БнтБлизо 1200 жалби са постъпили за последните 9 месеца в

...
БнтБлизо 1200 жалби са постъпили за последните 9 месеца в
Коментари Харесай

Какви са правата на пътниците при проблеми с полетите?

Бнт

Близо 1200 тъжби са постъпили за последните 9 месеца в Европейския потребителски център. Около 400 от тях са от пасажери, които имат проблеми с самолетни компании или летища. Най-често срещаните недоволства са за закъснели или анулирани полети, както и за загубен багаж. Кога пасажерите получават обезщетение и на какво имат право, изяснява Виктория Бояджиева.

За празниците Ралица Матеева избира да пътува до екзотично Мексико. И стиска палци самолетната компания да не изгуби багажа й. Миналата година пътувала от Санкт Петербург за София и трябвало да се прекачи в Москова. За неволя самолетът кацнал с един час забавяне.

Не стигнало времето да бъде изместен във втория аероплан. Пристигнал на идващия ден 12 часа по-късно. Това забавяне обаче не било задоволително, с цел да ѝ се изплати обезщетение.

Ако сме в чужбина, компанията е длъжна да ни обезпечи движимости от първа нужда за интервала, в който сме без багажа си.

Ако нищо не ни даде, то би трябвало да пазим касовите бележки за всичко купено, тъй като в следствие може да ни се възстановят разноските. Ако багажът не бъде открит 21 дни, се води липсващ и можем да желаеме да ни се изплати цялата стойност на движимостите в него. Но има предел - 1200 евро.

Компанията има отговорности към нас и когато полетът закъснява с над 2 часа при политане.

При такива закъснения самолетните компании ни дължат грижа, която включва безвъзмездна храна, вода, при нужда хотел, трансфер до хотела и в случай че е належащо достъп до компютър и телефон. Без значение каква е повода за закъснението. А обезщетение можем да желаяме, в случай че кацнем 3 часа по-късно от плануваното. И то по виновност на самолетната компания.

Ако закъснението е повече от 5 часа полетът се смята за анулиран. Компанията би трябвало да ни откри различен полет. Но имаме право и да се откажем и компанията да ни върне парите в 7-дневен период. Ако анулацията е по тяхна виновност, ни се поставя и обезщетение от 250 до 600 евро. Не можем да чакаме отплата единствено ако казусът е поради условия, независещи от самолетната компания - като неприятното време да вземем за пример или обстановката с дроновете на летище „ Гетуик “.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР