат от " Демократична България ", за аргументите, довели до изненадващо по-ниския резултат на групировката на изборите в неделя - 6% от гласовете, в блога си blog.bozho.net. Заедно с водача на " Да, България " Христо Иванов в понеделник членовете на Изпълнителния съвет на партията, измежду които е и Божанов, подадоха оставките си.
Да, " Демократична България " осъществя забележителен спад в получените гласове. И сигурно е имало какво да създадем по-добре и по-правилно. Но дано обясня аргументите за това, както ги виждам през многото данни, които минаха през ръцете ми.

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са " изпилени " до ядрата си - с дребни изключения никой не може да вземе глас от тях и те не могат да вземат глас от никого. Остават другите, които желаят смяна. Техните гласове два пъти отидоха за Демократична България, Има Такъв Народ и ИБНИ, само че заради безредните и несъответстващи дейности на Има Такъв Народ това не докара до резултат. Негативът от това се понесе и от трите партии.

В началото на акцията Демократична България загуби част от гласоподавателите си в посока " Продължаваме промяната ", най-много по линията " Радев ". След това стартира постепенно да си ги " връща ", до момента в който не пристигна необяснимата офанзива на подкрепения от Демократична България претендент за президент. Това съгласно мен счупи най-важното - чувството за непоклатимост и предвидимост в Демократична България. Не че самата непоклатимост и предвидимост ги няма, само че тези необясними дейности в този електорален терен споделиха на част от гласоподавателите " тука има нещо изключително, можете да ходите другаде ". Според екзит половете в последна сметка над 1/3 от гласовете на Демократична България през юли са отишли към Политическа партия. Това надалеч не е единственият фактор, несъмнено. И тези гласоподаватели не принадлежат на никого.
Реклама
Факторът " оригиналност ", смесен с умората от 3-ти следващи избори на останалите партии, смесен с неуспеха в предния парламент, смесен с утвърждението на Радев, смесен с положителната им акция, донесе този триумф на " Продължаваме промяната ", които " изсмукаха " мъчно извоюваните гласоподаватели от Демократична България през тази година.

Можеше ли нещо друго да се направи? Нито можехме да бъдем нов индивид след две акции, нито след две акции можехме да сменим внезапно посланията, нито имаше от кое място да притеглим други гласоподаватели - тези на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са " заключени ", а както беше споделил някой, негласуващите имат една присъща специфичност - не гласоподават.

Нямаше по какъв начин и да подкрепим Радев - даже единствено сътрудниците на Държавна сигурност в инициативния му комитет вършат подобен избор съвсем неосъществим. Дори сега 50% от гласоподавателите ни гласоподаваха за Радев. Ако не се бе появила Политическа партия, щяха да са 2/3 (такива бяха данните). И когато Лозан Панов нападна остро Радев (макар и не без аргументи, както показах преди малко), в допълнение " отпъди " хора, които биха ни подкрепили, само че пък харесват Радев. Получих много такива мнения в акцията. Бяхме наясно и с това събитие, само че най-малко 1/3 от гласоподавателите ни щяха да са тежко разочаровани от неналичието на претендент. Панов явно беше изцяло самостоятелен, което може би беше тактическа неточност, само че доста хора от ядрото ни правят оценка тази самостоятелност.

Друго значимо решение, което взехме - да бъдем партньорски и положително настроени по отношение на Политическа партия, също имаше, въпреки и по-малък отрицателен електорален резултат. Много от хората ни смятат за натурален сътрудник след изборите и изключително в изборния ден евентуално са взели решение " дано едните наши да бият ГЕРБ, след това ще ръководят с другите наши ". Споделените ни периферии в регионалните центрове удостоверяват това. В други исторически моменти дясното се е нахвърляло върху всичко ново. И е губило доста от това в дълготраен проект.
Реклама
И последно - нашите ясни послания " за " имунизация нямаше по какъв начин да ни донесат спомагателна поддръжка при тези ниски равнища на доверие във имунизациите. Но когато умират толкоз, това беше виновната, кардинална позиция.

Важните решения, които взехме на база правила, бяха с явен и предвидим електорален резултат - отрицателен. Първо, че не подкрепихме кабинета на Има Такъв Народ и отказахме договаряния с мандат на Българска социалистическа партия беше част от аргументите за трети избори. Само че просто няма по какъв начин да дадем такава поддръжка и да се погледнем в огледалото. Изборът да не подкрепим Радев, макар че болшинството от гласоподавателите ни го подкрепяха, също беше основан на правила, въпреки да носи обезпечени електорални вреди.

Цялата тази композиция от фактори способства за по-слабия резултат, а не толкоз акцията ни - тя беше правена от същите хора, които доведоха обединението от подозрения за влизане до 12% през юли. И, иронично или не, резултатът е разследване от кардиналните ни решения и на доста комплицираната конюнктура. Но в политиката е по този начин.

Представляването на гласоподаватели с разнородни и от време на време противоположни отзиви е мъчно. Задържането им стимулирани в три следващи акции, последната от които, съвпадаща с президентската, при поява на нов индивид на същия електорален терен е съвсем невероятно . Аз въпреки всичко стоя зад всички взети решения - те са такива, тъй като ние сме такива. Това носи електорални опасности, само че носи и убеденост, че вършим верните неща за България. И че ще ги вършим, когато имаме опция да управляваме.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Седмицата 2 Банки и финанси 3 Политика 1 Политика 2 Седмицата 3 Политика 1 Седмицата 2 Банки и финанси 3 Политика Реклама
Нека не забравяме, че преди година този резултат би бил определян като " триумф ". Сега не е, тъй като екипът ни сподели, че може да реализира резултати.

И да, " Продължаваме промяната " преразпределиха гласовете на партиите отвън Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ. Привлякоха малко негласуващи за сметка на 2-та % " фира " от ИБНИ. Но считам, че те са доста по-перспективен и положителен водещ сътрудник от Има Такъв Народ и надлежно резултатите на тези избори са по-скоро положителни. Предстоят съдружни договаряния и се надявам скоро да имаме положителни вести и ще можем да осъществяваме концепциите, които печелиха доверие.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Божидар Божанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР