Боевете в Украйна вземат все повече човешки жертви, без да

...
Боевете в Украйна вземат все повече човешки жертви, без да
Коментари Харесай

Монд дипломатик: Далеч от фронта украинското общество е раздвоено



Боевете в Украйна вземат от ден на ден човешки жертви, без да доведат до превъзходство на някоя от страните. В същото време Киев се затруднява в набирането на доброволци за фронта. Под натиска на народа за правдивост държавното управление показва антикорупционна политика, само че в същото време разгражда обществената страна и профсъюзите.

Ръководството на „ Арселор Миттал Кривой рог “ избира да не отговоря на въпроси по отношение на колаборацията си с военната администрация, „ по причина на военното състояние “, и отхвърля да оказва помощ директно на армията, като раздава призовките на своите чиновници.

ТОВА не е сивотата, която можеш да очакваш. Със своя неокласически спектакъл миньорският град Кривой рог, по едно и също време демодиран и добре поддържан, е запазил очарованието от руските времена. В края на август неколцина пешеходци се разхождат със сладоледи в ръка под стоманения планетариум в парка „ Гагарин “. Надуваеми крепости чакат децата. На тротоара бабички продават в чашки малини от домашната градина и се пазарят с минувачите.


Сирената на противовъздушната защита не стопира придвижването. След повече от осемнадесет месеца сражения против съветската войска, ситуирана на 100 километра отсам, на левия бряг на Днепър, никой към този момент не подвига очи към небето. Преди ден обаче пукотевица е развалила двадесетина къщи в квартал покрай центъра. На 1 август шестима цивилни починаха при ракетна офанзива. На 13 юни беше ударена девететажна постройка. Броят на починалите 11 души е състоятелен мотив за пътуването на президента Володимир Зеленски до родния му град.

Зад привидната нормалност на всекидневието градът живее с последствията от спора. Основната му активност е износът на руда и стомана; първите доменни пещи тук са издигнати от френския инженер и банкер Полен Талабот, който през 1880 влага в тогавашната Руска империя. Блокадата на черноморските пристанища, през които преди се реализираше продукцията, е принудила локалните промишлености да се извърнат към по-скъпите сухопътни направления и да пренасочат износа си към Европа.

Самият експорт е в положение на свободно рухване, изоставяйки обичайните пазари в Близкия изток и Северна Африка. Честите спирания на електрозахранването заради съветските офанзиви против енергийната инфраструктура също пречат на стопанската система да работи безпрепятствено. Според управлението на „ Арселор Миттал Кривой Рог “ (AMKР), най-големия шеф в града, с 26 000 служащи, „ компанията употребява единствено 20 до 25% от индустриалния си потенциал “ (1).

В края на лятото на 2023 година на цялостно работно време са останали единствено 12 000 чиновници, като множеството от тях са минали през някаква форма на насилствен отпуск (частичен или пълен). Към 18 октомври 2023 година близо 14% от персоналния състав е свикан в армията, 106 не са се завърнали от фронта.

Освобождаване от военна работа по медицински аргументи коства 4000 $
Работниците в огромни промишлени предприятия подлежат на готовност по-често, в сравнение с останалата част от популацията. Тъй като прописката – формалният адрес, на който е регистриран всеки жител, не всеки път показва къде в действителност живее, „ за военните комисари е по-лесно да се извърнат към огромните работодатели “, споделя юристът Олександър Мотоуз, профилиран в трудовото право и сътрудник в локалния клон на Конфедерацията на свободните профсъюзи на Украйна (КСПУ), вторият по величина профсъюз в страната.

„ Те връчват призовките на работното място. Ако служащият се покрие, комисариатът може да упражни напън върху шефа. Това се случи със чиновник на „ Арселор “. Щом пристигнал на работа, го попитали дали е бил във военния комисариат. В последна сметка той подаде оставка “. АМКР „ избират да не отговорят “ на въпросите ни по отношение на колаборацията си с военната администрация, „ по причина на военното състояние “, и отхвърлят да оказват помощ директно на армията, раздавайки призовки на своите чиновници.
„ Случаи със служебни коли, спирани непосредствено пред мините на компанията ДТЕК Павлоградугол, в област Донецк, също са докладвани на синдиката, продължава юристът. Дори управлението на компанията се оплака “. От друга страна, работодателите, в това число AMKР, имат опция да „ резервират “ обособени дефицитни експерти (в рамките на 50% от работната сила), като по този метод ги защищават от готовност. Тази опция за маневриране ще се свива заради възходящите потребности на армията.

Виктор (2) е получил призовката си в средата на август. Той е чорбаджия в AMKР и до тогава е бил „ запазен “ от компанията. „ На 33 години съм, мамка му! Христовата възраст. Ако доживея до 34, мога да се надявам, че ще доближи до напреднала възраст “. На задната седалка на колата си младежът е оставил към момента опакованите постелки, спален чувал и раница в цвят каки, подарък от неговия профсъюз за фронта.

След нахлуването той непринудено отишъл в мобилизационния пункт. „ Чаках на опашка два дни. Не ме взеха, само че ми споделиха, че иска ми се обадят “. Осемнадесет месеца отминаха. Ентусиазмът също. „ Петима мои другари отидоха на война през 2014 година и всичките починаха “, споделя той през сълзи. Сега е негов ред. С два изчезнали пръста, спомен от тогавашно сборичкване, е можел да се освободи. Но военният доктор изискал 4000 $, за му издаде уверение за неприспособимост. „ Говорехме си за майката корупция. Тя ме избави в миналото; заобиколих съда. Но аз съм си сложил този принцип: в случай че бъда свикан на война, ще отида “.

Опашките пред регистрационните бюра са изчезнали. Сега всеки знае всекидневието на боеца. По автогарите в приблизително огромните градове могат да се видят ранени, които се прибират от войната. Семействата поддържат непрекъснат контакт с фронта. Снимки идват непрекъснато на мобилните им телефони, без доста цензура от висшестоящите. Осем дни без новина от сина си, на 31 години, Даша – учителка по британски език в Кривой рог, е изгубила съня си. Във видеото, което ни демонстрира, синът ѝ снима постройка в отломки, иронизирайки ситуацията, в която е чествал рождения си ден. Според американски представители, представени от Ню Йорк таймс под изискване за анонимност, войната е довела до 70 000 убити и 120 000 тежко ранени от украинска страна (3).

Протестите се разрастват. В обществените мрежи и което е по-изненадващо – в правосъдните зали. Кабинетът на господин Мотоуз е покрит от нов вид молби на бойци. В основата на огромна част от правосъдните разногласия са проблемите със заплащането.

През юли 2022 година Върховната рада (украинският парламент) одобри закон, отменящ задължението на работодателите да поддържат заплатите на служащите, които са на фронта. Да рискуват живота си и да водят кучешки живот в окопите за по-малко пари, в сравнение с са получавали в тила, не е задоволително за бойците, изключително за квалифицираните служащи, които са изкарвали задоволително за един порядъчен живот. Заплатите от 20 000 гривни (около 500 евро) не всеки път са задоволителни, с цел да се погасява заем или да се изплаща прехрана.

„ Доброволците, явили се сами във военните комисариати, се усещат излъгани, изяснява юристът. При над 100 желае за продължение на заплащането водихме гратис три каузи с вярата да създадем казус. Но при започване на август Върховният съд отхвърли сходен иск “.
Разширяването на пропастта сред фронта и тила способства за негодуванието на бойците, които са по-малко склонни да се жертват за родината, в случай че в тила естественият живот, наподобява, се възвръща. „ В началото на войната обществото беше доста сплотено, само че в този момент е разграничено на две: на такива, които имат близки на фронта, и такива, които нямат, споделя Даша. Вбесявам се, като видя младежи да разгласяват в обществените мрежи фотоси от почивките си. Синът ми се записа на 24 февруари. Момчетата са изтощени. Правителството даде обещание закон, който да разреши демобилизация след 18 месеца, само че към момента го чакаме... “

Докато войната и икономическото оцеляване гълтам вниманието на популацията, върви безшумно заличаване на обществените права. През юли 2022 година депутатите гласоподаваха план, който приключва груповите трудови контракти и дава на работодателя цялостна независимост да трансформира едностранно изискванията на труд (4).

Ако служителят откаже, работодателят може да го уволни, без да съблюдава двумесечното предупреждение и без да е получил единодушие от синдикатите. Закон № 5371, утвърден на 17 август 2022 година от президента на Украйна, открива специфичен юридически режим за дребните и междинните предприятия (70% от работната мощ на страната). Когато чиновниците са под 250, изискванията на труд – от заплащане до отпуски и работно време, към този момент ще се договарят по взаимно единодушие и без ограничавания за уволняване (като се изключи наложителното обезщетение в размер на най-малко половин минимална работна заплата).

Друг текст вкарва договорите „ нулев час “. „ На работодателите се дават преимущества, без законът да прецизира по какъв начин те са свързани с въздействието на спора върху бизнеса, споделя Мотоуз. От региона на Запорожие, където бушуват боеве, до Закарпатието, което е пощадено, се ползват едни и същи правила. Това издава антисоциалните планове на държавното управление “.

Първата синдикална централа на мушката на прокуратурата

Натискът от страна на синдикатите и техните интернационалните поддръжници (5), както и митингите на Международната организация на труда (МОТ), принудиха държавното управление да ограничи използването на тези текстове, до момента в който продължава спорът. „ Краят на войната значи възобновяване на границите от 1991 година. И това няма да се случи на следващия ден. Това законодателство е основано, с цел да остане “, отбелязва Мотоуз.

Войната е опрощение и за други промени, които към този момент са в развой на подготовка, да вземем за пример разпродажба на осигурителния фонд (за злополуки и болнични) и прекачване на функционалностите му във фонд „ Пенсии “. Вдъхновителката на тази промяна, депутатката Галина Третякова, която е от президентското болшинство, счита, че „ това е належащо, с цел да не обезкървим стопанската система си по време на война “.

Това решение обаче бележи края на съзнателно основана рецесия във финансирането на фонда от 2016 година насам: делът на обществените осигуровки, които се отделят за него, е намалял от 14% на 9% (а последните са понижени още наполовина). Още през януари 2020 година Третякова прикани за „ декомунизация на общественото обезпечаване “, предвид на това да се отвори пазарът за частни застрахователи (6).

Борбите не подминаха водещия синдикален център в страната, който е в полезрението на прокуратурата. Федерацията на профсъюзите на Украйна (ФПУ), с 9 милиона членове преди спора, напълно не е опора на служащите. Като цяло тя не предизвиква стачките, афишира се за обществен разговор, който е по-скоро безконфликтен, като в същото време ръководи взаимно с работодателите обществените действия на огромните компании (7). Дори това на настоящето държавно управление му идва допълнително. В разгара на спора прокуратурата, наподобява, е на прага да постави завършек на траялата три десетилетия правосъдна война.

Спорът сред страната и синдикатите датира от 90-те години на предишния век. С разпадането на Съветския съюз украинският клон на руската централа стана самостоятелен от Москва. В същото време той сътвори две акционерни сдружения с комерсиална цел, като записва права на благосъстоятелност върху санаториумите, ваканционните центрове и центровете за отдих на територията на Украйна.

След 1997 година страната, посредством прокуратурата, се опита да анулира тази процедура, с цел да се откри по правосъден ред държавна благосъстоятелност върху тези парцели. С дребни изключения това се провали, като ФПУ даже получи удобно решение от Европейския съд по правата на индивида. Според него украинската страна не е потвърдила изгодите за обществеността от ренационализацията на това завещание (което има намерение неотложно да реприватизира (8).

В огромна степен армията зависи от даренията на частни лица
Фокусът на държавното управление в този момент е върху престъпната сфера. Вторият в управлението на ФПУ – Володимир Саенко, от 10 месеца е в предварителния арест по обвиняване за „ заграбване, осъществено в изключително огромен мащаб или в проведена група “. Около 40 обекта на ФПУ (от общо 50) са под възбрана, в това число емблематичната Камара на профсъюзите на площад „ Независимост “ в Киев, която беше подпалена по време на конфликти сред протестиращи и полиция през 2014 година ФПУ загуби доста обекти в Крим след анексирането на полуострова, недвижими парцели, които осигуряваха сред 50 и 60% от финансовия ѝ запас преди пандемията от Covid. Да не приказваме, че участието, както и членският импорт, се сринаха заради растящата безработица и икономическата рецесия. Банкрутът следва.

Ръководството на ФПУ отвори обектите си за популацията, разселено от сраженията: това са повече от 20 000 души, в това число 3000 деца през първите девет месеца на войната, съгласно вътрешен документ. Синдикалната федерация към момента приютява ранени от войната хора, макар проблематичните си финанси и опасенията, че правосъдните производства ще сложат завършек на стратегиите, които е подхванала за възобновяване на ранените. „ Тази политика е неуместна по време на война и трайно ще отслаби способността ни да се противопоставяме на бъдещите демократични промени на държавното управление “, споделя Дмитро Довханенко, член на управлението на ФПУ, отговарящ за публичната благосъстоятелност, в миг, когато потребностите на популацията от здравна и обществена поддръжка нарастват сериозно.

Валентин се качва с тъга в кола на BlaBlaCar. Държи патериците си в едната ръка, тътрейки схванатите си крайници. Срещаме го на бул. в Хмелницки, приблизително огромен град, на 350 километра западно от Киев. След прекъсването на въздушния трафик и морската обсада железопътните линии са претрупани с транспорт на артикули. Приложението за споделено пътешестване се е трансформирало, дружно с частните автобусни линии, в един от най-използваните способи за напредване из страната.

24-годишният мъж е оживял при детонация на фронта – от дрон или от тези мини, които врагът в този момент разпръсква с ракети, не знае тъкмо. Експлозивът удря дребната група, придвижваща се към вражеските линии: седем ранени, един мъртъв. След 19 интервенции Валентин е съумял да избегне ампутация. Показва ми рентгеновата фотография, която е запазил на мобилния си телефон – костите му се държат от впечатляващи железни шини, които минават през пищяла и бедрената му кост. Прасците към момента са надупчени от ударите.

Подобно на доста други някогашни бойци, Валентин е употребявал услугите на юрист, който да му помогне в административните процедури. В момента се бори да му признаят статут на неработоспособен третата степен, което ще му даде право на най-висока пенсия. Надява се също да получи бонуса от 2500 $ на месец, обещан от страната за „ дейна работа в зоната на бойните дейности “. Хоспитализиран е в рехабилитационен център в столицата, като от време на време през уикендите го напуща, с цел да посети брачната половинка си, в отпуск по майчинство, с дете на година и половина, останала в Хмелницки. Част от медицинските разноски за лекуване се постанова да заплати самичък.

Евгений Микайлюк, родом от Кривой рог, не може да си разреши юрист, само че е изправен пред сходни компликации. Той разгласява видео на страницата си във „ Facebook “, с цел да подлага на критика лекуването, което получава. Облечен е в камуфлажна военна униформа и е нагизден с медалите си, упорства да бъде демобилизиран. Младежът страда от епилептични припадъци. Боевете са събудили разтърсвания от 2014 година, от битките със сепаратистките бунтовници в Донбас.

Изпаднал в кома след използване на неуместно лекуване от военния доктор, той е приет в болница за седем дни, връща се вкъщи и надвишава интервала си за отпуск. Заплашен с присъда от пет години затвор за дезертиране, би трябвало да се върне в полевата болница, където просто изнемогва. „ Мислех, че се боря с призрака на Съветския съюз, само че пребивавам тъкмо в него “, споделя яростно, до момента в който се свързваме с него по имейл. „ Много от нас са блокирани тук, лишени от всевъзможни права. Превърнахме се в плебеи на страната “…

Както по вътрешни, по този начин и по външни аргументи Зеленски показва неотстъпчивост против корупцията и привилегиите. Тази злина съществуваше и преди (9), само че войната я направи непоносима за популацията. Освен това задграничните кредитори, от които зависи половината от новия бюджет (10), упорстват за резултати...

На 11 август президентът разгласи в Telegram, че е уволнил всички районни ръководители на наборни пунктове, чиито чиновници са обвинени от прокуратурата, че са „ помагали на жителите да получат удостоверения за неработоспособност или да бъдат приети за краткотрайно негодни за работа (...) с цел да отсрочат или избегнат военната работа “. Последва оставката на министъра на защитата Олексий Резников на 5 септември. Три дни по-рано беше арестуван под стража олигархът Игор Коломойски, упрекнат в машинация и пране на пари. По време на президентските избори през 2019 година той беше показан от украинските и задграничните медии като спонсор на Зеленски...

Между страната и популацията се е построила двойствена връзка, учредена на съдействие и съмнение. Армията разчита значително на дарения от частни лица, с цел да оборудва бойците: от комплекти за първа помощ до бронежилетки, от каски до дронове. Профсъюзи, доброволни сдружения или просто групи в Whatsapp събират пари и материали, от време на време в огромен мащаб. Сдружението Victory Drones да вземем за пример е обучило 28 000 души да употребяват летателни апарати (в съпоставяне с 10 000 подготвени от армията) и доброволците му ги транспортират на фронта (11).

Юрий Луциук, строителен бизнесмен от Хмелницки (на 350 км западно от Киев), е финансирал съоръжение на стойност няколко хиляди евро: мерници за автомати, бинокли за нощно виждане, преправяне на цивилни джипове във военни транспортни средства… „ Трябва да си върнем всичко, в това число Крим, което е най-лесната цел: просто би трябвало да се прекъсне сухопътният мост, с цел да се блокира снабдяването “, споделя ни Луциук, като признава, че не е разрешил на сина си да се запише в армията и се е опитал да разубеди за това и приятелите си бизнесмени. „ Казах им: в случай че умрете, кой ще държи страната на повърхността? Кой ще възвръща стопанската система? Умират най-големите патриоти. С тези темпове няма да остане никой, който да промени системата “.

Този великодушен донор не се употребява с доверието на управляващите. През 2014 година, когато го срещнахме за първи път пред централното полицейско ръководство на града, беше обкръжен от „ своя “ милиция, десетина млади мъже в паравоенни униформи (12). Целта му беше да покаже мускули, обикаляйки институциите на града, „ с цел да докара революцията до дъно “, откакто някогашният президент Виктор Янукович към този момент беше свален, а украинската войска изпращаше собствен контингент против проруското въстание в Донбас. След съветската инвазия от февруари 2022 година се опитал да възвърне активността си, събирайки към 300 доброволци. След четири и половина часа разпит с детектор на лъжата в Службата за сигурност на Украйна молбата му да записва групата си като батальон за териториална защита била отхвърлена.

Подобни въоръжени формирования от цивилни бяха основани след това във всички огромни градове на страната в очакване на улични боеве. „ Обвиниха ме, че желая да смъква властта в Хмелницки, споделя с усмивка Луциук в кафенето на представителството на Audi, където колата му минава на обзор по време на нашето изявление. Нищо не се е трансформирало от 2014 година насам. Още по-лошо е: в този момент имаме цифрова тирания! “

Според Зеленски страната на бъдещето ще се отърве от нашественика, от мухлясалото протекционистко законодателство и ще се развива онлайн. Подобно на 19 милиона украинци, Луциук е конфигурирал на мобилния си телефон новото приложение DIIA. Проектът на новото Министерство на цифровата промяна, стартирал през 2020 година, е гордостта на държавното управление. Паспорти, шофьорски книжки, данъчни вести, санкции: всички документи за идентичност и административни документи са централизирани тук. Само с няколко кликвания всеки жител може онлайн да записва компания, да подаде молба за подкрепяне при ремонта на бомбардирания си дом, да заяви за наличието на съветски войски, да получи статут на вътрешно разселен и така нататък Това са общо 120 публични услуги, които съгласно държавното управление биха понижили броя на държавните чиновници с 10%.

Проектът е създаден в съдействие с Американската организация за интернационално развиване (USAID), с финансиране от 8,5 милиона $, и е получил поддръжката на Гугъл и Visa. Вашингтон го показва като модел за износ (13). Естонското държавно управление, което се счита за европейски водач в дигитализацията, разгласи, че желае да създаде приложение, основано на DIIA. „ Дори правосъдните решения са там! “, възмущава се Луциук, превъртайки пред очите ми няколко страници със правосъдни каузи: съгласно него – политически репресии.

Съпричастността на цивилните с армията стартира да понижава заради икономическата рецесия и проточването на спора. Съпътствана е от прочут скептицизъм по отношение на военните вероятности. „ Приятели от фронта ни споделят, че нямаме задоволително бойци и муниции “, споделя Назар Баранов, шеф на хотел в Хмелницки. Във фоайето на заведението му три палета с енергийни питиета чакат да бъдат откарани от конвоя, който два пъти месечно събира дарения от тила. „ Демографски Русия ни превъзхожда. Всички приказват за американските самолети F-16, само че те няма да трансформират хода на войната “. Трябва ли да преговаряме с Русия? Той поклаща глава. „ След толкоз доста жертви компромисът към този момент не е вероятен. Можем да разчитаме единствено на гибелта на Путин “.

8% от интервюираните подготвени за отстъпки на Русия

Според скорошно изследване 30% от интервюираните декларират, че „ желаят войната да завърши непременно “ (14). На въпроса за допустими отстъпки в договарянията обаче множеството отхвърлят препоръчаните разновидности: единствено 23% са подготвени да прекратят военните дейности при окупация на част от територията; 13% обмислят териториални отстъпки; надлежно 28% и 27% биха се отказали от интеграцията в НАТО или Европейския съюз. В последна сметка единствено 8% от интервюираните са подготвени на териториални или политически отстъпки, с цел да се изкопчи мир от Русия.

Въпреки войната Украйна остава страна, в която изразяването е относително свободно. По пътищата или по улиците полицейските инспекции са необичайност. Населението приказва, без да се тормози, с задграничните публицисти, в това число като подлага на критика държавното управление, некомпетентността на офицерите, корупцията. Въпреки това Украйна към този момент не е напълно елементарна народна власт. Всички телевизионни канали излъчват едни и същи успокояващи и безкрайни вести, в които става дума основно за украинския прогрес на фронта, за нова техника, получена от армията, за съветски офанзиви против цивилна инфраструктура.

Наказателният кодекс е допълнен с нов член „ 436-2 “ по отношение на „ оправдаване, легитимиране, отказване на въоръжената експанзия на Руската федерация против Украйна или възхваляване на участниците в нея “, подготовка, която оставя необятно поле за тълкования. Освен за актове на съдействие, законодателството санкционира също и за отзиви. Според данни, предоставени на уеб страницата на Главната прокуратура, от началото на войната са формирани 2471 каузи по този раздел (15).

Владимир Чемерис има горчив опит с това. Той е някогашен руски отстъпник и деятел за самостоятелност на Украйна. В последните години осъжда безнаказаността, с която се употребяват крайнодесните неонацистки групи, отговорни за побои или убийства, застъпва се за помиряване с Русия (16). По време на нашествието приканва за незабавни договаряния с агресора. Това пораженчество му коства подробен обиск в дома на 19 юли 2022 година от украинските служби за сигурност, които му чупят и няколко ребра. Производството против него към момента продължава.

„ Разбира се, човек може да подлага на критика Зеленски, само че да се противопоставяш на стратегическата ориентировка на страната, стана немислимо “, изяснява Чемерис, който е болен от левкемия и живее в изолираност със брачната половинка си в дома им в огромен блок в Киев.

Елен Ришар
Превод: Леда Бигс

(1) Писмени отговори, предоставени от управлението на сдружението, 10 август 2023.

(2) За тези, които са поискали анонимност, се загатва единствено първо име. То е изменено.

(3) „ Troop deaths and injuries in Ukraine war near 500,000, U.S. officials say “ (Загиналите и ранените бойци във войната в Украйна са близо 500 000, настояват американски представители), The New York Times, 18 август 2023.

(4) Вж. Пиер Рамбер, „ Украйна и нейните подправени другари “, Монд дипломатик, октомври 2022.

(5) „ ITUC & ETUC letter to the European Commission and European Council regarding law 5371 on workers’rights in Ukraine “ (Писмо на МКП и ЕКП до Европейската комисия и Европейския съвет по отношение на Закон 5371 за правата на служащите в Украйна), 24 август 2022. На разположение на уеб страницата на Европейската конфедерация на профсъюзите, www.etuc.org

(6) Serhiy Guz, „ La réforme de l’assurance sociale en Ukraine. Pourquoi détruire ce qui fonctionnait? “ (Реформа на общественото обезпечаване в Украйна. Защо да унищожаваме това, което работи?) (на руски), Opendemocracy, 11 октомври 2022, www.opendemocracy.net

(7) Denys Gorbach, „ Underground waterlines: Explaining political quiescence of Ukrainian labor unions “ (Подземни водни линии: Обяснение на политическото успокоение на украинските профсъюзи ), Focaal, № 84, Nimègue (Холандия), 2019.

(8) „ Case of Batkivska Turbota v. Ukraine (№ 5876/15) “ (Дело на Баткивска Турбота срeщу Украйна (No 5876/15), 9 октомври 2018, https://hudoc.echr.coe.int.

(9) Вж. Sébastien Gobert, „ Vaine réforme policière à Kiev “ (Напразна полицейска промяна в Киев), Le Monde diplomatique, юни 2018.

(10) BenAris, „ Ukraine releases 2024 budget plan, more spending on military, but raising enough funding will be tough “ (Украйна разгласява бюджетен проект за 2024 година, повече разноски за армията, само че набирането на задоволително финансиране ще бъде трудно), Bne Intel-linews, Берлин, 28 септември 2023.

(11) Според изследователката Сара-Маша Файнберг от центъра „ Елром “ в Тел Авив, интервюирана от France Info, на 14 септември 2023 година

(12) Вж. „ Dilemme pour les „ miliciens ukrainiens “ (Дилема за „ украинските полицаи “), Le Monde diplomatique, септември 2014.

(13) „ US will help to export Ukrainian DIIA app to other countries “ (САЩ ще оказват помощ за износа на украинското приложение DIIA в други страни), AIN, 19 януари 2023, https://ain.capital

(14) „ Rapport analytique sur les résultats de l’enquête „ Guerre, paix, victoire, avenir “ (Аналитичен отчет за резултатите от проучването „ Война, мир, победа, бъдеще “) (на украински), Opora, 27 юли 2023, www.oporaua.org

(15) „ Bilan des infractions pénales “ (Съдебни нарушения) януари - декември 2022; „ Bilan des infractions pénales “ (Съдебни нарушения), януари-септември 2023 (на украински), Портал за отворени данни, Министерство на цифровата промяна.

(16) По-специално като поддържа осъществяването на Минските съглашения от украинското държавно управление. Вж. Igor Delanoë, „ Qui veut la paix en Ukraine? “ (Кой желае мир в Украйна?), Le Monde diplomatique, февруари 2020.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР