Боби Чарлтън, английска футболна икона, оцелял след самолетна катастрофа, унищожила

...
Боби Чарлтън, английска футболна икона, оцелял след самолетна катастрофа, унищожила
Коментари Харесай

Боби Чарлтън, легенда на Манчестър Юнайтед и Англия, почина на 86

Боби Чарлтън, британска футболна икона, оживял след самолетна злополука, унищожила тим на Манчестър Юнайтед, съдбоносен да стане великолепие, с цел да стане сърцето на неговия тимът на страната, спечелил Световната купа през 1966 година, умря. Той беше на 86.

Изявление от фамилията на Чарлтън, оповестено от Юнайтед, гласи, че той е умрял в събота, заобиколен от фамилията си.

Продължавайте да четете

листата на 4 детайла Африканската футболна лига най-сетне започва. Но добра концепция ли е? Бразилският Неймар ще има интервенция на коляното след скъсване на ACL и менискус Звездата на Ливърпул Мохамед Салах приканва за завършек на „ кланетата “ в Газа Испания извика Джени Ермосо за първи време след абсурда с целувки на Световното състезание завършек на списъка

Екстравагантно талантлив полузащитник със яростен удар, Чарлтън беше водещият голмайстор както за Юнайтед (249 гола), по този начин и за Англия (49 гола) в продължение на повече от 40 години, до момента в който не беше изпреварен от Уейн Рууни.

„ Сър Боби беше воин за милиони, освен в Манчестър или Обединеното кралство, само че на всички места, където се играе футбол по света “, сподели Манчестър Юнайтед.

„ Той се възхищаваше що се касае за спортния си дух и честност, толкоз и за изключителните си качества като футболист; Сър Боби постоянно ще бъде запомнен като колос в играта. “

Алекс Фъргюсън, който ръководи Юнайтед от 1986-2013 година, сподели преди гибелта на Чарлтън, че той „ е най-великият състезател на Манчестър Юнайтед на всички времена – и това приказва нещо “.

„ Боби Чарлтън е безусловно без аналог в историята на британската игра “, сподели Фъргюсън.

Чарлтън също беше прочут със своята невзискателност, дисциплинираност и състезателен дух. Той в никакъв случай не е бил изпъден в 758 мача за Юнайтед от 1956-73 или 106 интернационалните мача за Англия от 1958-70.

Чарлтън играе с Джордж Бест и Денис Лоу в по този начин наречената „ Тринити “, която води Юнайтед до Европейската купа през 1968 година, откакто оцелява в злополуката в Мюнхен през 1958 година, която заличава огромна част от известния тим „ Бъзби Бейбс “. Той завоюва три трофеи на Английската лига с Юнайтед и една ФА Къп.

„ За един футболист той предложи несравнима композиция от великолепие, мощ и точност “, сподели някогашният бранител на Юнайтед Бил Фоулкс, различен оживял от въздушната злополука в Мюнхен.

„ Това добави към великолепие и освен това – нещо, което мога да нарека единствено хубост. “

Рекордът за гол на Чарлтън в Англия продължава 45 години, до момента в който Рууни вкара 50-ия си гол за националния тим през септември 2015 година Три от головете на Чарлтън в Англия са на Световното състезание през 1966 година, по време на което той играе всяка минута за тима и се открои изключително на полуфиналите, когато означи два гола против Португалия, с цел да изведе Англия до първи огромен край.

Англия победи Западна Германия с 4-2 след продължения на финала.

Въпреки че Райън Гигс победи върха за присъединяване на Чарлтън за Юнайтед през 2008 година, върхът му за маркирани голове за клуба продължи още девет години. Едва през 2017 година – 44 години откакто Чарлтън за последно носеше фамозната алена фланелка на най-успешния клуб в Англия – Рууни вкара своя гол 250 за Юнайтед.

След като се пенсионира през 1973 година, Чарлтън стартира да тренира и основа младежка скица, която включва Дейвид Бекъм, предстоящ властник на Юнайтед и Англия, измежду участниците.

След къси интервали отпред на Престън, Уигън и ирландския Уотърфорд, Чарлтън се завърна в Юнайтед през 1984 година като шеф и убеди борда през 1986 година да назначи Фъргюсън, който донесе 38 трофея през съвсем 27 години в зареждане.

Посветен в рицар през 1994 година от кралица Елизабет II, Чарлтън остава опора на " Олд Трафорд ", изобразявайки се дружно с Бест и Ло на скулптура пред стадиона на Юнайтед.

„ Той беше всичко, което желаех да бъда “

Робърт Чарлтън е роден на 11 октомври 1937 година във въгледобиващия град Ашингтън, североизточна Англия, и геният му е явен от ранна възраст.

„ Разбрахме, че Боби ще бъде малко по-специален като състезател, когато беше на към пет години “, сподели по-големият брат Джак, който игра за Лийдс и завоюва Световната купа дружно с него. „ Той постоянно риташе футболна или тенис топка в стена и когато тя отскачаше назад, се залепваше за него като магнит. “

Чарлтън написа през 2007 година, че фамилията му от време на време разчита на нелегално уловена сьомга или заек, с цел да защищити от апетит, до момента в който татко му – също на име Робърт – събира въглища, изхвърлени на локалните плажове, и ги продава, с цел да усили приходите си.

Ангажиментът на татко му към сътрудниците му от миньорите означаваше, че през 1966 година той пропусна Чарлтън да вкара и двата гола против Португалия на полуфинала на международното състезание, тъй като не искаше някой различен да го покрива в ямата. Той обаче беше уверен да участва на финала, когато братя Чарлтън подвигнаха трофея.

Кариерата на Чарлтън стартира надалеч от вкъщи в Манчестър, откакто напуща учебно заведение на 15 години, дебютирайки за Юнайтед три години по-късно против Чарлтън през 1956 година

В рамките на две години нещастието удари сплотената група от играчи на Юнайтед, чиито връзки бяха изковани като стажанти в сурови условия. Отборът към момента празнуваше успеха над Цървена звезда Белград, с цел да си обезпечи място на полуфиналите на Европейската купа, когато самолетът им се възпламени при третия си опит да излети в мощен сняг след прекъсване за презареждане в Германия.

Чарлтън по знамение излезе от тлеещите парчета единствено с леки пострадвания по главата и си проправи път през останките, с цел да помогне на оживелите. Забелязвайки мениджъра Мат Бъзби да стене в мъка на обгърнатата в пушек писта, Чарлтън се втурна да помогне на бащината фигура, която го бе повишила в първия тим.

Но осем члена на екипа на Busby Babes, цялостен с блестящи вероятности, бяха измежду 21-те смъртни случая. Те включват Дънкан Едуардс, считан за един от най-талантливите играчи на Англия на 21.

„ Понякога ме гълтам ужасяващ яд, страдание и горест – и виновност, че си потеглих и открих толкоз доста “, написа Чарлтън през 2007 година

Чарлтън беше воден от дълготрайно обвързване да резервира спомените за мъртвите от Мюнхен, завръщайки се в игра по-малко от четири седмици по-късно и помагайки на небрежно събран тим от оживели и запаси да доближи до финала за ФА Къп през този сезон.

Бъзби преустрои тима си към Чарлтън, добавяйки купите на Английската лига от 1965 и 1967 към шампионата, извоюван през 1957 година

„ Винаги е имало една огромна вяра – завръщането към величието на моя обичан клуб “, сподели Чарлтън.

Най-голямата премия в клубната му кариера идва през 1968 година, когато Юнайтед става първият британски клуб, който става първенец на Европа. Чарлтън вкара два гола при победа с 4-1 в продълженията над тима на Бенфика, включващ португалския властник Еусебио.

Но Чарлтън е може би най-известен като част от тима на Англия, който завоюва Световната купа. Това остава единствената огромна купа на Англия в мъжкия футбол.

Чарлтън и брат му се скараха поради общественото изказване на Джак, че брачната половинка на Боби го е предиздвикала да се отчужди от майка си. Но двамата се сдобриха и Джак връчи на Боби трофей за изцяло достижение на премията за спортна персона на годината на BBC за 2008 година

„ Имали сме обществени разногласия, доказващи, че във всяко семейство раздорът от време на време може да наруши силата на любовта и кръвта, само че през това време в никакъв случай не съм губил възприятието на учудване и признателност, че бяхме дружно в 1966 година в подобен популярен ден в историята на спорта на нашата нация, ” сподели Боби Чарлтън.

През ноември 2020 година беше оповестено, че Чарлтън е бил диагностициран с деменция, същата болест, която засегна брат му – който умря през 2020 година на 85-годишна възраст – и различен притежател на Световната купа, Ноби Стайлс.

„ Този ​​човек от първия ден беше всичко, което желаех да бъда “, написа нападателят на Юнайтед Маркъс Рашфорд за Чарлтън, откакто чу за диагнозата. „ Любезен, професионален, грижлив, надарен. “

Той е оживял от брачната половинка си Норма, за която се дами през 1961 година, и двете си дъщери.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР