БНБ одобри сделката за покупко-продажбата на "Банка Пиреос България" от

...
БНБ одобри сделката за покупко-продажбата на "Банка Пиреос България" от
Коментари Харесай

БНБ одобри сделката за Банка Пиреос България

БНБ утвърди договорката за покупко-продажбата на "Банка Пиреос България " от "Юробанк България ". Управителният съвет на Българската национална банка даде предварителното си утвърждение. В известието на Българска народна банка от четвъртък (28 март) се разяснява, че купувачът ще придобие 99.9819% от капитала на "Банка Пиреос България ", която след това ще стане негово дъщерно сдружение и част от гръцката група "ЮРОБАНК ЕРГАСИАС " С.А..

Към момента Комисията за защита на конкуренцията прави оценка на договорката. Очаква се напълно скоро инспекцията на антимонополистите да завърши и двете страни да се снабдят с цялостен набор от регулаторни утвърждения.

Двете страни подписаха съглашение през ноември 2018 година. Още тогава договорката бе оценена на 75 млн. евро. Предполага се, че "Юробанк България " ще консолидира "Банка Пиреос България " с "Пощенска банка ". Обединената банкова институция ще има общ размер на активите в размер над 10 милиарда лева и по всяка възможност ще се подреди измежду трите най-големи кредитни институции на българския пазар по този индикатор. "Пощенска банка " ще заеме трето място в България и по мярка на кредитния си портфейл при предстоящ пазарен дял от 10 %. Капиталът й ще надвиши 600 млн. евро.

Интересна детайлност е, че "Пощенска банка " може да бъде прибавена към шестте български банки, в които се прави обзор на качеството на активите и стрес-тестове, проведени от Европейската централна банка. Тепърва следва Банковият контрол да откри дали новата конструкция попада в определението значима за българския пазар.

До решението за покупко-продажбата се стигна, откакто в хода на финансовата рецесия в южната ни съседка "Пиреос банк " получи сериозна държавна помощ от Гръцкия фонд за финансова непоклатимост, с цел да се рекапитализира. Условието бе за избран брой години тя да възвърне парите на държавния фонд. За да получи упоменатата финансова инжекция от страната, гръцката "Пиреос " пое уговорката да продаде дъщерните си банки в чужбина, с цел да си обезпечи нужната ликвидност. Банката към този момент завърши покупко-продажбите към продажбите на поделенията си в Румъния, в Сърбия и в Албания. През 2015 година Пощенска банка закупи и погълна активите на българския клон на "Алфа Банк " - друга огромна гръцка кредитна институция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР