Богатството на Китай се концентрира все повече в ръцете на

...
Богатството на Китай се концентрира все повече в ръцете на
Коментари Харесай

Кои са най-богатите хора в Китай?

Богатството на Китай се концентрира от ден на ден в ръцете на софтуерните бизнесмени, макар че някои от фармацевтичните магнати и свиневъди също се класират в листата на супер богатите.

Милионерите и милиардерите тази година са по-малко в листата на най-заможните хора в Китай, изготвян от Hurun Report, a този спад е за втора поредна година. Въпреки това междинното благосъстояние се усилва след пренасочването на страната към цифровата стопанска система.

През годините разнообразни хора са били измежду най-богатите в Китай, съобщи Рупърт Хугеверф, ръководител на Hurun Report. " Технологичните бизнесмени заменят тези от обичайните браншове като произвеждане и недвижими парцели ", добави той. " Богатството се концентрира в ръцете на тези, които са в положение да се приспособяват към цифровата стопанска система. "

Основателят на Alibaba Джак Ма към момента е най-богатият човек в Китай с чисто благосъстояние от 39 милиарда $, а Пони Ма - създателят на Tencent, се изкачва с едно място до втората позиция с благосъстояние от 37 милиарда $.

Сред хората с най-голяма разлика по отношение на предходната година са Сун Пяоян и Жон Хуижан, които се изкачват с 15 позиции и стават 5-и. Съпрузите удвояват благосъстоянието си до 25 милиарда $, откакто компанията им Hansoh, която създава медикаменти за шизофрения и биполярно разстройство, стана обществена на борсата в Хонконг.
 Кои са най-богатите руснаци?
Кои са най-богатите руснаци?

Според Forbes

Нарастващият брой китайски бизнесмени, за които главен източник на благосъстояние са технологиите или фармацевтичните артикули, отразява изменящата се стопанска система на страната. Китай от години се пробва да се раздели със статута си на международна фабрика и да се трансформира в място за високотехнологичните гении и нововъведения.

Колин Хуан Женг, създател на компанията за електронна търговия Pinduoduo, стана първият предприемач, роден през 80-те години, който влиза в Топ 10. Богатството на 39-годишния Женг нараства до 19 милиарда $, с което той застава на 7-о място в класацията.

От същото потомство е и 36-годишният Жанг Иймин, създател на ByteDance. Неговата компания стои зад известните приложения за видео наличие и вести като TikTok и Toutiao. Той влиза в топ 20 с чисто благосъстояние от 13,5 милиарда $.

Рен Женфей, създателят на софтуерния колос Huawei, също съумява да се изкачи с няколко десетки места в листата, макар обстоятелството, че компанията му е под голям напън от Съединени американски щати. Рен има 3 милиарда $ и това го слага в Топ 200.

От друга страна, някои от най-големите производители на храни също са имали добра година, подкрепена от покачването на цените на свинско месо.

Чин Ийнлин и Киян Ин от Muyuan, които имат втория по величина производител на свинско месо в Китай, са утроили благосъстоянието си до 14 милиарда $, печелейки от високите цени на свинското месо заради експлоадирането на епидемията от свински грип. А Жан Йонг и Шу Пинг, двойката зад известната верига заведения за хранене Haidilao, са удвоили благосъстоянието си до 17 милиарда $.

Традиционното произвеждане и недвижимите парцели към момента са значими източници на благосъстояние в Китай, само че има по-малко супер богати хора, които печелят парите си в тези браншове и облагата им понижава.
 Къде живеят топ 50 на най-богатите хора в света?
Къде живеят топ 50 на най-богатите хора в света?

Те са поданици на 12 разнообразни страни

Сю Джаин - притежател на парцели, е третият най-богат човек в Китай, само че благосъстоянието на създателя на Evergrande Group пада с 13 милиарда $ спрямо преди две години, когато той е бил преди всичко в листата. Сега има 30 милиарда $.

Големите залози в региона на технологиите обаче са рискови, изключително когато са в супер конкурентни промишлености като електрическите автомобили и смарт телефоните.

Ли Бин, създател на NIO (производител на електрически автомобили) знае това. Богатството му спада съвсем на половина до 860 милиона $. Акциите на компанията падат с над 74% за годината, защото се бори с превишаване на разноските и едва търсене на колите, които предлага.

Основателят на Xiaomi Лей Джун също губи към една трета от благосъстоянието си, защото компанията му търпи спад в световните продажби на смарт телефони. Въпреки това той към момента има 10,8 милиарда $ и е в топ 30.
 Това са най-богатите дами в света
Това са най-богатите дами в света

Голяма част от тях са наследили своите милиарди от фамилията или от съпрузите си

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР