БНТ никога не е била напълно свободна телевизия - нейното

...
БНТ никога не е била напълно свободна телевизия - нейното
Коментари Харесай

Лека нощ, зрители

БНТ в никакъв случай не е била изцяло свободна телевизия - нейното финансиране се дава непосредствено от страната, оттова се назначават и шефовете й

© Юлия Лазарова И по този начин, малко повече от година и половина откакто беше определен за общоприет шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров освободи шефския кабинет, тъй като беше наказан за това, че е карал кола пил. Съветът за електронни медии (СЕМ) избера нов шеф на публичната телевизия - първо краткотраен - Емил Кошлуков. После и непрекъснат.

Надеждите за новия избор не са изключително огромни. Съставът на Съвет за електронни медии е съвсем същият като този, който избра Каменаров и класира на второ място Емил Кошлуков. Конкурсът преди година и половина беше очевидно повлиян от ръководещите и същинският избор беше изработен по-скоро в Банкя. Единственият нов човек от този момент в Съвет за електронни медии беше назначен от Румен Радев, само че той не е в положение да провокира тази смяна в ръководството на публичните медии, която е нужна, а и гласоподава " въздържал се " за Кошлуков.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В множеството европейски страни, където има публични малките екрани, те са гледани повече от частните си съперници. Комерсиалните канали дават най-вече спорт, филми и прочие, до момента в който финансираните непосредствено от хората влагат в качествена публицистика, следствия и смислени диалози по значими тематики. Иначе казано частните малките екрани създават най-вече занимания, а публичните - смисъл. В осведомителния безпорядък на последните години последното е изключително значимо.

Българска национална телевизия в никакъв случай не е била изцяло свободна телевизия - нейното финансиране се дава непосредствено от страната, оттова се назначават и шефовете й. През годините обаче е имало много нюанси и проблясъците на самостоятелност се дължаха най-много на самостоятелните старания на обособени хора. Дълбоко под държавната ризница на малкия екран постоянно е съществувала просвета на независимост. През последната година и половина обаче и тя пострада съществено.

Така, с цел да се съмне в Българска национална телевизия би трябвало да се случат две неща - (1) да има същински угрижен за хората Съвет за електронни медии, който да избере способен и свободен началник на малкия екран и (2) той да успее да върне духа на свободата на Сан Стефано.

Докато това не се случи, над Българска национална телевизия ще е паднал тежък мрак.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР