Богородичните пости са от древността, още от времето на апостолите,

...
Богородичните пости са от древността, още от времето на апостолите,
Коментари Харесай

Протойерей Рангелов: На лошото да реагираме с добро и ние самите да сме пример

Богородичните пости са от древността, още от времето на апостолите, само че това е антично поверие. Това сподели в изявление за БГНЕС протойерей Спас Рангелов от храма „ Свето Рождество Богородично “ в столичния квартал „ Лагера “.


„ Някъде към V век при император Леон Философ за първи път се заговаря за Богородичните пости, с цел да могат да се обединят с поста преди Преображение, тъй като в древността, в действителност, са били разделяни на два обособени поста – първият преди Преображение Господне, което честваме на 6 август, т.е. тогава постът е бил пет дни, незабавно по-късно се е започвал постът преди Успение Богородично, или както ние го назоваваме още Голяма Богородица “, изясни протойерей Рангелов.

Духовното лице уточни, че след това, през V век тези два поста се сплотяват. „ След това имаме разнообразни разногласия на другите църкви дали да се обединят, или да се пости поотделно и едвам XIV – XV век се взима решение на Църковен събор да се чества Успение Богородично, предшествано от Богородичен пост “, описа отец Спас.


Протойерей Рангелов добави, че ние, православните християни, преди значим празник, както е Възкресение Христово, Рождество Христово, преди празника на Светите апостоли Петър и Павел постоянно имаме пост, с цел да можем в това време да разберем в действителност къде сме сбъркали, да се лишим в този интервал от зло, тъй че да се очистим и да посрещнем празника уместно на Света литургия, приемащи Светото причестяване.

Богородичните пости не престават две седмици. „ 1 август е първият ден на поста, 15 е последният ден. По време на Богородичния пост правим всяка вечер Богородичен канон, предшестван от Вечерня, и по този начин всички правилни и всички православни християни се стичат в храма, с цел да отпразнуваме празника, пък и по този начин на този Богородичен канон предвкусваме празника на Успение Богородично “, съобщи духовното лице.


Протойерей Рангелов означи, че би трябвало да се стремим да заслужим застъпничеството на Света Богородица, да ни просвещава и да бъде постоянно до нас. „ Както и нашият храм е отдаден на Света Богородица, ние не сме лишени от нейния покров, от нейното покровителство, само че ние би трябвало да поставяме доста повече от себе си, неслучайно са постите. Особено в днешно време е значимо да се каже: неведнъж приказваме за смяна, в действителност смяната би трябвало да стартира от самите нас, когато ние се изправим и бъдем положителни, то положителното, въпреки и факсимиле да звучи, е заразно и постоянно може да се случва нещо по-добро “, уточни той и заключи, че би трябвало да реагираме на неприятното с положително и ние самите да бъдем образец във времето, в което живеем. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР