БНС-Еделвайс“ е създало и своя военизирана структураРазпалва расова, национална, етническа

...
БНС-Еделвайс“ е създало и своя военизирана структураРазпалва расова, национална, етническа
Коментари Харесай

Искат забрана на съюза, организирал Луков марш

„ БНС-Еделвайс “ е основало и своя военизирана конструкция Разпалва расова, национална, етническа или религиозна омраза
Забрана на „ Български народен съюз Еделвайс “ (БНС-Еделвайс) – сдружението, което провежда „ Луков марш ”, желае Софийска градска прокуратура.

Във връзка с разпоредена от основния прокурор на Република България Иван Гешев инспекция по реда на гражданско-съдебния контрол за правомерност на активността на съдружие с нестопанска цел, на 10 февруари 2020 година Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) искова молба за преустановяване регистрацията на „ Български народен съюз Еделвайс “ (БНС-Еделвайс). Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

В рамките на осъществената инспекция, СГП е събрала огромен размер доказателства, които установяват, че активността и задачите на „ БНС-Еделвайс “ се разграничават от заявените такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните 10 години сдружението е уредник на прояви, които опонират на член 42, ал.2 от Конституцията на Република България, който не разрешава активността на организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение.

В хода на инспекцията са открити голям брой обществени изявления на членове на управлението и деятели на „ БНС-Еделвайс “, заявления и мнения на организацията, съдържащи поощряване към принуждение и език на ненавист, учредени на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска агитация и други.

СГП е установила още, че в несъгласие на наредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), „ БНС-Еделвайс “ е основало и своя военизирана конструкция, а при част от изявите си членове, деятели и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на „ Луковмарш “ и са се представяли за „ коменданти “.

В рамките на водено от СГП досъдебно произвеждане по определяне аргументите за гибелта на Е.К., член на управителния съвет на „ БНС-Еделвайс “, на 28 януари 2020 година са осъществени дейности по претършуване и изземване от вкъщи на лицето. Открити и конфискувани са голям брой нелегално притежавани огнестрелни оръжия, муниции, гранати, облекла с полицейски атрибути и нацистка литература, в това число книгата „ Моята битка “ на Адолф Хитлер. Установено е, че Е.К. не е работил независимо, а със знанието на останалите членове на организацията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР