БНБ предприема мерки, които да доведат до по-осезаемо повишение на

...
БНБ предприема мерки, които да доведат до по-осезаемо повишение на
Коментари Харесай

БНБ спешава банките да вдигат лихвите по кредитите и качва резервите им с 4 млрд. лв.

Българска народна банка подхваща ограничения, които да доведат до по-осезаемо покачване на лихвите по заемите и до изстудяване на интереса към изтегляне на заеми.

Българската национална банка (БНБ) взе ограничения за по-бързо повдигане на лихвите у нас с цел ограничение на инфлацията и проектите на банките за продължение на бурното кредитиране. 

Управата на централната банка е решила в сряда да усили наложителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти от 5 на 10%от 1 юни, а запасите по средствата от резиденти и нерезиденти - от 10% на 12% от 1 юли.

Това ще докара до по-бързо повишение на лихвите и изземване на непотребната свръхликвидност на банките. По неофициална информация на Mediapool запасите би трябвало да се усилят с около 4 милиарда лева. В момента банките у нас държат ниски лихви по заемите, като това е за сметка на депозантите, които получават нулеви лихви в изискванията на голяма инфлация и стягане на паричната политика в Европа и Съединени американски щати. 

По последни данни на Българска народна банка годишният % на разноските (тоест лихвата дружно с таксите и комисионите) по жилищните заеми в левове за семействата въобще не е повишен през последната година и държи ниво около 2.9%, което е доста под лихвите в Европейски Съюз и под тези, на които се финансира българската страна.

Ниските лихви не престават да подклаждат бурната кредитна активност у нас, като проектите на огромните банки са да се борят за нов стабилен напредък на заема тази година. Според най-новите данни на Българска народна банка, които са към края на февруари 2023 година, отпуснатите жилищни заеми за семействата са нарастнали с 18.1% на годишна база, а тези за бизнеса - с 8.7%.

Българска народна банка обаче очевидно цели да охлади желанията на бранша.

" При отчитане на бавната и слаба степен на преместване на измененията в паричната политика на Европейската централна банка и на ограничените ефекти от подхванатите от Българска народна банка нараствания на антицикличния финансов буфер върху кредитната интензивност, повишението на наложителните минимални запаси има за цел затягане на паричните условия в страната ", посочва в изказване централната банка. 

" Мярката ще изтегли част от настоящата свръхликвидност в банковата система и ще способства за понижаване на свободните запаси, с които банките могат да кредитират, създавайки тласъци за по-бързо и доста преместване на нарасналите лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на заемите. Забавянето на кредитната интензивност би спомогнало за постепенно намаляване на темповете на инфлацията чрез въздействието върху потреблението финансирано със заемни средства. В допълнение, понижаването на темповете на напредък на заема ще способства за понижаване на кредитния риск в банковата система ", гласи още известието.

Според Българска народна банка при сегашната обстановка у нас се следи интензивен напредък на потребителските цени, висок напредък на заплатите в частния бранш, мощно потребителско търсене и запазващ се висок напредък на заема за семействата.

" Продължаването на тези трендове основава потенциални рискове във връзка с устойчивостта на банковата система и във връзка с осъществяването на главната цел на Българска народна банка за поддържане на ценова непоклатимост ", посочва още централната банка.

 

Инфо: mediapool.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР