Бог е милостив и винаги помага, когато го помолиш. Но

...
Бог е милостив и винаги помага, когато го помолиш. Но
Коментари Харесай

2. Б боядиса яйцата и заключи: Бог помага, освен по време на...

Бог е милосърден и постоянно оказва помощ, когато го помолиш. Но не трябва да разчиташ единствено на него по време на диктовка – тогава би трябвало добре да си слушал, до момента в който госпожа Десислава Кръстева е обяснявала по какъв начин се ревизира дали Великден се написа с Г или с К в средата.



До този извод стигна 2. Б клас от СУ „ Св. Константин-Кирил Философ “, до момента в който боядиса червени яйца точно на Велики Четвъртък. На всичките 22 хлапета не им е за първи път и знаят много, тъй като до едно са в група по вяра православие в школото.



Яйцата се боядисват навръх този ден, тъй като тогава Христос е бил предаден от ученика си, изяснява Пресияна. Всеки път обаче й се постанова да се позамисли дали беше Юда или Йода. Но, раздрана сред Библията и " Междузвездни войни ", в последна сметка постоянно дава правилния отговор.

В нашия клас в никакъв случай не се предаваме по този начин, тъй като сме добър отбор, споделя момичето.



Когато нещо й тежи, Пресияна насочва молитва. Сигурна е, че Господ я чува. Миналата седмица да вземем за пример баща й се разболял и се помолила бързо да му мине, а през днешния ден към този момент е добре. Случва се да каже някоя дума и за двете си бели котки.



И Калоян усетил по сходен метод поддръжката. Неговият татко пък играл необут мач с по-малкия му брат Яни и си счупил пръста на крайници. Две седмици лежал в болница, а всяка вечер Калоян, 5-годишният Яни, 13-годишният им батко Иван и майката на тримата юнаци казвали дружно по една молитва за бързо излекуване. Калоян знае „ Отче наш “ от часовете по вяра.



Виктория пък дълго се молила да има куче. И ето, че в този момент е господарка на Макс, кръстоска сред чи-хуа-хуа и пинчер.

А Кристиян се грижи за хамстера Хами, храни го с ябълка на дребни късчета. И е леко угрижен по какъв начин домашният любим лакомо си хапва, складира в гушата и след това натрупа хранителни запаси в дома си от трици. Това не е доста добре, в случай че се има поради, че чревоугодничеството е един от седемте смъртни гряха.



Както и да ползват вярата в делника си, всички от 2. Б знаят, че би трябвало освен да се желае, а и да се благодари.

Знаят също, че думата яйце е съществително нарицателно, от междинен жанр, в само число. Справят се и с таблицата за умножение. А с алените пуловери от учебната униформа са напряко като дребни бораци в граматиката и математиката. Затова Велики Четвъртък ги развълнува освен с боядисването на яйца, а и с това, че дойдоха грамотите на сума отличници от надпревари. Има 2 златни медала единствено от „ Любословие “, при 19 участници с резултат сред 44 и 47 точки при оптимални 50. И още грамоти от райкмета за присъединяване в Деня на Земята, както и от надпреварата „ Математика без граници “.



Най-вълнуващият миг обаче настана, когато децата надянаха ръкавици и сграбчиха специфични бъркалки, сходни на дребни черпаци за яйца – майката на Георги купила за всички деца. А Калоян даже препаса престилка с букви М.Ш. Баба му ги избродирала със златен конец, буквите значат Мастър началник.



Чрез видеовръзка класът се свърза с Недка Петрова от културно-просветния отдел на Пловдивската митрополия. Какво знаят децата за Тайната вечеря и биха ли се смирили те токлокова, колкото Христос, когато измил краката на учениците си, ги предизвика за размисъл тя. Разказа им за какво на Великден се прави козунак и се причестява с вино, както и за хляба с дупка в средата – квасник.



Хлапетата узнаха също каква е символиката на аленото яйце, а класната Десислава Кръстева съблюдава традицията с първото да изпише кръстче на челото на всеки от класа.





Добре е всеки да има икона в дома си – на Богородица, Христос или на светец-закрилник, чието име носи някой от фамилията, предложи на децата Недка Чолакова.



Великден е най-шареният празник, заключи най-после Калоян. С адаша му от класа персонално оказват помощ в боядисването и месенето вкъщи.

Освен всички други безредици, Великден значи и почивка. Калата към този момент предвкусва волността на село, където баба му гледа 2 кози, едно яре, 30 кокошки, теле и 4 кучета. Има да тича с любимеца си Рич... Пресияна остава в града, само че пък има колело.



А за футболистите от 2. Б в празничните дни следва и контрола „ Ботев “ - „ Локо “. Който и да е по-добър, най-важното е да се играе феър плей, ги учат и треньорът, и учителката им.





Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР