Боил Банов: По-голямата част от изгорелите сгради са на МВРЩе

...
Боил Банов: По-голямата част от изгорелите сгради са на МВРЩе
Коментари Харесай

Боил Банов: По-голямата част от изгорелите сгради са на МВР
Щ

Боил Банов: По-голямата част от изгорелите здания са на Министерство на вътрешните работи
Ще дадем прелиминарен статут на монумент на културата, само че какво от това, той може да бъде оборен в съда, в случай че го оспорват многото притежатели. Това съобщи пред бТВ министърът на културата Боил Банов, откакто пожар пламтя в парцела на столичните булеварди „ Дондуков ” и „ Васил Левски ”, станал прочут като „ Царските конюшни ”.

Безсмислено е притежатели на такива здания да ги палят, тъй като те са длъжни да ги възстановят. Дали е тенденциозен палеж или инцидентно, сега това няма значение. Има значение, че тази постройката се охранява по реда на културното завещание, съобщи Банов.

[i]За апетитния парцел се водят разногласия от години. Комплексът е бил употребен за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там сега се обитава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия. Няма потърпевши хора, само че пожарът е унищожил най-малко 2000 кв. м покривна структура. Огънят е горящ към 3.30 ч. през нощта. За случая излиза наяве, обаче, няколко часа по-късно. Пожарът се е разгорял навътре в постройките и от там е обхванал и покривите, които са изцяло изгорели. Други здания не са наранени.

Имало е заплаха да бъде наранена постройката на Първа британска гимназия, само че огънят не е стигнал до там. Очевидци разясняват, че това най-вероятно е тенденциозен палеж. [/i]

По-голямата част от изгорелите здания са на Министерство на вътрешните работи, съобщи тази заран министър Банов.

Той посочи, че един от проблемите, поради които ръководеното от него министерство не започва процедурата за оповестяване на монумент от национално значение е неуточнената благосъстоятелност.

Не мога да подам оставка, тъй като някой пали някъде, където аз съм осигурим нужната по закон защита, съобщи Банов във връзка поисканата му оставка от страна на сдружението „ Спаси София ”.

„ Бесен съм ”, съобщи още Банов и добави, че цялата централна градска част на София е под забрана. Ние задължаваме постройките да се възстановят във типа, в който са. Ако потвърдим, че някой е влезнал и злонамерено го е запалил, само че за какво Министерство на вътрешните работи да си пали покрива? Министерство на вътрешните работи нито може да го възвърне, нито може да го надстрои…, продължи Банов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР